lakossa
Hyvät on fiilikset, kukaan ei edes yrittänyt mennä ohitsemme portista sisään, iloitsee pääluottamusmies Terhi Konttinen. Kahvipisteen lakkovahdit virittelivät jo aamuhämärissä. Lakkovahdissa ovat myös Tommi Penttinen ja Petri Hyvönen.

Lakossa Kuopion Orionilla: ”Ei huonoa sopimusta”

1.2.2023

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT PENTTI VÄNSKÄ

”Sen verran uskallan sanoa, että aiempien vuosien palkkaratkaisut eivät tässä enää riitä. Ihmiset aina ihmettelevät, miksi neuvottelut kestävät, mutta huonoa sopimusta me emme voi tehdä”, sanoo Orionin Kuopion tehtaan pääluottamusmies Terhi Konttinen.

Teollisuusliitto vauhdittaa työehtosopimusten syntymistä työpaikkakohtaisilla lakoilla 1.–3.2.2023. Työnseisaukset koskevat teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden valikoituja toimipaikkoja. Lakossa on 50 työpaikkaa, joissa on töissä noin 7 200 työntekijää.

Teollisuudella menee hyvin, ja Orionin Kuopion tehtaan pääluottamusmies Terhi Konttinenkin on seurannut viime aikojen uutisointia yritysten isoista voitoista ja jopa historiallisen suurista osingoista. Samaan aikaan palkansaajat saavat yhä vähemmän ruokakassiin tavaraa sillä rahalla, mitä ennen kaupasta sai. Sähkön ja liikkumisen hinnat nousevat. Konttinen sanookin, että nyt on ”reilun” palkkaratkaisun aika, sillä yrityksillä on siihen varaa.

– Minulla on sellainen käsitys, että Orionilla menee hyvin. Ja voitot ovat olleet nousujohteisia vuosi vuodelta, Konttinen toteaa omasta työnantajastaan.

– Peruselämän tarpeet, ne on aina hoidettava. Monesti ensimmäiseksi on karsittava sellaisesta, joka on lisännyt hyvinvointia.

Näin pääluottamusmies luonnehtii sitä, mistä palkansaajat joutuvat tinkimään inflaation laukatessa. Joudutaan esimerkiksi lopettamaan harrastus, josta on maksettava kuukausittain tai johon on hankittava välineitä.

”TIIVIS PORUKKA, LAKKO PITÄÄ”

Kuopion Orionilla on tuotannon työntekijöitä runsas 40, ja pääluottamusmies kuvaa heitä ”tiiviiksi porukaksi”. 90 prosenttia on järjestäytynyt Teollisuusliittoon.

Konttinen alkoi heti valmistella Kuopion työntekijöitä lakon mahdollisuuteen, kun sellaisesta ensimmäiset uutiset saatiin. Työ on kantanut hedelmää.

– Kyllä minä uskon, että lakko pitää. Ja lakkovahtien saaminen kävi todella helposti, ketään ei tarvinnut vängätä mukaan, Kontinen kertoo.

Lakossa Kuopion Orionilla
Orionin Kuopion tehtaan pääluottamusmies Terhi Konttinen.

Pääluottamusmies on myös valanut luottamusta siihen, että ”omalle kontolle” ei tarvitse ottaa mitään työnantajan taholta mahdollisesti tulevaa painostusta tai syyllistämistä siitä, että työntekijät menevät lakkoon.

– Sen voi jättää omaan arvoonsa, Konttinen toteaa työnantajan toimista, jotka olisivat toteutuessaan sinänsä täysin laittomia.

MIKSI-KYSYMYKSIIN ON VASTAUKSENSA

Vähän Konttinen on joutunut käymään keskusteluja siitä, miksi lakkoon ylipäänsä ryhdytään.

– Jonkun verran on sitä, että ihmiset eivät seuraa uutisia tai tiedotusvälineitä. Olen käynyt keskusteluja ja nostanut tietoisuutta siitä, että kyse on palkankorotuksista. Työntekijä- ja työnantajapuolella on hyvin erilaiset näkemykset, ja nyt olisi hirveän tärkeä saada ostovoimaa tukeva palkkaratkaisu.

Pääluottamusmies kertoo myös, että joillakuilla on epätietoisuutta siitä, miksi sovun löytäminen voi kestää. Konttinen muistuttaa, että juuri siksihän neuvottelupöydässä väännetään, että saataisiin se hyvä ja reilu ratkaisu. Jos ei saada hyvää, sitten neuvottelijoita syyllistettäisiin huonosta sopimuksesta.

Olen käynyt keskusteluja ja nostanut tietoisuutta siitä, että kyse on palkankorotuksista.

– Ylitöiden tekemiseen tulee olemaan tarvetta myöhemminkin. Muutaman viikon jälkeen halukkaat pääsevät kyllä niitä ylitöitä tekemään, vakuuttaa Konttinen puolestaan heille, jotka valittelevat jo ennen lakkoa julistettua ylityökieltoa.

Nyt on tärkeää antaa tuki liiton neuvottelijoille.

– Pätevimmät on neuvottelijoiksi valittu, ja he tekevät kyllä parhaansa, että me saamme sen reilun ratkaisun, Konttinen toteaa.

 

Tarkat tiedot työtaistelutoimista löytyvät Teollisuusliiton verkkosivulta www.teollisuusliitto.fi/tyotaistelu.

Lue myös: Lakossa Hangon Fermionilla: ”Palkankorotuksille on todellakin tarve” (1.2.2023)

Lue myös: Lakossa Vaasan ABB Smart Powerilla: ”Yksi aalto ei taida riittää” (1.2.2023)