Sari Korkee (vas), Janne Henttonen ja Mervi Hokkanen olivat tyytyväisiä päivän antiin.
Sari Korkee (vas), Janne Henttonen ja Mervi Hokkanen olivat tyytyväisiä päivän antiin.

Ajankohtaispäivässä opittiin uutta ja tavattiin tuttuja

TEKSTI MARIA MARKUS
KUVAT HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

Jyväskylässä Scandic Laajavuoressa järjestettyyn Sisä-Suomen ajankohtaispäivään olisi ollut enemmänkin tulijoita.

– Päivä on ollut mahtava, summaa ajankohtaispäivän antia tikkakoskelainen Janne Henttonen, joka työskentelee teollisuuspesukoneen käyttäjänä Componenta Manufacturing Oy:ssä ja on toiminut työsuojeluvaltuutettuna jo toistakymmentä vuotta.

– Täällä on päässyt keskustelemaan muiden samanhenkisten kanssa, verkostoitumaan ja oppimaan uutta.

Samaan tapaan päivän antia kommentoivat muutkin koulutukseen osallistuneet luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut. Osallistujia oli noin sata 10.3.2023 järjestetyssä tilaisuudessa.

– Päivän asiasisältö on ollut mielenkiintoinen, ja on ollut tosi hyvä, että aikaa on jätetty myös yleiselle keskustelulle ja kysymyksille. Varsinkin pandemian jälkeen tuntuu tärkeältä tavata ihmisiä taas kasvokkain, toteaa palokkalainen Tikka Spikes Oy:n lähettämötyöntekijä ja pääluottamusmies Mervi Hokkanen.

Osallistujamäärät alkavat olla lähellä sitä, mitä ne olivat ennen koronaa ja organisaatiomuutosta.

Kasvokkain kohtaamisen tärkeydestä kertonee sekin, että koulutuspäivään olisi ollut enemmänkin tulijoita.

– Ihan kaikki eivät mahtuneet mukaan. Tila asetti omat rajoituksensa, kommentoi päivän isäntänä toiminut, Teollisuusliiton Sisä-Suomen toiminta-alueen aluetoimitsija Ilkka Terimaa.

– Osallistujamäärät alkavat olla lähellä sitä, mitä ne olivat ennen koronaa ja organisaatiomuutosta.

Muutoksella Terimaa viittaa reilu vuosi sitten toteutettuun uudistukseen, jossa Keski-Suomi yhdistettiin Pirkanmaahan. Sitä ennen Keski-Suomi ja Vaasan seutu kuuluivat yhteiseen toiminta-alueeseen.

Äänekoskelainen varapääluottamusmies Juho Toikkanen, joka työskentelee Metsä Woodin Suolahden vaneritehtaalla vanerityöntekijänä, on osallistunut ajankohtaispäivään jo monena vuonna.

TES-ASIAA JA AJANKOHTAISTA LAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Aamupäivän aikana kuultiin ajankohtaista tietoa työehtosopimuksista sopimuspäällikkö Kari Lähteenmäeltä sekä oikeudellisista asioista oikeudellisen yksikön päälliköltä Anna Tapiolta.

Äänekoskelainen varapääluottamusmies Juho Toikkanen, joka työskentelee Metsä Woodin Suolahden vaneritehtaalla vanerityöntekijänä, on osallistunut ajankohtaispäivään jo monena vuonna ja kiittelee erityisesti Tapion esitystä.

– On hyvä kuulla, jos on tullut jotain olennaisia päivityksiä lainsäädäntöön. Erilaiset oikeusaputapaukset ovat mielenkiintoisia, Toikkanen sanoo.

Kevään työehtosopimusneuvotteluista ja syntyneistä sopimuksista Toikkasella ei ole vahvaa mielipidettä, sillä metsäalalla noudatetaan yrityskohtaista sopimista.

Teknologiateollisuuden sopimus on otettu kentällä hyvin vastaan.

Metallialalla työskentelevät Mervi Hokkanen sekä Janne Henttonen sen sijaan kertovat olevansa todella tyytyväisiä syntyneisiin sopimuksiin.

– Eihän meillä pitkään aikaan ole tullut näin suuria korotuksia. Oli myös helpotus, ettei tarvinnut lähteä lakkoilemaan, Henttonen toteaa.

– Teknologiateollisuuden sopimus on otettu kentällä hyvin vastaan. Kertaeräkorotus on ollut ehkä vähän vieras käsite, Hokkanen lisää.

Hitsaaja ja työsuojeluvaltuutettu Heidi Alakokkare työskentelee muoviruiskuvaluun erikoistuneessa KL-teho Oy:ssä metallipuolen ainoana naisena.

VAKUUTUS ON ISO ETU

Iltapäivän puolella vakuutusyhtiö Turva kertoi liiton jäsenille tarjoamistaan vakuutuksista ja eduista. Moni osallistujista piti vakuutusasiaa päivän parhaana antina.

– En ollut tajunnutkaan, että meille kuuluvat myös näin kattavat vapaa-ajan vakuutukset, muuramelainen hitsaaja ja työsuojeluvaltuutettu Heidi Alakokkare sanoo.

Alakokkare työskentelee korpilahtelaisessa muoviruiskuvaluun erikoistuneessa KL-teho Oy:ssä metallipuolen ainoana naisena.

– Muovipuolella meillä on naisia noin puolet, mutta metallialalla nainen on vielä harvinaisuus.

Iltapäivän puolella vakuutusyhtiö Turva kertoi liiton jäsenille tarjoamistaan vakuutuksista ja eduista. Moni osallistujista piti vakuutusasiaa päivän parhaana antina.

HUOLI HINTOJEN NOUSUSTA

Tekstiili- ja muotiteollisuudessa työskentelee pääosin naisia. Tampereella Sidosteella tekstiilityöntekijänä työskentelevä pääluottamusmies Sari Korkee toteaa, että nämä alat ovat yleisesti matalapalkka-aloja.

– Palkkatasomme laahaa perässä, hän sanoo ja on huolissaan työntekijöiden jaksamisesta elämisen kustannusten noustessa.

– Pitäisin järkevämpänä sentti- ja euromääräisiä korotuksia kuin prosenttikorotuksia, jotta saataisiin kavennettua palkkaeroja. Työntekijät tuskailevat hintojen nousua. Palkka ei tahdo riittää normaaleihin menoihin.

Pitäisin järkevämpänä sentti- ja euromääräisiä korotuksia kuin prosenttikorotuksia.

Muutkin ajankohtaispäivän osallistujat kertovat, että työpaikan kahvihuoneissa punalaputetut ruuat ovat tulleet tutuksi näyksi.

– Mutta päällimmäisenä tunteena työpaikallani on kuitenkin helpotus siitä, että lomautusvaikutukset ovat päättyneet ja kaikki lomautetut ovat saaneet palata töihin, Mervi Hokkanen sanoo.

ISO PIENI PERHE

Päivän lopuksi kuultiin vielä työympäristöyksikön ajankohtaisista asioista ja työturvallisuudesta, kun ääneen pääsi työympäristöasiantuntija Sami Metsälä. Esityksessä käytiin läpi muun muassa omavalvontaa sekä työturvallisuuden mittaamista.

Työsuojeluvaltuutettu Heidi Alakokkare kertoo joutuneensa ratkomaan viime aikoina työpaikkansa sisäilma- ja lämpötilahaasteita. Hän on sitä mieltä, että vaikka luottamustehtävä välillä kuormittaakin, hommassa jaksaa, kun kokee tekevänsä tärkeää työtä.

– Tavoitteenahan on, että kaikilla on turvallista ja kivaa töissä. Että oltaisiin vähän niin kuin iso pieni perhe.