”Det har aldrig gått så bra som det gör nu”

Produktionen går på högtryck, företaget nyanställer och samarbetet med arbetsgivaren fungerar bra. Så sammanfattar huvudförtroendemannen Senad Omanovic situationen på båttillverkaren Botnia Marin i Malax.

– Under de elva år jag har jobbat på Botnia Marin har vi haft både uppgångar och nedgångar. Men de två senaste åren har gått mycket bra, det har aldrig gått så bra som det gör nu. Företaget växer och nyanställer.

Det säger Senad Omanovic som är huvudförtroendeman på båttillverkaren Botnia Marin i Malax. Företaget tillverkar båtar under varumärket Targa, och kunderna är både privatpersoner och myndigheter som polis och gränsbevakning. Senad Omanovic påpekar att Targa-båtarna är kända för att vara pålitliga arbetsbåtar.

– Företaget har ett bra rykte, vi bygger kvalitetsbåtar.

Företaget bygger ungefär hundra båtar per år och nittio procent säljs utomlands. Sverige och Norge är viktiga marknader, men köpare finns över nästan hela världen. Botnia Marin har i dag omkring 160 anställda på produktionssidan.

Senad Omanovic har jobbat på Botnia Marin i elva år och han tog över som huvudförtroendeman i början av år 2017. Från början av det här året har han dessutom varit ordförande för fackavdelningen Vasa plastarbetare.

När han inte sköter förtroendemannasysslan jobbar Omanovic som glasfiberlaminerare.

– Jobbet är smutsigt och tungt, men å andra sidan är det ganska bra betalt. Om man vill jobba hårt kan man tjäna pengar, säger han.

Huvudförtroendemannen anser att dialogen med arbetsgivaren fungerar bra. En sak som han är nöjd med är de flexibla arbetstiderna – arbetstagarna får börja redan klockan sex på morgonen om de vill.

”Jobbet är smutsigt och tungt, men å andra sidan är det ganska bra betalt. Om man vill jobba hårt kan man tjäna pengar.”
Senad Omanovic, huvudförtroendeman på Botnia Marin i Malax

FOTBOLLSDOMARE PÅ FRITIDEN

Senad Omanovic kommer ursprungligen från Bosnien. Han kom till Finland efter Bosnienkriget 1996, alltså för 22 år sedan. Till Malax flyttade han för tolv år sedan. Omanovic är också aktiv inom kommunalpolitiken som socialdemokrat. Den här valperioden är han ersättare i vård- och omsorgsnämnden i Malax.

Den fritidssysselsättning som tar mest tid är ändå fotbollen. Senad Omanovic konstaterar att fotboll är en sport som väcker passion hos många bosnier. Tidigare spelade Omanovic själv, men numera är han aktiv som domare.

– På sommaren dömer jag matcher varje dag. På vintern blir det en eller två gånger per vecka. Jag dömer matcher för juniorer och upp till fjärde division – och det räcker bra för mig. Om man vill döma högre upp i serienivån borde man gå kurser och träna mer, konstaterar Senad Omanovic.

Han medger att man som fotbollsdomare måste ha mycket skinn på näsan.

– Man får ta emot mycket skit, så man måste tåla mycket och tro på sig själv.

TEXT OCH FOTO JONNY SMEDS / LÖNTAGAREN

Artikeln har tidigare publicerats i Löntagarens nyhetsbrev. Beställ nyhetsbrevet här eller genom att trycka på bilden nedan.