TEKIJÄ 20190523 Vasa. Mathias Eklund är boxare och vice huvudförtroendeman på ABB Motors i Vasa. By Johannes Tervo

Proffsboxaren Mathias Eklund: Jag har lärt mig att hålla huvudet kallt när det brinner

När proffset Mathias Eklund stiger ner från boxningsringen kan det mycket väl hända att proffset Mathias Eklund tidigt följande morgon ska vara på jobb på motorfabriken.  

–  Det lukar lite svett här, det ger mig faktiskt motivation. Man är här för att träna, inte för att ta selfies, Eklund när han visar upp utrymmen på boxningsgymet i Vasa, där han tillbringar en hel massa tid med att utvecklas i sin hobby.

Ja, eller om man ska vara petig så är det egentligen inte frågan om en hobby. Eklund är nämligen proffs. Han har gått 14 matcher sen skjortan åkte av som ett tecken på övergången till att bli proffs år 2011.

10-2-2 lyder raden. Tio segrar, två oavgjorda och två gånger har Eklund fått se sig besegrad som proffs. Larsmobördige Eklund har bott i Vasa i drygt tio år och till vardag  jobbar han som testkörare på labbet på ABB Motors i Vasa.

Det var också först i vuxen ålder som Eklund drog på sig boxningshandskarna.

”Det är en ganska dold verksamhet det här. Vi jobbar mycket tidiga morgnar och sent på kvällen. Folk kan fråga när jag egentligen tränar”, säger Mathias Eklund.

– Jag var nästan lite soffpotatis, även om jag gått på gym och spelat fotboll och hockey när jag var yngre, men aldrig sådär riktigt på alvar. Det va en jobbarkompis som lockade med mig på konditionsboxning och på den vägen är vi.

Men hur går det ihop med jobbet?

– Det har varit flexibelt med jobbet. De har haft full förståelse för boxningen, ända upp till ledningen. Det vet ju också att det är en ”tillfällig störning”.

–  Det beror lite på en hurdan match jag har på kommande och var den är. Hur mycket förberedande arbete som krävs. Men om det behövs tar jag obetald ledighet, jobbar in det eller fixar med pekkasdagar.

Eklund har förutom på hemmaplan i Finland, bland annat på Arenan i Helsingfors, också boxats utomlands, i Tyskland och England.

Det tar i regel två månader att förbereda sig för en match.

INGEN GULDGRUVA I FINLAND

På den internationella toppen inom proffsboxningen rör sig lönerna i miljonklassen. I Finland är summorna för det mesta sådana att proffsen för det mesta försöker jobba vid sidan om träningen.

–  För tillfället skulle det inte gå runt för mig ekonomiskt. Jag brukar säga att det handlar om en hobby som tas på allvar, inte ett yrke.

Familjen har varit ett stort stöd för Eklund och hans tre söner är vana besökare på boxnigsgymet  i Vasa. Dessutom blir det över tid för det fackliga arbetet inom Industrifacket och Eklund har deltagit i förtroendemannakurser.

Därför är det inte alls ovanligt att träningspassen inleds vid femsnåret i arla morgonstund. Då en match närmar sig blir det ett helt annat tempo i träningen för Eklund.

Förberedelserna inför matcher är ett kapitel för sig. Ingen allmän träning, utan i stället bygger man på utgående från motståndaren – hans styrkor och svagheter, liksom också naturligtvis de egna.

Alltid finns det inte tid för den lyxen, utan om det kommer ett bra erbjudande måste man nappa på. Så gick det senast i mars då Eklund fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

– Jag hade precis kommit hem från en solsemester och nästa match skulle bli följande helg i London. Vi visste att vi skulle ha en liten chans att överraska då vi var utmanare. Då var det bara att gå ”all in”, säger Eklund.

Boxningslegenden Muhammad Alis välkända ord pryder Mathias Eklunds arm.

NYTTA AV BOXNINGEN PÅ JOBBET

En del lärdomar från boxningens värld funkar också på jobbet, anser Eklund.

– Jag har lärt mig att hålla huvudet kallt då det brinner, så att säga. Man håller huvudet kallt, och andas lugnt. Man har kanske hittat balansen och förstått att inte stressa för mycket. Stress dödar ju, sägs det.

Från och med  2017 har Boxing Team Eklund en egen förening eller boxningsakademi. Eklund har också lyckats få med sig flera kompisar från jobbet som gett konditionsboxningen en chans.

– Det blir bra på jobbet också, då man får något annat att prata om än det vanliga jobbsnacket. Vi försöker att se till att det inte blir militäriskt, utan att vi har en god anda, skämtar och skojar på och ”pushar” varandra med samma.

Eklund talar ofta om ett ”vi” när han talar om boxningen. Det är en individuell gren, men ”hörnet” där tränaren står är viktigt. Förhållandet mellan tränare ska funka bra, så mycket tid som de tillbringar tillsammans.

–  Vi kan vara kompisar på utsidan, men här inne är vi alltid tränare och boxare. Det är ett helt annat förhållande, men vi har haft det lätt att hoppa mellan rollerna, säger Eklund om sin tränare.

Efter en paus på ett halvår kommer Eklund att stiga i ringen under hösten. Nästa match som han har framför sig går av stapeln i Tyskland, där han boxats en gång tidigare. Motståndaren är den 21-årige bosniern Edis Dzambas.

–  Efter senaste matchen sa jag att nu får det vara nog. Men sen kom jag snabbt på andra tankar, säger Eklund.

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO JOHANNES TERVO