Sari Perkiö: Uudet itseopiskelukurssit ovat täällä – oletko valmis?

31.10.2023

TEKSTI SARI PERKIÖ
KUVA KITI HAILA

Pari vuotta sitten aloimme koulutusyksikössä miettiä, voisimmeko tuottaa omaehtoisesta opiskelusta kiinnostuneille jäsenille lisäarvoa tuottavaa itseopiskeluaineistoa verkkoon. Verkkomateriaali olisi suunnattu luottamustehtävistä ja jäsenhankinnasta kiinnostuneille starttipaketiksi, eikä aineisto kilpaisisi luottamushenkilöiden starttikurssien tai Murikan peruskurssien kanssa.

Tuumasta toimeen. Asia esitettiin koulutusyksikön vetämille koulutuksen suunnittelutiimeille, joissa on jäseninä Murikan opettajia sekä aluekeskusten, työympäristöyksikön, sektoreiden ja järjestötoiminnan työntekijöitä. Tiimeissä käärittiin hihat ja aloitettiin syvälliset keskustelut itseohjautuvasta opiskelusta ja siihen soveltuvista aiheista. Hennot ajatuksenpoikaset nousivat siivilleen haukkojen lailla.

Edunvalvonnan koulutuksesta vastaava tiimi päätyi suunnittelemaan Luottamusmiehen itseopiskelukurssia ja työsuojelukoulutustiimi Työsuojeluvaltuutetun itseopiskelukurssia. Jäsenhankinta kuuluu kaikille -itseopiskelukurssin otti kehiteltäväkseen järjestökoulutuksen suunnittelusta vastaava tiimi. Tiimeissä uppouduttiin kurssien pedagogiseen suunnittelutyöhön kiitettävällä yhteistyöllä ja Teollisuusliiton eri yksiköiden raja-aidat ylittäen. Kasvavalla innolla kerättiin koulutusaineistoja sekä pohdittiin kursseille visuaalista ilmettä.

Vilskettä on riittänyt etenkin luottamusmieskurssilla, jolle on koottu hyödyllisiä vinkkejä ja pohjatietoa luottamusmiehen tehtävästä.

Kurssien verkkoalustaksi valikoitui Howspace. Koulutusyksikössä vuorotteluvapaan sijaisena toiminut verkkopedagogi osoittautui kullan arvoiseksi tekijäksi kurssien teknisessä toteuttamisessa ja verkkoon viemisessä. Vihdoin elokuussa koitti suuri päivä, kun luottamusmiehen ja jäsenhankinnan kurssit avattiin Telmossa jäsenille. Työsuojelukurssi on viimeistelyvaiheessa. Lähetämme kursseille hakeneille Howspace-linkit viikon kuluessa. Henkilöllä on kuukausi aikaa tutustua kurssiin itsenäisesti ja omaan tahtiin.

Jäsenet ovat löytäneet uudet kurssimme. Vilskettä on riittänyt etenkin luottamusmieskurssilla, jolle on koottu hyödyllisiä vinkkejä ja pohjatietoa luottamusmiehen tehtävästä. Jäsenhankinta kuuluu kaikille -kurssilla lähdetään ajatuksesta, että jäsenhankinta on kaikkien tehtävä. Jäsenhankinnan treenaamiseen on kurssilla kerätty oivallisia vinkkejä. Olemme saaneet itseopiskelukurssien opiskelijoilta hyvää palautetta.

Uskomme itseopiskelukurssien motivoivan jäseniä itseohjautuvaan oppimiseen ja antavan kipinää jatkamaan opintoja Murikan lähikursseille. Jaetaan yhdessä jäsenille tietoa uudesta opiskelumahdollisuudesta.

 

Kirjoittaja on Teollisuusliiton koulutussuunnittelija.