Jari Nilosaari

Jari Nilosaari: Ideologinen vai asiapohjainen syksy?

TEKSTI JARI NILOSAARI
KUVA KITI HAILA

Otsikon kysymystä on hyvä pohtia nyt, kun palailemme lomilta ja aloitamme työntäyteisen jakson. Edellinen työehtosopimusten neuvottelukausi opetti, miten ideologialla höystetyt neuvottelutavoitteet ja -tavat vievät sekasorron partaalle. Teknologiateollisuus ry perusti uuden yhdistyksen neuvottelemaan työehdoista ja Metsäteollisuus ry lopetti työehtosopimusten tekemisen.

Muutokset ajoivat useat työpaikat todella vaikeaan saumaan sekä kustannukset kasvuun. Mekaanisen metsäteollisuuden yritykset joutuivat ostamaan yrityskohtaisiin tes-neuvotteluihin lakitoimistojen palveluita, joiden arvo oli käytännössä jopa olematon osaamisvajeen vuoksi. Työnantajapuolella toimittiin näin ideologian takia ja haluttiin olla ”edelläkävijöitä” palaamalla vuosikymmeniä taaksepäin työmarkkinatilanteessa.

Metsäteollisuudessa Paperiliiton sekä sen jäsenten törkeä kohtelu koko neuvotteluprosessin ajan valoi taistelutahtoa koko ay-kenttään. Tämä heijastui myös Teollisuusliiton jäseniin sekä työpaikkoihin, joiden hyvä järjestäytyminen mahdollisti työehtosopimusten synnyn.

Haluan kääntää katseet tulevaan työehtosopimuskierrokseen, jonka ohella meillä on muitakin huolia. Korona ei ole ohi, vaan jää kiertämään maailmaa, inflaatio laukkaa kovaa vauhtia, ilmasto lämpenee ja energian saatavuus heikkenee. Jos työnantajajärjestöt haluavat tässä tilanteessa sotkea alkamassa olevat palkkaneuvottelut ideologian vuoksi, järkytyn heidän jääräpäisyydestään ja tyhmyydestään. Toivon, että rikkova ideologia heitetään nyt syrjään ja puhutaan asiapohjalta.

Toivon, että rikkova ideologia heitetään nyt syrjään ja puhutaan asiapohjalta.

Teollisuusliittolaiset ovat vuosikausia olleet vastuullisia edelläkävijöitä, mitä on käytetty hyväksi, liikaakin. Kun muut liitot sitovat oman neuvottelutuloksensa Teollisuusliiton neuvottelutulokseen, ulkoistavat ne niin neuvottelut kuin mahdolliset työmarkkinahäiriötkin toisen liiton jäsenien vastuulle.

Ei kuulosta hyvältä, mutta näillä faktoilla mennään. Odotan seuraavasta kierroksesta jälleen, ei vaikeaa, vaan erittäin vaikeaa laukkaavan inflaation vuoksi. Puolustamme omia jäseniämme, se on syytä muistaa.

Teollisuusliiton uudet toiminta-alueet ovat hahmottuneet, ja aluekeskukset eri puolella Suomea alkavat olla iskukunnossa. Alueiden toimitsijat tutustuvat hyvää vauhtia työpaikkoihin sekä aktiiveihin ja luovat suhteita pitkälle tulevaisuuteen. Luottamusmiesten ja valtuutettujen sekä muiden aktiivien on hyvä ottaa yhteyttä aluekeskuksien henkilökuntaan ja sopia tapaamisia. Tapaamisissa voi keskustella jäsenten toiveista, edunvalvonnasta ja tavoista viedä hyvän järjestäytymisen sanomaa eteenpäin.

Me kaikki tarvitsemme tukea, jotta pääsemme hyvän tekemisen tilaan. Tämä kaikki on valmistautumista tulevaisuuteen ja haasteiden kohtaamiseen. Hyvää alkavaa syksyä kaikille, niin henkilökunnalle kuin jäsenille. Suurinta voimaa ei saavuteta yksin, vaan yhdessä tekemällä!

Kirjoittaja on Teollisuusliiton 2. varapuheenjohtaja.