Lakkovahdissa Jan Lindeblad, Reijo Niemistö, Rufail Khalifa ja Terhi Tikka.

Lakossa Vaasan ABB Smart Powerilla: ”Yksi aalto ei taida riittää”

1.2.2023

TEKSTI JOHANNES WARIS
KUVAT JOHANNES TERVO

”Ei ole tarvinnut selitellä jäsenille, miksi me menemme lakkoon”, sanoo Vaasan ABB Smart Powerin pääluottamusmies Jan Lindeblad.

Teollisuusliitto vauhdittaa työehtosopimusten syntymistä työpaikkakohtaisilla lakoilla 1.–3.2.2023. Työnseisaukset koskevat teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden valikoituja toimipaikkoja. Lakossa on 50 työpaikkaa, joissa on töissä noin 7 200 työntekijää.

Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja ylempien toimihenkilöiden YTN:n yhteinen lakkovahti oli noin kolmekymmenhenkisenä aamukuudelta asemissa kolmella pisteellä ABB:n Vaasan tehdasalueella.

– Lakko on pitänyt. Ainakaan minun edustamistani työntekijöistä ei kukaan ole yrittänyt tulla töihin, pääluottamusmies Jan Lindeblad sanoo.

Hän edustaa noin 130 tuotannon työntekijää kytkintuotteita valmistavalla tehtaalla. Yhteensä lakossa on noin 800 tuotannon työntekijää ABB:n Vaasan yksiköissä.

Lakossa Vaasan ABB Smart Powerilla
Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron lakkovahdit Vaasan ABB Smart Powerin tehtaan portilla.

Pääluottamusmies kertoo, ettei lakkovahdeista ole ollut pulaa.

– Jopa sellaiset, joiden en uskonut olevan kiinnostuneita ovat sanoneet, että haluavat mukaan.

Syy löytynee siitä, ettei laukkaavan inflaation värittämällä liittokierroksella ole ollut tarvetta alleviivata tilanteen vakavuutta.

– Sähkö, ruoka, polttoaineet, kaikki hinnat ovat nousseet. Töissä kuule porukan sanovan, että nyt alkaa oikeasti olla vaikeaa selvitä laskuista ja miettivän mistä päästä sitä oikein pitäisi säästää.

”NYT ON AIKA OTTAA KOVA LINJA”

Lindeblad ei usko ensimmäisen teknologia- ja kemianteollisuuden lakon 1.–3.2. purevan siinä määrin, että tuloksena on sopimus minkä kanssa jäsenet voivat elää.

– Yksi aalto ei taida riittää. Nyt on aika ottaa kova linja käyttöön, tässä on menty korkeintaan kahden prosentin vuosikorotuksilla tarpeeksi kauan. Porukka on pitänyt siitä, että nyt vaikuttaa siltä kuin liitto laittaisi kovan kovaa vastaan.

Lakossa Vaasan ABB Smart Powerilla
Vaasan ABB Smart Powerin pääluottamusmies Jan Lindeblad.

Palkankorotukset ”Saksan mallin mukaan” on Vaasan lakkoilijoilla tähtäimessä. Uutisissa esiintynyt 250 euron kertakorvaus on tosin aivan liian pieni, pääluottamusmies linjaa. Kaikille jaettavan prosenttikorotuksen on kuitenkin oltava keskiössä palkkaratkaisussa.

– Sovintoesitys ei ollut hyvä, koska siinä olisi työnantajille tullut liian iso potti jaettavaksi.

Tämä korostuukin tilanteessa, jossa monet teollisuusyritykset ovat tehneet huipputulosta.

– Meillä on täällä ABB-mäellä Vaasassa mennyt todella hyvin viime vuosina. Koronavuosinakin teimme hyvää tulosta. Nyt olisikin työntekijöiden aika saada osansa, Lindeblad sanoo.

 

Tarkat tiedot työtaistelutoimista löytyvät Teollisuusliiton verkkosivulta www.teollisuusliitto.fi/tyotaistelu

Lue myös: Lakossa Kuopion Orionilla: ”Ei huonoa sopimusta” (1.2.2023)

Lue myös: Lakossa Hangon Fermionilla: ”Palkankorotuksille on todellakin tarve” (1.2.2023)