Jokaista tarvitaan

TEKSTI ASKO-MATTI KOSKELAINEN

Suomi on ollut melko yksimuotoinen yhteiskunta. Kansainvälistymisen myötä Suomen työmarkkinat ovat muuttuneet monimuotoisemmiksi.

Suomen väestö ikääntyy ja työikäisten määrä vähenee, mikä aiheuttaa ongelmia työmarkkinoille. Ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat avainasemassa tilanteen ratkaisemisessa. Esimerkiksi teollisuudessa, rakennusalalla ja terveydenhuollossa ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat jo nyt elintärkeitä.

Työpaikkojen monimuotoisuus on taloudellinen välttämättömyys ja se edistää kilpailukykyä. Erilaiset taustat ja näkökulmat kehittävät työyhteisöjä ja tuovat mukanaan ideoita, tehokkuutta ja luovuutta.

Yhdessä voimme luoda yhteiskunnan, jossa monimuotoisuus nähdään voimavarana.

On tärkeää, että kaikki työntekijät syntyperästä riippumatta kokevat olevansa osa työyhteisöä ja tulevansa kohdelluksi oikeudenmukaisesti. Ennakkoluulojen kitkeminen on meidän kaikkien vastuulla. Teollisuusliiton tehtävänä on varmistaa, että jokainen liiton jäsen saa tasavertaisen kohtelun ja että heidän oikeuksiaan kunnioitetaan.

Suomi tarvitsee maahanmuuttoa. Sen toimiva toteutus edellyttää panostuksia kielikoulutukseen, kulttuurien ymmärrykseen ja yhdenvertaiseen työelämään. Yhdessä voimme luoda yhteiskunnan, jossa monimuotoisuus nähdään voimavarana ja jokainen työntekijä voi kokea olevansa arvostettu osa yhteisöä.

 

Pääkirjoitus löytyy yhdeksällä kielellä Tekijän verkkolehdestä!