Lakossa Hangon Fermionilla
Ensimmäisen lakkopäivän aamuna Fermion Oy:n Hangon tehtaan portilla lakkovahteina olivat työsuojeluvaltuutettu Ronnie Gustafsson ja pääluottamusmies Joni Pulkkinen.

Lakossa Hangon Fermionilla: ”Palkankorotuksille on todellakin tarve”

1.2.2023

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

Taistelutahto on vahva lääkeaineita valmistaman Fermionin Hangon tehtaalla. Kuluttajahintojen nousu ja kilpailijamaiden merkittävät palkankorotukset ovat nostaneet odotukset korkealle.

Teollisuusliitto vauhdittaa työehtosopimusten syntymistä työpaikkakohtaisilla lakoilla 1.–3.2.2023. Työnseisaukset koskevat teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden valikoituja toimipaikkoja. Lakossa on 50 työpaikkaa, joissa on töissä noin 7 200 työntekijää.

Ensimmäinen lakkoaamu valkeni rauhallisissa merkeissä Fermion Oy:n Hangon tehtaalla. Pääluottamusmies Joni Pulkkinen ja työsuojeluvaltuutettu Ronnie Gustafsson olivat lakkovahteita tehtaan portilla.

– Lakko on pitänyt suunnitellusti. Ketään ei ole pyrkinyt töihin, Pulkkinen kertoo.

Taistelutahto on korkealla, se on ollut selvää alusta asti.

Lakkovahdit muistelevat, että ainakaan 16 vuoteen Fermionilla ei ole ollut lakkoa. Työmarkkinakierroksen etenemistä on seurattu suurella mielenkiinnolla.

– Neuvotteluja on seurattu tosi tiiviisti. Paljon on odotuksissa, Pulkkinen kertoo.

Kemian perusteollisuuden työehtosopimusta noudattava Fermion on Orion Oyj:n tytäryhtiö. Hangon tehtaalla tuotetaan vuosittain lääkeaineita noin 200 tonnia.

SAKSAN MALLI KESKUSTELUISSA

Tehtaalla on työntekijöitä kaikkiaan 107 ja Teollisuusliiton jäseniä heistä on 96 prosenttia.

– Taistelutahto on korkealla, se on ollut selvää alusta asti, Pulkkinen kertoo.

Aiempina vuosina maltillisia palkankorotuksia on perusteltu kilpailijamaiden maltillisilla sopimuksilla. Fermionilla työntekijät katsovat, että palkankorotusten pitäisi seurata kilpailijamaita myös ylöspäin.

– Saksan malli nousee esille keskusteluissa, Pulkkinen kertoo.

Saksassa IG Metall neuvotteli työehtosopimuksen, joka tuo reilun kahden vuoden aikana työntekijöille 8,5 prosentin palkankorotukset. Lisäksi työntekijät saavat 3 000 euron verottoman inflaatiokorvauksen.

Lakossa Hangon Fermionilla
Fermionin Hangon tehtaan pääluottamusmies Joni Pulkkinen.

JOUKKOVOIMALLA ETEENPÄIN

SAK:laiset ammattiliitot ovat tehneet tällä työmarkkinakierroksella tiiviistä yhteistyötä. Tavoitteet ja keinot tavoitteisiin pääsemiseksi ovat yhteisesti suunniteltuja.

– Mielestäni se on hyvä juttu. Joukossa enemmän voimaa, Pulkkinen sanoo.

Kuluttajahintojen nopea kallistuminen on keskusteluttanut työpaikalla.

– Onhan se yleinen puheenaihe. Varsinkin sähkön ja ruoan hinta koskettavat jokaista, Pulkkinen sanoo.

Teollisuudessa monet yritykset ovat tehneet hyvää tulosta samaan aikaan, kun elämisen hinta on noussut hurjasti. Palkansaajatkin ansaitsevat osuutensa.

– Hyvin vähän on enää kohteita, mistä voisi itse säästää kotona. Palkankorotuksille on todellakin tarve, Pulkkinen sanoo.

LAKKO EI KOSKE SYÖPÄLÄÄKKEEN VALMISTUSTA

Työtaistelutoimet eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

– Lakon aikana tehdään vain kriittiseksi katsottua syöpälääkettä, ei muuta, Pulkkinen kertoo.

Käytännössä syöpälääkkeen tuotanto jatkuu lakon aikana siten, että vuoroissa vahvuus on noin kymmenen henkeä.

Olemme täysillä mukana ja seisomme liiton takana.

Pulkkinen kertoo, että syöpälääkkeen tuotannon jatkuminen hieman sekoitti pakkaa loppumetreillä, mutta kaikkiaan lakkojärjestelyt ovat luonnistuneet sopuisasti.

– Työnantajan kanssa ei ole ollut erimielisyyksiä. Ihan hyvässä hengessä on menty, Pulkkinen kertoo.

Fermionin Hangon tehtaalta lähtee vahva tuki sopimusneuvottelijoille.

– Olemme täysillä mukana ja seisomme liiton takana, Pulkkinen sanoo.

Lakossa Hangon Fermionilla

TAISTELU JATKUU

Kemian perusteollisuuden sopimusala sisältää peruskemikaalien valmistuksen, alkalin ja kloorin valmistuksen, kaasuteollisuuden, lannoite- ja torjunta-aineteollisuuden sekä lääketeollisuuden raaka-aineteollisuuden.

Kemian perusteollisuuden työehtosopimus vuosille 2022–2023 oli mallia 1+1. Jälkimmäisen vuoden palkankorotuksista ei päästy sopuun, joten koko sopimus aukesi uudelleen neuvoteltavaksi.

Kemianteollisuudessa sopimukseton tila alkoi vuoden 2023 alusta. Neuvottelut Teollisuusliiton ja Teollisuusliiton ja Kemianteollisuus ry:n välillä kariutuivat tuloksettomina 16. tammikuuta.

Teollisuusliitto julisti 17. tammikuuta teknologiateollisuuteen, kemian perusteollisuuteen sekä muovituoteteollisuuteen ja kemian tuoteteollisuuteen lakon ajalle 1.2.–3.2. Lakonalaisissa toimipisteissä työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työriitoja pyritään ratkomaan valtakunnansovittelijan johdolla. Jos sopua ei synny, lakot jatkuvat.

Teollisuusliitto on julistanut seuraavat lakot valittuihin toimipaikoihin ajanjaksoille 8.–10. helmikuuta sekä 15.–17. helmikuuta. Ylityökielto on voimassa ainakin 17. helmikuuta saakka.

 

Tarkat tiedot työtaistelutoimista löytyvät Teollisuusliiton verkkosivulta www.teollisuusliitto.fi/tyotaistelu.

Lue myös: Lakossa Kuopion Orionilla: ”Ei huonoa sopimusta” (1.2.2023)

Lue myös: Lakossa Vaasan ABB Smart Powerilla: ”Yksi aalto ei taida riittää” (1.2.2023)