Lakossa Joensuun Exelillä: ”Meillä on täysin tyhjä tehdassali”

Pääluottamusmies Marko Kemppainen meni aamukolmelta työpaikalleen Exel Compositesin Joensuun tehtaalle katsomaan, kuinka tehdas ajettiin yövuorossa alas.

3.10.2018

– Pojat laittoivat hienosti tehtaan lepoasentoon. Se tapahtui normaalin viikonloppupesun mukaan. Ketään ei ole töissä, ei alihankintaa, ei mitään. Sali on täysin tyhjä, pääluottamusmies Marko Kemppainen toteaa.

Tehtaalla on tuotannossa 108 työntekijää. Järjestäytymisaste on yli 90 prosenttia. Kemppaisen mukaan lakon perustelut on ymmärretty työntekijöiden keskuudessa täysin.

Lakkovahteina Exel Compositesilla pääluottamusmies Marko Kemppainen ja Kiihtelysvaaran kemiantyöntekijöiden ammattiosaston puheenjohtaja Osmo Jokela. KUVA JOHANNA KOKKOLA

– Kilpailukykysopimuksesta eli kikystä on lähdetty, ja sitten on aktiivimalli ykköstä ja kakkosta, ja hallituksen aikaisempia lupauksia, että se ei puutu työntekijöiden asemaan tai työttömyysturvaan. Sellaiseen lupaukseen luottaenhan kikyyn omastakin mielestä lähdettiin hampaita kiristellen mukaan, mutta hallitus on syönyt sanansa. Sille ei näy loppua olevan, että nyt se on katkaistava tämä peli.

– Valitettavaahan tämä tietysti on, kun on töitäkin mitä tehdä, mutta siltä se nyt tuntuu, että olemme oikealla asialla. Kyllä voisi Sipilä ottaa tästä kuokkaansa ihan täysillä.

Lakkopäivä on sujunut Kemppaisen mukaan myös pääluottamusmiehen tehtävän hoitamisen näkökulmasta tarkasteltuna rauhallisesti.

– Yhteydenottoja ei ole tullut. Liitosta saatu selkeä ohjeistus ja tuki luottamusmiehelle ovat jättäneet kyselyt minimiin. Toisaalta lakkoavustus on koettu todella tärkeäksi.

KUVA JOHANNA KOKKOLA

MIHIN UNOHTUI YHTEISTOIMINTA TYÖPAIKALLA?

Kemppainen sanoo seuranneensa kummeksuen keskustelua, jonka johtotähdeksi on yrittäjien puolelta julkisessa keskustelussa noussut se, että työntekijöistä täytyy päästä eroon.

– Tuntuu kummalliselta, että ongelmien kohdatessa ensimmäisenä ajatuksena on antaa työntekijälle kenkää. Mihin on jäänyt ajatus ihmisten auttamisesta, yhteistoiminnasta työpaikalla tai vaikkapa riittämättömän ammattitaidon vahvistamisesta koulutuksella.

– Toisaalta ei ole yrittäjäkään tehtäviensä tasalla, jos ei kuuden kuukauden koeajalla huomaa, onko tietystä henkilöstä hänelle työntekijäksi vai ei.

KUVA JOHANNA KOKKOLA

TEKSTI PETTERI RAITO
KUVAT JOHANNA KOKKOLA

Lue myös juttupaketin muut osat:

LAKOSSA 3.10. Lahden Iskulla: ”Olen ylpeä meidän porukoista”

LAKOSSA 3.10. Imatran Ovakolla: ”Meillä on valveutuneita ihmisiä”

LAKOSSA 3.10. Mikkelin Mölnlyckellä: ”Isompi auttaa pienempää”

LAKOSSA 3.10. Tornion Outokummulla: ”Nyt on aihetta lakkoon”

LAKOSSA 3.10. Nokian Renkailla: ”Nyt ei pidä antaa periksi”

LAKOSSA 3.10. Savonlinnan UPM:llä: ”Irtisanomisen pelko ei saa olla koko ajan läsnä”

TAUSTA

Teollisuusliiton hallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ensimmäinen vaihe eli ylityökielto astui voimaan 17.9. ja jatkuu toistaiseksi.

Toinen vaihe eli lakkopäivä 3.10. pysäytti työt noin 150 liiton toimialojen työpaikalla, joista oli lakossa noin 22 000 työntekijää.

Liitto harkitsee painostustoimista luopumista, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.