Outokummun Tornion tehtaalla lakkovahdit Toni Keränen, Merja Hyrkäs, Pekka Korpela, Asko Sanaksenaho, Jouni Kurttio, Petteri Ylijoutsijärvi, sekä Kati Kangas. KUVA JARNO VUORINEN

Lakossa Tornion Outokummulla: ”Nyt on aihetta lakkoon”

”Ollaan yksissä tuumin irtisanomislain heikentämistä vastaan. Kun lakkoon on aihetta, sitä on syytä käyttää. Ja nyt on aihetta”, sanoo Tornion terästehtaan pääluottamusmies Toni Keränen.

3.10.2018

Outokumpu Stainlessin pääluottamusmies Toni Keränen kertoo, että Tornion terästehtaalla lakko on pitänyt hyvin. Lakkovahdit kokoontuivat aamuviideltä ja jakaantuivat tehtaan neljälle portille 2–3 jokaiselle. Lakonalaisia työntekijöitä on 1 500, joista 350 on ammattiliitto prolaisia. Hiljaista on ollut.

Pääluottamusmies Toni Keränen. KUVA JARNO VUORINEN

– Ihmiset tiesivät hyvin lakosta, Keränen summaa.

– No, yksi rikkuri tuli, ja kävin itse henkilökohtaisen keskustelun hänen kanssaan. Kysyin, minne hän on menossa, ja tietääkö hän, että se on lakonalaista työtä. Siinä käytiin keskustelu, mutta eihän portilla voi estää ketään menemästä, ja sinne hän katosi tehtaalle.

– Meillä on niin iso tehdas, että tietysti on yksittäisiä soraääniäkin. Mutta kyllä voi sanoa, että ollaan yksissä tuumin lakossa irtisanomislain heikentämistä vastaan. Se on niin iso asia. Laki suo meille tällaisen yhteiskuntavaikuttamisen keinon, ja silloin kun siihen on aihetta, sitä on syytä käyttää. Ja nyt on aihetta, Keränen sanoo.

SOLIDIUMIN KAUTTA SUORA YHTEYS

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, että onko oikein, kun työnantaja kolmantena osapuolena joutuu kärsimään maan hallituksen ja ay-liikkeen välisestä kiistasta. Keränen kuitenkin näkee, että työnantajalla on omia kanaviaan pitkin mahdollisuus vaikuttaa maan hallitukseen.

– Ja toisaalta täysin valtion omistama Solidium on meidän yksi iso omistaja, joten sitä kautta on suorakin yhteys, Keränen näkee.

Lakkovahdissa Jouni Kurttio ja Kati Kangas. KUVA JARNO VUORINEN

Teollisuusliiton reilut kaksi viikkoa sitten aloittama ylityökielto on vaikuttanut terästehtaalla nopeasti. Työnantaja onkin paikannut työntekijätarvetta erilaisilla vuorojärjestelyillä sekä palkkaamalla aiempia kesätyöntekijöitä takaisin tehtaalle määräaikaisilla sopimuksilla.

– Ylityökiellolla on ollut heti työllistävä vaikutus, Keränen lohkaisee.

– On se ollut meillä tiedossakin, että tuotanto on pyörinyt paljon ylitöiden varassa.

SIPILÄN OLISI PARASTA PERÄÄNTYÄ

Tämän lakkopäivän voi nähdä eräänlaisena varoituslaukauksena maan hallitukselle. Jos hallitus ei tällä peräänny, niin mitä sitten?

– SAK:n ja liittojen hallinnot kokoontuvat tämän viikon perjantaina. Sieltä odotetaan lisää linjauksia, Keränen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilälle hänellä on lähettää terveisiä.

– Pitäisiköhän ottaa lakki kouraan, myöntää että on tehty virhearviointeja ja perääntyä. Toivon, että nämä liittojen yhteiset terveiset ovat niin painavia, että se menee perille.

Outokummun Tornion tehtaalla lakkovahdissa Asko Sanaksenaho, Jouni Kurttio, Petteri Ylijoutsijärvi, Kati Kangas sekä Pertti Sillanpää. KUVA JARNO VUORINEN

TEKSTI ASKO-MATTI KOSKELAINEN
KUVAT JARNO VUORINEN

Lue myös juttupaketin muut osat:

LAKOSSA 3.10. Lahden Iskulla: ”Olen ylpeä meidän porukoista”

LAKOSSA 3.10. Imatran Ovakolla: ”Meillä on valveutuneita ihmisiä”

LAKOSSA 3.10. Mikkelin Mölnlyckellä: ”Isompi auttaa pienempää”

LAKOSSA 3.10. Joensuun Exelillä: ”Meillä on täysin tyhjä tehdassali”

LAKOSSA 3.10. Nokian Renkailla: ”Nyt ei pidä antaa periksi”

LAKOSSA 3.10. Savonlinnan UPM:llä: ”Irtisanomisen pelko ei saa olla koko ajan läsnä”

TAUSTA

Teollisuusliiton hallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ensimmäinen vaihe eli ylityökielto astui voimaan 17.9. ja jatkuu toistaiseksi.

Toinen vaihe eli lakkopäivä 3.10. pysäytti työt noin 150 liiton toimialojen työpaikalla, joista oli lakossa noin 22 000 työntekijää.

Liitto harkitsee painostustoimista luopumista, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.