search-icon

Teollisuusliittolaisen lehti

  • Uutiset
  • Ajassa
  • Työssä
  • Liitossa
  • Vapaalla
  • På svenska
  • Blogi
  • Näköislehti

På svenska

Riku Aalto om Kojamo: Vi är inget undantag

Industrifackets ordförande Riku Aalto svarar på frågor kring hyresbostadsföretaget Kojamo, där förbundet är största ägare. Aalto svarar på frågor kring finansiering, hyror, dividender och skatter.

På svenska

SPECIALBRANSCHERNAS SEKTOR: ”Gänget är fantastiskt sammansvetsat”

Specialbranschernas sektor vid Industrifacket bevakar medlemmarnas intressen i 16 branscher.  Sektorchef Marko Rosqvist anser att Industrifackets tre första år innehållit förändring – men man har också fått lära sig mycket.

På svenska

"Jag tror att hösten blir bra för den finländska industrin" – Specialforskare bedömer ändå att pandemin inte leder till stora, bestående förändringar

Den finländska industrin har klarat sig förhållandevis bra under coronakrisen, och återhämtningen ser också ut att ske snabbt. Men det finns flera stora frågetecken. Det säger Timo Eklund som är specialforskare på Industrifacket.

På svenska

KOMMUNALVALET: Låt din röst höras! Fackavdelningarna kan påverka även utanför arbetsplatsen

”I kommunerna bestämmer man om frågor som berör vanliga arbetande människors vardag”, säger Peter Sjökvist från Närpes. Därför är det viktigt att också industriarbetarnas röst hörs i fullmäktige.

På svenska

Riku Aalto: I kommunerna görs besluten om människornas vardag

”I kommunerna fattar man besluten om frågor som på många sätt berör invånarnas vardag. Industrifackets medlemmar måste se till att deras röst hörs då besluten fattas", säger Riku Aalto.

På svenska

Mindre flex på jobbet och fler fall i rätten utan kollektivavtal

I motsats till vad många verkar tro så förhandlar och avtalar man mindre på lokal nivå då de allmänbindande och normalbindande kollektivavtalen förpassas i skräpkorgen.

På svenska

Hur är läget i Svenskfinland i slutet av coronaåret 2020? – "Det finns både rädsla och hoppfullhet i luften"

Hur är dagsformen på arbetsplatserna i Svenskfinland då året 2020 börjar dra sig mot sitt slut? Ett år som präglats av coronapandemin och restriktioner såväl på jobbet som i privatlivet.

På svenska

Förtroendemännen har ingen förståelse för Nestes beslut

”Varför ska man ha massiva samarbetsförhandlingar vart femte år, då man emellanåt skulle kunna försöka lösa frågor tillsammans”, frågar sig huvudförtroendemännen Sami Ryynänen och Kimmo Aho.

På svenska

Rörfabriken i Lappvik inne på slutrakan – "Vi har gått igenom förtvivlan, ilskan, hoppet och maktlösheten"

Vid årsskiftet stänger SSAB:s stålrörsfabrik i Lappvik i Hangö för gott. ”Det var verkligen inte så här det skulle gå”, säger arbetarskyddsfullmäktige, Ulf Heimberg om att en fabrik som nyligen firade 50-årsjubileum nu läggs ner.   

På svenska

Riku Aalto: ”Inget avtal om inte vi kräver att få ett”

”Vi har tillräckligt med tid för att förbereda oss inför kollektivavtalsförhandlingarna, trots att förhandlingspositionen har förändrats”, kommeterar ordförande Riku Aalto Skogsindustrins utspel. 

Blogi

Nina Wessberg: Ett spel utan regler gynnar ingen

Det var en gång två fotbollsklubbar. Låt oss kalla dem för ”Facket FC” och ”AC Arbetsgivarna”. De spelade i samma liga, på samma plan. Sedan hände något.

På svenska

Avtalsrörelsen i mål i Sverige – löneförhöjning 5,4 %

Samtliga fem förbund i Facken inom industrin har gemensamt svarat ja till det förslag som skapar stommen för kollektivavtalen inom industribranscherna. Avtalsperioden för de nya kollektivavtalen är 29 månader, nästan två och ett halvt år. 

På svenska

”Förtroendemannen är den viktigaste länken”

I höstens förtroendemannaval väljs de viktigaste intressebevakarna på arbetsplatserna runtom i landet för följande tvåårsperiod.

På svenska

Svenska IF Metall ställer in kongress efter kritik från Tegnell

IF Metalls kongress i november ställs in på grund av coronaläget. Hur kongressen kan genomföras i framtiden är fortfarande oklart. 

På svenska

Det finns 5 gram kobolt i varje mobilbatteri – här kommer industriparken i Karleby med i bilden

Freeport Cobalt är en viktig arbetsgivare i Karleby. I produktionen arbetar fler än 100 medlemmar i Industrifacket.

På svenska

”Hoppas allt snart blir som förr” – På Loval i Lovisa är siktet inställt på hösten

Lovisaföretaget Loval har producerat värmeelement i 60 år. Coronapandemin har delvis strypt efterfrågan – men det finns också ljusglimtar.

På svenska

Möter yrkesutbildningen industrins behov?

Kan yrkesutbildningen svara på de behov som finns på arbetsmarknaden? Tekijä kollade läget i två branscher som tampas med brist på arbetskraft maskin- och metallbranschen och textilbranschen.

På svenska

Proffs med verktyg för livet

Studietiden för dem som i år får sin yrkesexamen har präglats av nedskärningar i yrkesutbildningen, målet att flytta över allt mer av utbildningen till arbetsplatserna – och en minst sagt exceptionell coronavår. Tekijä tog en pratstund med två unga yrkesproffs från Yrkesakademin i Österbotten.

På svenska

Industrifackets fullmäktige: Det skapas inga jobb genom att man trycker ner folk eller skrotar pensionsslussen

Det var arbetsgivarnas och finansministeriets förslag på hur sysselsättningen ska växa som väckte mest diskussion under den allmänna debatten på Industrifackets fullmäktigemöte.

På svenska

Viktigt att det finns verktyg på arbetsplatserna för att tackla problem med rusmedel

Spriten flödar inte lika häftigt på jobbet som under tidigare årtionden, men alkoholen har inte lämnat det finländska arbetslivet. Fackcentralen FFC:s enkät visar att två av tre förtroendevalda stött på missbruksrelaterade problem på jobbet. 

På svenska

"Det är helt ok med en lokal lönepott, men själva avtalandet kräver lite fixande"

”Det är helt ok med en lokal lönepott, men själva avtalandet kräver lite fixande, säger huvudförtroendeman Tapio Kuhmonen. På de flesta arbetsplatser ligger löneförhöjningen för i år på 1,3 procent. 

På svenska

Personalen kräver att Grano följer kollektivatal

Måttet är rågat hos de anställda på tryckeriföretaget Grano. Nu väntar strejkåtgärder för att få arbetsgivaren att följa det allmänbindande kollektivavtalet för medie- och tryckeribranschen. 

På svenska

CORONAKRISEN: Hur inverkade pandemin på Industrifackets branscher i maj? Sektorcheferna svarar

Sektorcheferna vid Industrifacket berättar om hur coronakrisen påverkat avtalsbranscherna i maj. 

På svenska

Avtalsexpert Asta Kääriäinen om bärplockarna: ”Behovet av information är stort"

Sommaren innebär högsäsong för flera av Industrifackets branscher inom landsbygdsnäringarna. Det innebär också bråda tider för fackets avtalsexperter. Speciellt ungdomar som kanske ska börja på sitt första sommarjobb kan erbjudas rätt speciella arbetsavtal.  

På svenska

Sektorchef Marko Rosqvist: ”Hoppas inhemsk arbetskraft hittar lantbruksbranscherna”

Tillgången till säsongsarbetskraft måste förbättras så att coronakrisen inte förstör skördandet och äventyrar tillgången till inhemsk mat, anser Industrifacket.

På svenska

CORONAKRISEN på Mirka:"Vi är helt enkelt inte riktigt vana vid permitteringar här"

Två veckor och tre dagar – så länge står hela verksamheten i Finland med start 22 april. Det blev det slutliga beslutet på Mirka efter samarbetsförhandlingar som fördes på grund av coronapandemin.

På svenska

Industrifackets förhandlingar nu i mål – Riku Aalto: Industrifacket går starkare ur förhandlingarna

”Vi kunde ha uppnått samma resultat i höstas, men arbetsgivarna ville ha konflikt”, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto. Han anser att Industrifackets första gemensamma avtalsrörelse ändå ledde fram till ett slutresultat som var lyckat för arbetstagarnas del.

På svenska

Lokala avtal - en nödvändighet, en risk och och en stor möjlighet

Förtroende och tillit är förutsättningen för att lokalt avtalande ska fungera på arbetsplatsen på ett sätt som gynnar alla. På arbetsplatser där man inte är vana vid att regelbundet förhandla och diskutera lönar det sig definitivt att börja bygga upp en sådan kultur, säger avtalsxpert Kauno Koskela vid Industrifacket.

Blogi

Nina Wessberg: Arbetets vår – vårt arbete

Jag vill tro att vi kan lära oss något av denna tid. Förhoppningsvis får vi efter dessa motgångar leva en mer solidarisk vardag. En vardag där vi fortsätter bry oss om varandra. En vardag där ”vi tillsammans” kör över ”jag själv”, skriver Industrifackets organisationsombudsman Nina Wessberg.

På svenska

CORONAKRISEN Industrifackets specialforskare Timo Eklund: “Allt beror på hur vi sköter epidemin”

”Sysselsättningen sjunker inte så mycket som industriproduktionen på grund av coronavirusepidemin”, berättar Industrifackets specialforskare Timo Eklund om prognosen som forskningsenheten sammanställt.

På svenska

CORONAKRISEN Hur är läget för industrin? Industrifackets sektorchefer svarar

Industrifackets sektorchefer Jyrki Virtanen, Toni Laiho, Jyrki Alapartanen och Marko Rosqvist berättar om hur coronakrisen har syns i deras avtalsbranscherna.

På svenska

CORONAKRISEN på Prevex i Nykarleby: "Vi lever i ovisshet"

"Vi satte alla bromsar i direkt", säger huvudförtroendeman Eric Häger på vattenlåstillverkaren Prevex. Produktionen av vattenlås är kraftigt nerdragen med en ansenlig del av personalstyrkan permitterad.

På svenska

Sixten Korkman: ”Den här krisen är i en helt egen kategori”

Coronaviruset gick på bara några veckor från att vara en liten utrikesnotis till nyheter historiska begränsningar av rörelsefriheten och rekordantal permitteringar i Finland. ”Nu är det dags för ett så stort stöd- och stimulanspaket att beslutsfattarna blir knäsvaga” säger nationalekonomen Sixten Korkman.

På svenska

Riku Aalto: Tillsammans klarar vi coronakrisen

Coronakrisens negativa påverkningar kommer att vara omfattande. Det kommer vi inte runt, men det här är heller inte ett totalstopp. Vi kommer tillsammans att klara av det här, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto.

På svenska

CORONAKRISEN på Elho i Pedersöre: ”Coronaläget i Italien påverkar oss direkt”

”Det kommer att bli permitteringar, rätt så omfattande sådana, det är klart”, säger huvudförtroendeman Kim Virkama på jordbruksmaskintillverkaren Elho i Bennäs.

På svenska

Avtalsrörelsen inne på slutrakan - 98 % av Industrifackets medlemmar har ett nytt kollektivavtal

De flesta av Industrifackets avtalsbranscher har fått nya kollektivavtal. Vägen…

På svenska

Sverige - det minst jämlika landet i Norden

I vårt västra grannland har inkomstklyftorna ökat snabbare än i något annat utvecklat land i västvärlden. Folkhemmet och det lysande exemplet på jämlikhet har blivit ett skatteparadis för de rika. Svenska fackcentralen LO:s snart avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att regering efter regering prioriterat skattesänkningar för höginkomsttagare på bekostnad nedskuren välfärd för vanligt folk.   

På svenska

Huvudförtroendeman Ronny Norrgård om kemiavtalet: ”Förtroendemännen måste få information om ändringarna som gäller arbetstiden”

Jag var glad och lättad, trots att febertermometern visade 39 grader, säger Ronny Norrgård, styrelsemedlem i Industrifacket och huvudförtroendeman på slipmaterialstillverkaren Mirka om att Industrifackets kemisektor nu har nått avtal

På svenska

Tänk om facket inte fanns...

Det finns gott om exempel från olika håll i världen hur det kan gå om det inte finns en aktiv fackföreningsrörelse. För Finland lönar det sig inte att kolla vad som händer om man provar på att ta de försämrade arbetsvillkorens väg.

På svenska

Industrifacket rodde hem ett avtal för kemibranscher – kikytimmarna slopas och lönerna stiger med 3,3 procent

Industrifacket och arbetsgivarorganisationen Kemiindustrin godkände på torsdagskvällen 6 februari nya kollektivavtal för avtalsbranscherna olje- naturgas- och petrokemisk industri, kemisk basindustri och plastproduktsindustri och kemisk produktindustri.

På svenska

STREJK 27.1.–23.2: "Skogsindustrin verkar vilja knäcka facket på ideologiska grunder"

Huvudförtroendeman Janne Naukkarinen på Metsä Woods fabrik i Punkaharju förundrar sig över arbetsgivarsidans beteende. Skogsindustrin verkar vilja knäcka facket på principiella och ideologiska grunder. Det har inget att göra med ekonomin eller lönsamheten för fabrikerna.

På svenska

En eldsvåda stoppar inte de erfarna trapptillverkarna på Westwood i Nykarleby

Det är pris och trender som styr när det ska köpas trappor. På Westwood i Nykarleby ser man att en erfaren personal står för kvalitet.

På svenska

Huvudförtroendeman Peter Sjökvist om teknologiavtalet:”Ett hyfsat avtal”

Ett hyfsat avtal med tanke på läget. Så lyder Peter Sjökvists bedömning av kollektivavtalet för teknologiindustrin, som han som i egenskap av styrelsemedlem i Industrifacket bekantat sig noggrant med – och röstat för.

På svenska

Industrifacket satsar på mer utbildning på svenska 2020 – "Viktigt få fram att det är vi tillsammans som bygger facket"

Utbildning är nyckeln till allt och lärande är närande, heter det. Industrifackets svenskspråkiga medlemmar kommer att få ta del av ett mångsidigt kursutbud år 2020. Det är viktigt att ta vara på chansen

På svenska

STREJK 9–11.12. Strejken håller på UPM Alholmens såg – ”Ingen har ens försökt komma på jobb”

”Kiky-timmarna är en så stor fråga att det inte är svårt att få folk att gå i strejk”, säger huvudförtroendeman Vuokko Piippolainen.

På svenska

Strejken inleds på måndagen 9.12

Förhandlingarna på riksförlikningsmannens kontor för den mekaniska skogsindustrins del har avslutats och man har inte kommit övrens om några nya möten, meddelade Industrifackets ordförande Riku Aalto på torsdagsmorgonen 5.12.

Blogi

Nina Wessberg: Om det brinner i knutarna - hur sköter vi släckningen?

Vi har kollektivavtal, men förlitar vi oss för mycket på att det är någon annans uppgift att se till att de är i skick? Förstår vi vår egen roll i det förebyggande fackliga arbetet?

På svenska

Huvudförtroendeman Ann-Louice Ormiskangas: ”Folk har vaknat, det räcker nu”

Då Industrifackets fullmäktige samlades till höstmöte i Helsingfors, fanns det inget tvivel om vilka som är de viktiga frågorna. Det inflammerade läget, arbetsgivarnas orimliga krav i förhandlingarna och stridsåtgärderna.

På svenska

Industrifackets fullmäktige tar sikte på 2020-talet

Industrifacket lägger fokus på tre områden under 20-talets första år. Det handlar om organisering, utbildning och ett lyckat genomförande av kollektivavtalsförhandlingarna som inleddes i höst.

På svenska

STREJK 9.–11.12: Huvudförtroendemannen på Nestes raffinaderi i Borgå:"De försöker få facket på knä"

Arbetsgivarnas hårda krav på försämringar och brist på förhandlingsvilja har lett till att man på Nestes raffinaderi i Sköldvik i Borgå har börjat förbereda sig på strejk, säger huvudförtroendeman Sami Ryynänen. Han har själv erfarenhet av höstens förhandlingar då han suttit vid kemisektorns förhandlingsbord.

På svenska

Möjligheten att påverka gör att jobbet smakar på Fluid-Bag

Fluid-Bag i Jakobstad tillverkar jättesäckar som fylls med såväl hudsalva, motorolja som mediciner och sötsaker. Här har man också lyckats avtala lokalt om såväl bonussystem som att skippa arbetstidsförlängningen.

På svenska

ÖVERTIDSFÖRBUD 4.–24.11: Övertidsförbudet börjar bita, säger förtroendeman

Det duger inte med några försämringar. Det finns ett behov av förbättringar, sammanfattar Tapio Kuosmanen, huvudförtroendeman på Kone Hissit i Helsingfors, stämningen under pågående övertidsförbud.

På svenska

SBA Interior flyttade från gammal bruksmiljö till större i Raseborg – "Det kan ta ett år innan allt hittar sin plats"

De anställda på SBA Interior i Raseborg börjar så småningom vänja sig med den nya fabriken. Det kan ändå ta upp till ett år innan allt hittat sin plats, tror man här.  

På svenska

Medlemmarna har tagit Tekijä till sig – nu frågar vi vad du vill läsa om

Industrifackets medlemstidning Tekijä läses flitigt, den förmedlar viktig information och väcker diskussion. Medlemmarna känner sämre till webbtidningen, visar resultaten i läsarundersökningen.   

På svenska

Proffsboxaren Mathias Eklund: Jag har lärt mig att hålla huvudet kallt när det brinner

När proffset Mathias Eklund stiger ner från boxningsringen kan det hända att proffset Mathias Eklund följande morgon ska vara på jobb på motorfabriken.  

På svenska

Industrifackets specialforskare om kiky: Talkotimmarna kan slopas utan att konkurrenskraften lider

”Finlands konkurrenskraft rasar inte om kiky-timmarna slopas”, säger Industrifackets specialforskare Timo Eklund. Förlängningen av arbetstiden är enligt honom ett steg tillbaka i samhällets utveckling. 

På svenska

När det är mycket månad kvar i slutet av lönen

Allt fler jobbar utan att lönen räcker till. Plötslig sjukdom eller en tvättmaskin som går sönder kan krascha ekonomin.

På svenska

”Vi var ett tufft gäng” – När den anrika låsfabriken i Björkboda lades ner måste de anställda tänka om

Hur har det gått för de anställda vid Abloys låsfabrik i Björkboda som lades ner efter tio år av mörka moln och hot? Jobb finns men inte nödvändigtvis längre på hemön.

På svenska

"Vi jobbar hårt för att andra ska få en god natts sömn" – På Hilding Anders i Närpes ser man fram emot sju goda år

På säng- och madrasstillverkaren Hilding Anders i Närpes har man klarat över ett år utan olyckor på jobbet.

På svenska

NGU-deltagarna funderade på en kampanj som verkligen funkar

Vad kännetecknar en bra kampanj? Bland annat den frågan försökte fackaktiva svara på under de grafiska branschernas nordiska samarbetsorgan NGU:s konferens i Finland.

På svenska

Optimastudenter tog FM-guld i mekatronik i Joensuu

Årets upplaga av FM i yrkesskicklighet, Mästare 2019, gick av stapeln i Joensuu där över 400 unga proffs tävlade i mer än trettio tävlingsserier. Benjamin Vikström och Robert Westerlund, som får sin yrkesexamen i år från Optima i Jakobstad, tog segern i förkrossande stil i tävlingsserien för mekatronik, det vill säga arbete och produkter som kombinerar mekanik och elektronik.

På svenska

Personalen på Termonova i Ingå fixar både gymmattor och tunnelbyggen - "I praktiken säljer vi luft"

Olympiska medaljerna i gymnastik avgörs på underlag som tillverkats i Ingå. Nya tunnelprojekt skapar också framtidstro arbetstagarna vid cellplasttillverkaren NMC Termonova.

På svenska

"Kiky" och svensk service på tapeten då Industrifackets fullmäktige samlades

Industrifackets fullmäktige krävde förändring av den kommande regeringen. Det krympande medlemsantalet, arbetskraftinvandring och höstens kollektivavtalsförhandlingar väckte diskussion. Det hördes även röster för mer svensk service inom industrifacket.

På svenska

Industrifackets nya förtroendemän på historisk kurs – ”Jätteviktigt med utbildning på svenska”

"Fem stjärnor eller 10/10". Deltagarna i den första förtroendemannakursen i Industrifackets historia gav kursen ett lysande vitsord.

På svenska

Pekka Ristelä: Arbetare, rösta i EU-valet!

Vad är det som egentligen står på spel för arbetarna i EU-valet? "Löntagarna ska inte frivilligt ge bort chansen att påverka i EU-sammanhang", skriver Pekka Ristelä, FFC:s chef för internationella ärenden.

Vapaalla

PULMAT: Ristikon ja sudokujen ratkaisut 4/2019

På svenska

Pedersöreföretaget Elho satsar på Made in Bennäs -”Vi måste väl anmäla om vi flyttar på riksåttan”

Med jämna mellanrum skriker rubrikerna om att sagan för inhemskt jordbruk är så gott som all. Det är kanske en överdrift, men på Elho har man medvetet vänt blicken mot utlandet.

På svenska

EU-valet berör arbetstagare i allra högsta grad

Varje röst i EU-valet har en inverkan på hur arbetslivet i Europa ser ut i framtiden. Det handlar om att trygga arbetsvillkor och försvara arbetstagarnas liv och hälsa.

På svenska

”Man kan leva utan att spela, men man måste verkligen vilja det” – Mattias Boström vill inte ens gissa hur mycket han förlorat

Mattias Boström tror att han kan hjälpa människor som kämpar med sitt spelberoende men inte vet vart de ska vända sig för att be om hjälp.  

På svenska

Mirka i Nykarleby utbildar sin personal och har många lokala avtal med bättre villkor – "Jag vill jobba här tills jag går i pension"

Vill man vara bäst i sin bransch, så måste man satsa på att utveckla personalens kunnande. Så resonerar man på slipmaterialstillverkaren Mirka i Jeppo. På det snabbt växande företaget har man ingått många lokala avtal som ger arbetstagarna bättre villkor än vad som slås fast i kollektivavtalet.

Blogi

Nina Wessberg: Arbetstagarna måste kunna lita på sin förtroendeman

"Arbetstagarna litar på sin valda förtroendeman, men på alltför många arbetsplatser har huvudförtroendemannen inte deltagit i en enda förtroendemannakurs. För en arbetsgivare är det ju lättare att få sin vilja igenom, då förtroendemannen inte har en tillräcklig utbildning som förhandlare", skriver organisationsombudsman Nina Wessberg.

På svenska

Sågen surrar på år efter år – ny teknik gör jobbet lättare på Alholmen

På Alholmens såg i Jakobstad görs en allt större andel av arbetet automatiskt – men visst hjälper det fortfarande om man har råg i ryggen.

På svenska

Tänk om de fattiga vann valet – "Välfärdssamhällets framtid är den stora frågan i riksdagsvalet"

Det finns ett systemfel i vår demokrati. Ju rikare en människa är, desto mer sannolikt är det att han eller hon röstar i val. I fall åsikterna går isär om politiska beslut, brukar den rika vinna. Kan de fattiga vinna i våra följande val?

På svenska

Sveriges statsminister Löfven i Helsingfors: "En sjunkande organiseringsgrad dåligt för samhället"

Ett jämställt och anständigt arbetsliv i en tid av förändring var på agendan då den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation SAMAK samlades till årsmöte i Helsingfors 28-29 januari.

På svenska

Ekeri satsar på egen produktion: ”Arbetsgivaren lyssnar på våra förbättringsförslag”

Släpvagnstillverkaren Ekeri i Pedersöre nyanställer och bygger ut. Arbetstagarna trivs på företaget och huvudförtroendemannen Patrik Bagarnäs konstaterar att dialogen mellan arbetstagare och ledning fungerar.

På svenska

Industrifackets mål för valet: Sysselsättning och industrins verksamhetsmöjligheter på agendan

Industrifacket anser att sysselsättningen och industrins verksamhetsförutsättningar måste prioriteras högt under följande valperiod.

På svenska

Här monteras sjöminor

I Skinnarvik på Kimitoön jobbar Industrifackets medlemmar med att montera sjöminor. De anställda tonar ner hemlighetsmakeriet kring jobbet, men någon helt vanlig arbetsplats kan man ändå inte tala om.

På svenska

Strejken 3.10: ”Det fanns ingen annan utväg”

En varning åt regeringen. Ett stöd för uppsägningsskyddet. Nästan 22 000 av Industrifackets medlemmar på 150 arbetsplatser strejkade onsdagen den 3 oktober. Två dagar senare, den 5 oktober, beslöt Industrifackets styrelse att förbundet tar till hårdare organisationsmässiga åtgärder.

På svenska

Planerna i skick på arbetsplatsen

Det är uppdateringsdags. När man utvecklar arbetsplatsen gäller det att ärligt lyfta fram och på riktigt gå igenom problemen.

På svenska

”Det bästa med jobbet är friheten”

Att vara utomhus och i naturen hör till de bättre sidorna med jobbet som skogsarbetare. Att själv få bestämma hur och när man jobbar är ändå kanske det bästa, säger Södra skogsrevirets huvudförtroendeman Peter Olander.

På svenska

Segelbåtstillverkaren Nautor har vind i seglen

Utbyggnad av produktionsutrymmen, nyanställningar och investeringar i miljonklassen. Lyxsegelbåtstillverkningen i Jakobstad har medvind och orderstocken är fylld ända fram till nästa sommar.

Konsten att leva ett helt vanligt hälsosamt liv

Ett hälsosamt liv byggs upp av små, men viktiga vardagliga…

GDPR hindrar inte förtroendemannens rätt till information

Europeiska unionens dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation, GDPR) har trätt…

Mångsysslaren står stadigt på flera ben

Det lönar sig att vara mångsidig och snabb att anpassa…

Daniel Hannus, huvudförtroendeman på Viessmann i Borgå: ”Jag vill kämpa för ett rättvist samhälle”

Snabba upp- och nedgångar i arbetsmängden, ett nytt företagsnamn och…

Arbete i hetta: kom ihåg att dricka och att hålla tillräckligt med pauser

När man arbetar i exceptionellt heta förhållanden ökar arbetsbelastningen och…

Flyttfåglarna som återvänder varje vår

När det är dags att så de första fröna kommer…

”Det har aldrig gått så bra som det gör nu”

Produktionen går på högtryck, företaget nyanställer och samarbetet med arbetsgivaren…

Svenska sektionens ordförande Ronja Grönholm: ”Det är viktigt att det finns ett förbund också för de svenskspråkiga”

Det känns bra att köra i gång den svenska sektionens…

Det går lysande för Herrmans

Arbetstagarna på Herrmans tillverkar årligen 750 000 arbetslampor och körljus…

Solidaritetsprojektet i Namibia är slut: MANWU försöker nu stå på egna ben

Solidaritetsprojektet som Metallförbundet inledde år 2009 tog slut i våras.…

Åland behöver fler förtroendemän

På Åland är det få som vill ställa upp som…

Industrifacket förnyar kollektivavtalsverksamheten

Nu är stunden då vi i samband med uppbyggandet av…

Bilarnas elektrifiering förändrar montörernas arbete – till och med vindrutan är kopplad till datorn

Elektronik i moderna bilar innebär mycket mera än eldrivna fönster…

Vi bygger upp ett inflytelserikt organ

– Det här är verkligen en intressant utmaning och det…

Åländska leksaker i flera generationer

Många har själv lekt med deras lastbilar eller grävt med…

”Det räcker nu!” – Tusentals demonstrerade mot aktiveringsmodellen

Mer än 10 000 personer samlades på Senatstorget i Helsingfors…

Strejk undveks inom mekaniska skogsindustrin: Ett avtal man kan leva med

Arbetsgivarnas hårda linje och de fyra månader långa förhandlingarna fick…

Hundratals fackliga beslutsfattare samlades i Helsingfors när FFC presenterade sitt alternativ till aktiveringsmodellen

Aktiva medlemmar från olika fackliga beslutsfattande organ inom FFC:s medlemsförbund…

Strejkberedskap på arbetsplatserna inom den mekaniska skogsindustrin – försämringar godkänns inte

På arbetsplatserna inom den mekaniska skogsindustrin är man beredd på…

Regeringen skär ner arbetslöshetsskyddet, arbetslivspensionerna börjar betalas ut och yrkesutbildningen reformeras

Aktiveringsmodellen är bara en av många förändringar som trädde i…

Hur ska arbetslösa bevisa sin aktivitet?

Den så kallade aktiveringsmodellen för arbetslösa trädde i kraft 1.1.2018.…

En välkommen förändring

Ny ägare, ny ledning och en ny organisation. Allting som…

Förbundets strategi bra – men kunde ha varit mera konkret

Industrifackets extraordinarie kongress fattade beslut om två strategiska huvudlinjer. De…

Riku Aalto valdes till Industrifackets ordförande – Turja Lehtonen första vice

Industrifackets extraordinarie kongress har valt Riku Aalto som ordförande för…

Personval och strategidiskussion på kongressens agenda

De mest spännande frågorna som Industrifackets extraordinarie kongress tar i…

”Lyssna på de mindre förbunden”

I en fusion bildas nya gemensamma verksamhetsmodeller. Det lönar sig…

Industrifackets kongress kör idag igång

Industrifackets extraordinarie kongress inleds idag i Tammerforshuset i Tammerfors. Kongressen…

Seuraa meitä

UUSIMMAT

4.3.2021

HARRASTAJA: Mika Mustonen tekee uniikkeja puukkoja

4.3.2021

Etäyhteydet lähelle

4.3.2021

TOIMIJA: Jukka Kostiainen: ”Järjestäytyminen on nyt äärettömän tärkeää”

3.3.2021

Pirjo Rosqvist: Perehdyttäminen muistettava lasialoillakin

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Jäsenet ovat tärkein voimavara

LUETUIMMAT

Uutinen

Riku Aalto: Kojamo on yksi sijoituskohteistamme

Uutinen

”Paikallinen sopiminen toimii” – Teknologiateollisuudessa sopimusten piirissä yli puolet työntekijöistä

Ajassa

KUNTAVAALIT: Anna äänesi kuulua! Ammattiosastojen kannattaa ajaa jäsenten asiaa työpaikkojen ulkopuolellakin

Työssä

KUVAREPORTAASI: Tietoliikenneasentaja Tapani Heikkilä: Kautta kinosten kaapelia korjaamaan

Työssä

TYÖKAVERIT: Mika Eerola ja Tomi Toivonen: ”Työpaikka katoaa, ystävyys säilyy”

Seuraava painettu Tekijä ilmestyy 17.3.2021

Seuraa meitä:

Päätoimittaja:
Petteri Raito
petteri.raito@teollisuusliitto.fi

Mediakortti
Näköislehti

search-icon

Hakaniemenranta 1
PL 107, 00531 Helsinki
Puh. 020 774 001
tekija@teollisuusliitto.fi
www.teollisuusliitto.fi

ISSN 2489-7345

© Teollisuusliitto ry 2021