Markku Kyröläinen (vas.), Seppo Palkki, Jenni Uljas, Petteri Vattulainen ja Sami Heikkinen jakoivat kokemuksiaan ja muistojaan kemikaaleihin liittyvistä vaaratilanteista.

”Tietoa siitä, mikä meidät tappaa” – Kemikaaliriskien koulutukseen tuo uuden oppiminen ja vanhan virkistäminen

26.8.2024

TEKSTI SEMI SALMIKANNAS

KUVAT ANTTI HYVÄRINEN

Heskivan ay-koulun kemikaalivaarojen kurssilla käytiin läpi työturvallisuuden kannalta olennaisia asioita. Etenkin työnantajan rooli ja vastuu herätti runsaasti puheenvuoroja. Kemikaalioppien virkistämisen ohessa puheeksi nousi myös ammattiyhdistystoiminnan nykytilanne.

Kesäpäivä on kääntymässä kohti iltaa, kun ammattiosastojen yhteistyöryhmä Heskivan järjestämän ay-koulun kurssi kemikaaliriskeistä on alkamassa Teollisuusliiton tapahtumatilassa Helsingin Hakaniemessä. Tiukan kolmen tunnin aikana on tarjolla asiaa kemiallisista tekijöistä, niiden vaaroista, työnantajan vastuualueista, ajankohtaisista lainsäädännön muutoksista sekä hyödyllisistä tiedonlähteistä.

Illan kouluttajana toimiva Teollisuusliiton työympäristöasiantuntija Jenni Uljas avaa keskustelun yksinkertaisella kysymyksellä: mitä odotatte tältä kurssilta?

– Tietoa siitä, mikä meidät tappaa, kuuluu vakava vastaus eturivistä.

Kurssin tarjonta herättää paljon kysymyksiä ja saa osallistujat jakamaan omia tarinoitaan työuriensa varrelta. Kestoaihe asbesti nousee esille kerta toisensa jälkeen, kuten myös työnantajan vastuu kemikaaliriskeistä perehdyttämisessä ja niiden valvonnassa. Jokaiselta irtoaa tarinaa kohdatuista riskeistä. Kärynneet kulmakarvat ovat kokemuksista vähiten vaarallisia.

”Jäsenmaksu on pieni hinta maksettavaksi tästä kaikesta mitä on vuosien aikana saanut, että voiton puolelle on jääty”, Seppo Palkki kertoo liittotaipaleestaan.

VOITON PUOLELLE JÄÄTY

Pitkäaikainen ammattiyhdistysaktiivi ja ammattiosasto 77:n opintosihteeri Seppo Palkki kuuntelee kurssin sisältöä tarkasti. Jokapaikan höyläksi itseään kuvaileva Palkki liittyi ammattiosaston jäseneksi vuonna 1989.

– Työpaikalla oli silloin tuotannossa noin 99 prosentin järjestäytymisaste ja siinä toisen nuoren työkaverin kanssa taidettiin olla ainoat, jotka eivät liittoon kuuluneet. Ei sitä vielä nuorena jannuna kiinnostanut, vaikka liitosta tiesikin. Kerran rupatellessa tiimin vanhemmat kollegat vitsailivat, että voisivat istua meidät ulos, niin siitä mentiin juoksujalkaa luottamusmiehen pakeille liittymään, Palkki muistelee.

Ammattiyhdistystoiminta ja koulutukset ovat antaneet Palkille paljon vuosien aikana. Vahva yhteisöllisyys on tuonut mukanaan uusia tuttavuuksia ja reissuja. Halu kehittää itseään on tuonut miehen kerta toisensa jälkeen mukaan koulutuksiin.

– Jäsenmaksu on pieni hinta maksettavaksi tästä kaikesta mitä on vuosien aikana saanut, että voiton puolelle on jääty, Palkki sanoo.

Kerran rupatellessa tiimin vanhemmat kollegat vitsailivat, että voisivat istua meidät ulos, niin siitä mentiin juoksujalkaa luottamusmiehen pakeille liittymään.

Vantaalaisen Meconet Oy:n pääluottamusmiehenä ja ensimmäisenä varatyösuojeluvaltuutettuna toimiva Sami Heikkinen on koulutusveteraani. Hän on ehtinyt käydä jo kaikki työsuojelu- ja luottamusmieskurssit, joita on Murikka-opistolla saatavilla, joten lisäkoulutusta on haettava ay-koulusta.

– Vahvistan täällä omaa ammattitaitoani hankkimalla uutta tietoa ja vahvistamalla vanhoja oppeja. Uuden tiedon saaminen ajaa jopa arki-iltana kolmeksi tunniksi kurssille istumaan, Heikkinen kertoo.

Koulutusveteraani Sami Heikkinen on käynyt Murikka-opiston kurssit jo lävitse. Uuden tiedon jano tuo arki-iltanakin ay-koulun penkille.

AY-KOULUTUSTA PIENELLÄ BUDJETILLA

Kurssin järjestänyt Heskiva on Helsingin, Espoon, Kirkkonummen ja Vantaan alueella toimivien ammattiosastojen yhteistyöryhmä. Heskiva on ollut toiminnassa vuodesta 2018 alkaen järjestäen koulutuksia ja muuta toimintaa ammattiosastojen jäsenille.

– Koulutusten järjestäminen on tärkeää yleissitovuuden säilyttämisen ja yhtäläisyyden lisäämisen kannalta. Aktiivijäsenethän näillä kursseilla eniten käyvät, mutta jatkuvasti yritetään aktivoida rivijäseniä. Esimerkiksi viime vuonna ay-koulun päätöstapahtumassa mentiin hohtokeilaamaan, mikä houkutteli paikalle pari ihan uutta tyyppiä, kertoo Heskiva-yhteistyöryhmän puheenjohtaja Markku Kyröläinen.

– Porukan aktivoiminen on kyllä osoittautunut vaikeaksi, vaikka kovaa työtä asian eteen tehdäänkin, Palkki mainitsee.

Yhteistyöryhmän koulutukset pyörivät pienellä budjetilla. Ammattiosastot eivät omista budjeteistaan jaa varoja yhteistyöryhmän käyttöön, joten toiminta on kurssimaksujen varassa. Jäsenten kurssikerran 13 euron kurssimaksuilla katetaan päätöstapahtuman kulut eikä paljoa muuta.

– Tässä olisi kyllä liiton apu tarpeen. Onneksi nyt kun olemme suunnitelleet alueellista luottamushenkilökoulutusta, niin sen avuksi olemme saamassa Uudenmaan toiminta-alueelta rahoitusta, Kyröläinen kertoo.

Markku Kyröläinen nostaa jäsenten aktivoimisen ay-koulun yhdeksi tärkeimmiksi tavoitteista.

MUISTIN VIRKISTYSTÄ, UUTTA ASIAA JA TYÖPAIKALLE VIETÄVÄÄ

Elokuinen aurinko on suuntaamassa kohti taivaanrantaa, kun viimeinen dia pyörähtää näytöllä. Asiaa olisi enemmänkin kuin yhteen iltaan mahtuu, kemikaalilainsäädäntö kun sisältää Euroopan monimutkaisimpia koukeroita. Paikalta lähdetään hyvissä mielin, vaikka pieneksi jäänyt osallistujamäärä latistaakin. Tärkeimmäksi illan annista koetaan vanhojen asioiden virkistäminen, vaikka etenkin ajankohtaispäivitykset tarjosivat myös uutta.

– Saipahan taas työpaikalle vietävää, hymähtää Heikkinen saaden käsiinsä parikin vihkoa tiukkaa kemikaaliasiaa mukaan otettavaksi.

– Heti huomenna otetaan työnantajan kanssa kemikaaliriskit puheeksi.

Nyt on sun asioista kyse.

Tuleville kursseille on toiveissa saada enemmänkin jäseniä paikalle. Heskivan ay-koulun päätöstapahtumassa on tänä vuonna luvassa yhteisen päivällisen lisäksi pakohuonepeli. Sitä ennen on vielä luvassa kaksi kurssi-iltaa.

– Nyt kun on vielä lokakuussa tulossa ay-koulun kurssi poliittisten lakkojen vaikutuksista ja TES-neuvotteluista, niin se on aihe, jonka pitäisi kiinnostaa ihan kaikkia jäseniä. Nyt on sun asioista kyse, kertoo Tikkurilan metallityöväen ammattiosaston puheenjohtaja Petteri Vattulainen.

– Kaikki koulutuksesta ja toiminnasta kiinnostuneet voivat ehdottomasti ottaa Heskivaan yhteyttä, tokaisee vielä Palkki.

Katso täältä Heskivan ay-koulun loppuvuoden kurssitarjonta!