Álvaro Corredor Ochoa toimii apuvalmentajana vapaaehtoispohjalta.

Pallokentän monitoimimies – ”Näin saan mahdollisuuden nollata ajatukseni”

13.8.2024

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

Tammisaarelainen Álvaro Corredor Ochoa toimii jalkapalloseura Ekenäs IF:n akatemiajoukkueen apuvalmentajana. Hän sanoo valmentamisen antavan hyvää vastapainoa ajatustyölleen.

– Teen oikeastaan vähän kaikkea. Harjoituksissa päävalmentaja saattaa pyytää minua vetämään tietyn treenin tai toimimaan tuomarina. Peleissä muun muassa otan valokuvia ja hoidan joukkueen instagram-tiliä. Teen sitä, mitä päävalmentaja pyytää, kertoo espanjalaissyntyinen Álvaro Corredor Ochoa.

Corredor Ochoa toimii tammisaarelaisen jalkapalloseura Ekenäs IF:n miesten akatemiajoukkueen toisena apuvalmentajana ja sosiaalisen median tuottajana. Joukkue pelaa miesten Kolmosessa eli viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla Suomessa.

Corredor Ochoa on joukkueen ja seuran todellinen monitoimimies. Valmentamisen lisäksi hän saattaa toimia valokuvaajana otteluissa, laittaa pelitietoja sosiaaliseen mediaan tai avustaa lehdistösuhteissa. Seuran pyynnöstä Corredor Ochoa on myös kurssittanut itseään jalkapallotuomariksi.

Corredor Ochoan mielestä valmentaminen on mukavaa ja toimenkuva monipuolinen. Hän sanoo, ettei hänellä ole vielä riittävästi tietotaitoa aikuisten vastuuvalmentajatasolle. Hänellä on käytynä valmentamisen peruskurssit ja hän on juuri lopettelemassa UEFA C -valmentajakurssia, joka oikeuttaa valmentamaan nuoria.

ÁLVARO CORREDOR OCHOA

Tohtoritutkija
Tampereen Yliopisto
Tammisaari

VALMENNUSKOKEMUSTA JO USEASSA SEURASSA

Corredor Ochoa sanoo jalkapallon kuuluneen hänen elämäänsä aina. 21-vuotiaana tulleen polvivamman vuoksi hän joutui jättämään aktiivipelaamisen vuosiksi sivuun. Hänen mielestään valmentaminen on täyttänyt kiinnostuksen jalkapalloon yhtä hyvin. Onnistuneen polvioperaation jälkeen hän on päässyt itsekin ottamaan taas tuntumaa palloon.

Corredor Ochoa tuli reilut kymmenen vuotta sitten vaimonsa mukana Suomeen. Hän tutustui suomen kielen kurssilla toiseen ulkomaalaiseen, joka toimi sekä jalkapalloammattilaisena että valmentajana. Corredor Ochoa alkoi avustaa ystäväänsä tämän valmentajatehtävissä. Yhdessä he valmensivat sekä Espoossa että Kauniaisissa.

Pari kesää sitten Corredor Ochoan perhe muutti vaimon työn perässä vaimon kotiseudulle Tammisaareen. Corredor Ochoan tammisaarelainen ystävä tiesi hänen taustansa valmentajana ja näin ystävä sai Ekenäs IF:n houkuttelemaan Corredor Ochoan liittymään seuraan.

Teen sitä, mitä päävalmentaja pyytää.

Aluksi Corredor Ochoa toimi naisten joukkueen apuvalmentajana. Viime vuonna hän siirtyi miesten akatemiajoukkueen toiseksi apuvalmentajaksi.

Ekenäs IF:n akatemiajoukkue on ikään kuin edustusjoukkueen farmijoukkue. Valtaosa akatemiajoukkueen pelaajista on alle 20-vuotiaita ja heistä on tarkoitus kouluttaa uusia pelaajia edustusjoukkueelle. Täksi kaudeksi Ekenäs IF:n edustusjoukkue nousi jalkapallon pääsarjaan Veikkausliigaan.

– Edustusjoukkueellamme ei ole mennyt Veikkausliigassa kovin hyvin, mutta sen sijaan akatemiajoukkueemme on pelannut tällä kaudella todella hyvin. Olemme tällä hetkellä sarjassamme toisena.

”Toisena apuvalmentajana minulla on hieman vapaampaa. Joka kerta ei tarvitse olla mukana, jos muilta töiltäni en ehdi”, Álvaro Corredor Ochoa sanoo.

AUTTAA NOLLAAMAAN AJATUKSET

Corredor Ochoa sanoo valmentamisen antavan hänelle hyvää vastapainoa paljon ajatustyötä vaativalle väitöskirjatyölleen Tampereen yliopistolla. Aiemmin Corredor Ochoa toimi Posti Palveluilla Olarissa.

– Valmentaminen auttaa minua vaihtamaan ajatukseni välillä toisaalle. Tutkijatyöni vaatii paljon ajattelua ja keskittymistä. Työni valmentajana antaa minulle mahdollisuuden nollata välillä ajatukseni.

Corredor Ochoa on yhä Teollisuusliiton jäsen ja toimii aktiivisesti liiton ulkomaisten jäsenten keskuudessa. Hän muun muassa yhä ylläpitää englantia puhuville jäsenille suunnattua WhatsApp -ryhmää, jossa keskustellaan ja autetaan toinen toisia. Hän on myös aktiivinen kouluttautumisen puolestapuhuja ja on osana yliopisto-opintojaan suunnitellut liiton muun kielisille jäsenille suunnattua kurssia suomalaisesta työelämästä, työntekijän oikeuksista ja vastuista.

Corredor Ochoa sanoo kotiutuneensa Tammisaareen hyvin. Kotona perheessä puhutaan ruotsia ja hän sanoo ymmärtävänsä kieltä hyvin.

Usein Suomea syytetään siitä, että ulkomaalaisten on vaikea integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Corredor Ochoa sanoo, että jalkapallo tai mikä tahansa muu yhteisöllinen harrastus auttaa integroitumisessa paljon. Kielen opiskelunkin kannalta valmennustyöstä on ollut hyötyä.

– Valmentaminen on hyvä vaihtoehto, kun haluaa integroitua yhteiskuntaan. Myös mikä tahansa vapaaehtoistyö ajaa saman asian.

Voit seurata Ekänäs IF:n akatemiajoukkueen edistymistä Instagramissa: www.instagram.com/eif_akademi

 

Lue juttu englanniksi!