Liikunta auttaa jaksamaan arjessa. Se tyhjentää aivot ja lataa akut, sanoo Harjavallan metallityöväen ammattiosaston kuntokampanjaan osallistuva Aki Juuruskorpi.
Liikunta auttaa jaksamaan arjessa. Se tyhjentää aivot ja lataa akut, sanoo Harjavallan metallityöväen ammattiosaston kuntokampanjaan osallistuva Aki Juuruskorpi.

”Kiekkoa heittäessä tulee huomaamatta liikuttua todella paljon”

25.8.2022

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JUSSI PARTANEN

Lähes 50 Harjavallan metallityöväen ammattiosaston jäsentä aloitti keväällä vuoden kestävän kuntokampanjan. Aki Juuruskorpi etsii mielekästä lajia rospuuttokaudelle.

AKI JUURUSKORPI

Näytteenvalmistaja
Ulvila
Boliden Harjavalta Oy, Harjavalta

Hiittenharjun 18-väyläinen frisbeegolfrata odottaa Aki Juuruskorpea ja yli kolmeakymmentä muuta ammattiosasto 127:n jäsentä Harjavallassa.

– Minähän kiinnostun aina kaikesta. Olen vähän yllytyshullu, ja jos joku jotain järjestää, lähden lähes poikkeuksetta mukaan, Juuruskorpi sanoo.

Harjavallan metallityöväen ammattiosasto on saanut väkensä kirjaimellisesti liikkeelle. 49 jäsentä osallistuu osaston järjestämään Kesäkuntoon 2023 -kampanjaan. Juhannusta edeltävällä viikolla he ottivat tuntumaa frisbeegolfiin.

– Hiittenharju on yksi Suomen vaikeimmista frisbeegolfkentistä. Jos luulee osaavansa heittää frisbeetä, niin täällä tulee totuus äkkiä esiin.

Jos luulee osaavansa heittää frisbeetä, niin täällä tulee totuus äkkiä esiin.

Vuoden kestävä kuntokampanja starttasi vapun alla kehonkoostumusmittauksella ja luennolla.

– Luento oli erittäin hyvä. Minulle jäi mieleen, että pienillä muutoksilla saa paljon aikaan, kun lisää vähän liikuntaa ja katsoo, mitä syö. Kaikesta ei tarvitse luopua.

Esimerkiksi saunaoluiden määrän voi puolittaa ja kahvin voi opetella juomaan ilman sokeria, Juuruskorpi vinkkaa.

– Jos juo päivässä kymmenen kuppia kahvia ja laittaa joka kuppiin kaksi palaa sokeria, se tekee päivässä 20 palaa sokeria. Se on hirveä määrä energiaa.

frisbeegolf

PORUKALLA ALKUUN

Ketjut kolisevat, kun Juuruskorpi heittää vaaleanpunaisen kiekon koriin. Hänelle frisbeegolf on tuttu laji, mutta radalla on mukana ensikertalaisiakin.

– Tämä on hieno ulkoilumuoto. Aloituspaketti on edullinen, ja melkein joka kylässä on jonkinnäköinen rata. Ja mikä parasta, nuoret ovat innostuneet frisbeegolfista.

Juuruskorpi on aikanaan harrastanut monipuolisesti liikuntaa uinnista budolajeihin ja trap-ammuntaan. Nykyään säännöllinen liikunta rajoittuu lähinnä golfin pelaamiseen.

– Rakastan vettä yli kaiken. Se on minun elementtini. Uiminen on hienoa mökillä, mutta kaakeleiden välissä se ei ole yhtä kivaa. Uimahallissa käyminen ei enää kiinnosta.

Porukassa on aina helpompaa aloittaa uusi laji.

Lisäksi terveyspulmat rajoittavat osaltaan Juuruskorven lajivalintoja.

– Kilometrit ovat syöneet kroppaa. Minulla on ongelmia tuki- ja liikuntaelinten kanssa. En saa hyppiä enkä pysty juoksemaan, ja siksi liikunta on vähän jäänyt.

Oman ammattiosastonsa kuntokampanjassa Juuruskorpi arvostaa erityisesti yhdessä tekemistä.

– Porukassa on aina helpompaa aloittaa uusi laji. Kun olet saanut alkusysäyksen ja saat rytmistä kiinni, ei olekaan enää niin väliä, vaikka kaveri ei aina pääsisikään mukaan.

Aki Juuruskorpi ja 48 muuta Harjavallan metallityöväen ammattiosaston jäsentä osallistuvat osaston järjestämään Kesäkuntoon 2023 -kampanjaan. Taustalla Teemu Numminen, Marko Tamminen ja Marko Raitaluoma.

SYYSKUUSSA PYÖRÄILEMÄÄN

Kesäkuntoon 2023 -kampanja ei tähtää osallistujien painonpudotukseen.

– Jos se tulee bonuksena, niin sehän on hyvä. Tarkoitus on saada ne ammattiosaston jäsenet, jotka menevät töistä kotiin ja sohvan selkään, tekemään pieniä muutoksia arjessa, Juuruskorpi sanoo.

Kotisohva houkuttelee häntäkin iltojen pimetessä.

– Silloin tulee helposti jäätyä kotiin. Säiden puolesta täällä länsirannikolla on lokakuulta maaliskuulle aika surkeaa aikaa, kun on koko ajan pimeää ja märkää.

Jos painonpudotus tulee bonuksena, niin sehän on hyvä.

Juuruskorpi toivoo löytävänsä kuntokampanjan avulla mieleisen liikuntaharrastuksen juuri rospuuttokaudelle, kun golfkentät ovat kiinni.

– Pyöräily voisi olla yksi vaihtoehto, koska se ei rasita lonkkia. Jousiammunta kiinnostaisi myös, jos paikat kestävät.

Syyskuussa kuntokampanjalaiset hyppäävät pyörän selkään.

– Menemme ajamaan sähköläskipyörillä Yyteriin. Se reissu voi aiheuttaa uusia tuntemuksia ja rahanmenoa, Juuruskorpi ennakoi.

Lokakuussa lajikokeiluissa on vuorossa patikointi ja joulukuussa tarjolla on joogaa tai vesijumppaa. Keväällä luvassa on ainakin lumikenkävaellus ennen kampanjan päätöstä.

frisbeegolf
”Ettipäi vaik´ metri kerrallaan. Se on minun mottoni”, kertoo Aki Juuruskorpi.

MITTAUS MOTIVOI

Juuruskorpi sanoo tienneensä ennen kehonkoostumusmittaustakin, että painoa on kertynyt liikaa ja kunto rapistunut. Mittaustulosten näkeminen teki silti hyvää.

– Kun nenäsi eteen tuodaan paperi, josta näet, missä omat arvosi ovat ja missä niiden pitäisi olla, niin kyllä se motivoi liikkumaan.

Kun Juuruskorpi huhtikuussa saa eteensä seuraavat mittaustulokset, hän toivoo olevansa paremmassa kunnossa kuin kampanjan alkaessa.

– Ettipäi vaik´ metri kerrallaan. Se on minun mottoni. Kunhan tulokset eivät ole menneet huonompaan suuntaan.

Niille osallistujille, jotka parantavat kampanjan aikana lähtötasoaan, on luvassa tuotepalkintoja. Hiittenharjun frisbeegolfkentällä ainakin hiki virtasi.

– Kiekkoa heittäessä tulee huomaamatta liikuttua todella paljon. Vaikka kierros ei ole kuin neljä kilometriä, takki oli aika tyhjä, kun pääsin maaliin, Juuruskorpi kertoo.