Avoimen työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen.

Irene Niskanen: Siirryimme nopean muutoksen aikaan

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset yhteiskunnassa ovat olleet todella nopeita. Valtiovalta on joutunut tekemään tiukalla aikataululla suuria päätöksiä, jotka vaikuttavat kansalaisten, yritysten ja organisaatioiden toimintaan. Muuttuneet käytänteet vaikuttavat lähes kaikkiin yhteiskunnan toimintoihin.

Kun työttömyyskassan tämän vuoden budjettia viime syksynä laadittiin, etuusmenojen ennuste tälle vuodelle oli viime vuotta alhaisempi. Tiesimme toki etukäteen jo syksyllä, että vuodenvaihteessa on syksyä enemmän lomautuksia ja etuuden saajien määrä hetkellisesti nousee. Hakemusmäärät lähtivätkin helmi–maaliskuussa jo laskemaan. Mutta maailman tilanne muuttui nopeasti koronaviruksen leviämisen myötä. Nyt meidän on tehtävä uusia ennusteita ja varauduttava menojen suureen kasvuun.

Kuka olisi etukäteen voinut ennustaa, että virus voisi aiheuttaa yhteiskunnan toimintojen ja ihmisten liikkuvuuden erittäin laajamittaisen rajoittamisen? Ei kukaan.

Kaikkien tahojen tavoitteena on turvata kansalaisten terveyden lisäksi ostovoima ja yritysten toimintakyky.

Kassamme talous on onneksi hyvässä kunnossa mahdollisen suurtyöttömyyden varalta. Tasoitusrahastomme kestää etuusmenojen suuremmankin lisäyksen. Etuusmaksuihin saamme ennakkomaksuja nopeasti. Viime aikoina olemme saaneet myös käsittelyajan pidettyä hyvänä. Mutta jos jäsentemme työpaikat yksi toisensa perään joutuvat tässä hankalassa tilanteessa sulkemaan ovensa ja lomauttamaan työntekijät jopa erittäin lyhyellä aikavälillä, se tuo väistämättä haasteita käsittelyajan hyvänä pysymiseen.

Olemme varautuneet hoitamaan suuretkin hakemusmäärät muun muassa tekemällä erilaisia työjärjestelyjä ja palkkaamalla työntekijöitä. Lisäksi maan hallitus on luvannut tukea yrityksiä ja turvata työttömyysetuuden maksatuksen. Kaikkien tahojen tavoitteena onkin turvata kansalaisten terveyden lisäksi ostovoima ja yritysten toimintakyky. Siitä miten hyvin toimet riittävät, ei vielä ole tietoa. On varauduttava huonoimpaankin mahdolliseen ennusteeseen.

Pelkästään rahan ja työvoiman riittävyys eivät turvaa sujuvaa maksatusta. Myös järjestelmien ja tietojen siirron on toimittava sujuvasti. Tarvitaan hyvää yhteistyötä työttömyyskassojen, TE-toimistojen, työnantajien ja työpaikkojen välille. On poistettava turha byrokratia ja turha tietojen varmistelu. Etuudet on nyt saatava joustavasti jäsentemme tileille.

Meistä kukaan ei tiedä, missä vaiheessa kriisiä tällä hetkellä olemme. Onko pahin jo käsillä vai vielä edessä? Voimme tehdä vain arvailuja ja ennusteita. Mutta voimme myös tehdä ennalta ehkäiseviä toimia ja varautua. Tätä myös Teollisuuden työttömyyskassa on tehnyt ja tekee parhaillaan.

IRENE NISKANEN
Teollisuuden työttömyyskassan johtaja