Åland behöver fler förtroendemän

På Åland är det få som vill ställa upp som förtroendemän. Det är en konkret fråga som det nya fackliga ombudet Elin Sundback ska ta tag i. En arbetsplats utan förtroendeman är automatiskt sämre organiserad.

Elin Sundback, född i Vasa men sommarålänning sedan barnsben, tog vid årsskiftet över som fackligt ombud på Åland. Därmed fyllde hon den lucka som har funnits i nästan ett år sedan företrädaren Henrik Lagerberg gick i pension.

Till skillnad från föregångaren har hon Servicefacket PAM som arbetsgivare, inte Sjömansunionen, men i likhet med honom arbetar hon även för andra fackförbund, också Industrifacket, och för centralorganisationen FFC. Elin Sundback har sitt kontor i ett hus i centrala Mariehamn där även anställda vid andra föreningar finns, bland dem verksamhetsledaren för ABF-Åland, Arbetarnas bildningsförbund, och där styrelser kan mötas.

– Det skapar en dynamik och jag är inte ensam fastän jag är ensam i själva jobbet, säger hon.

INFORMELLA TRÄFFAR

Det känns bra efter drygt två månader på det nya jobbet – utmanande, stimulerande och kreativt.

– Min huvudsakliga uppgift är att arbeta med organisering, medlemsrekrytering och information. På många arbetsplatser är den fackliga aktiviteten dåligt organiserad. För att få till stånd en förändring krävs ett långsiktigt och systematiskt arbete, säger Elin Sundback.

Att bygga upp ett nätverk – bland annat genom att besöka arbetsplatser och ordna öppna träffar under mottot ”Snacka om arbete och livet” – har fyllt de första arbetsveckorna. Till träffarna, som går i en informell stil, är alla intresserade välkomna och på plats finns personer med kunskap om ämnet för dagen.

En träff i vår har rubriken ”Förtroendeman – vad är det?” Vid ett annat tillfälle diskuteras frågor som me too-kampanjen har väckt.

VIKTIGT ATT VÅGA STÄLLA UPP

Bristen på förtroendemän är ett problem på Åland, många arbetsplatser saknar en egen och intresset för att ställa upp tycks ofta vara skralt.

– Det är viktigt att det på varje arbetsplats finns någon som är insatt i kollektivavtalet, och viktigt att fler vill och vågar ställa upp. Jag hjälper gärna till med processen att värva nya förtroendemän, säger Elin Sundback.

Många hör också av sig till henne med frågor om stort och smått.

– Allt kan jag givetvis inte svara på direkt, men de olika förbunden har sakkunniga som jag kan vända mig till. Jag har också kolleger på fastlandet som jag kan diskutera med och använda som bollplank.

”Det är viktigt att det på varje arbetsplats finns någon som är insatt i kollektivavtalet, och viktigt att fler vill och vågar ställa upp.”
Elin Sundback, fackligt ombud på Åland

KÖRSÅNG OCH SKIDNING

Elin Sundback kommer närmast från ett jobb som föreståndare vid Ålands omsorgsförbund – ett kommunförbund som ger service som boende och dagverksamhet för personer med utvecklingsstörning.

Hon hade totalansvaret för två boendeenheter där även ekonomi- och personalfrågor ingick.

– Jag trivdes men kände att det var dags att byta. Jag har studerat offentligt ledarskap och har alltid tyckt att det är intressant med kollektivavtal, jag är lite av en paragrafryttare, säger hon.

Om det blir någon fritid över ¬– efter jobb och familjeliv där make och två söner på fem och tre år ingår ¬ – sjunger hon gärna i kör. Dessutom är hon ersättare i stadsstyrelsen i Mariehamn.

– Jag är också barnsligt förtjust i vintern och har trivts i år när det har varit kallt och man har kunnat skida.

Artikeln har tidigare publicerats i Löntagarens nyhetsbrev. Beställ nyhetsbrevet här.

TEXT HELENA FORSGÅRD
FOTO KJELL SÖDERLUND