Työntekijöitä lähdössä pois työvuoron jälkeen Mölnlycke Healthcarella Mikkelissä. KUVA PAULA MYÖHÄNEN

Lakossa Mikkelin Mölnlyckellä: ”Isompi auttaa pienempää”

”Tässä on kyse solidaarisuudesta”, Mölnlycke Healthcaren pääluottamusmies Atte Kilpinen toteaa. Työntekijät ymmärtävät, miksi koneet eivät lakkopäivänä pyöri tässä 400 hengen firmassa. Yllyttäähän ay-liikkeen uusin iskulausekin: Yksi kaikkien ja kaikki alle 20:n (tai 10:n) puolesta!

3.10.2018

– Koneet eivät pyöri eikä tuotantoa ole, pääluottamusmies Atte Kilpinen kertoo. Mikkelissä sijaitsevan tehtaan aamuinen lakkovahtivuoro on sujunut hyvissä tunnelmissa.

Pääluottamusmies on erityisen tyytyväinen siitä, että tällä tehtaalla myös Ammattiliitto Pro on täysillä mukana.

Teollisuusliittolaisten pääluottamusmies Atte Kilpinen ja Pron toimihenkilöiden luottamusmies Markus Mäkinen pitivät lakkovahtia Mölnlyckellä rinta rinnan. KUVA PAULA MYÖHÄNEN

– Meillä on jo entuudestaan erittäin hyvä yhteistyö Pron kanssa. Tuossahan minä patsastelin etuoven tuntumassa toimihenkilöiden pääluottamusmiehen Mäkisen Markuksen kanssa, Kilpinen naurahtaa.

Muutamalle rikkurille jouduttiin tehtaalle menosta huomauttamaan. Mutta tuotantoa he eivät saa pyöritettyä, joten siinä mielessä 100 prosentin onnistumislukemissa huidellaan.

”YRITYKSET OVAT HYÖTYNEET SIPILÄN HALLITUKSESTA”

Kilpinen kertoo, että lakkovahdit tekivät aamuvuoronsa kello viidestä kahdeksaan. Sitten käytiin kahvilla tehtaan ruokalassa.

– Tehtaan johtajakin kävi siinä juttelemassa, mutta ihan hyvällä tatsilla puheli, eikä meitä mitenkään syyllistänyt.

Eila Marttinen ja Ritva Tanninen lakkovahteina. KUVA PAULA MYÖHÄNEN

Johtaja oli toki harmitellut ja laskenutkin, kuinka paljon lakko teoreettisesti tehtaalle maksaa. Kilpinen oli puolestaan muistuttanut, että lakkohan olisi ollut helposti estettävissä, jos työnantajaliiton kautta menisi sen suuntainen viesti hallitukselle.

Kilpinen ei tarkoita omaa työnantajaansa, vaan yleisesti ottaen työnantajapuolta, kun hän huomauttaa Sipilän hallituksen myötämielestä työnantajapuolta kohtaan. Kiky-sopimuksen myötä esimerkiksi siirrettiin sosiaalimaksujen taakkaa työnantajilta työntekijöille.

– Yritykset ovat saaneet hirveästi hyötyä Sipilän hallituksen toimista. Mutta eipä sitä haluta julkisuudessa paljoa mainostaa. Eivät työnantajat ole tässä lakossa mitään sijaiskärsijöitä. Ne ovat hyötyneet ja tulevat hyötymään, Kilpinen toteaa.

Mira Karvinen ja Hemmo Kaaja lämmittelivät lakkovahdissa. KUVA PAULA MYÖHÄNEN

Entä sitten, jos päivän lakkomme ei saa Sipilän hallitusta näkemään järjen ja kolmikantaan paluun valoa? Kilpisellä ei ole vaikeuksia muotoilla napakkaa vastaustaan.

– Jatkotoimia pitää ryhtyä suunnittelemaan. Tästä ei periksi anneta.

Mölnlycken lakkovahdit vahtivuoron päättyessä. Vasemmalta Eila Marttinen, Ritva Tanninen, Atte Kilpinen, Hemmo Kaaja, Markus Mäkinen ja Mira Karvinen. KUVA PAULA MYÖHÄNEN

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT PAULA MYÖHÄNEN

Lue myös juttupaketin muut osat:

LAKOSSA 3.10. Lahden Iskulla: ”Olen ylpeä meidän porukoista”

LAKOSSA 3.10. Imatran Ovakolla: ”Meillä on valveutuneita ihmisiä”

LAKOSSA 3.10. Joensuun Exelillä: ”Meillä on täysin tyhjä tehdassali”

LAKOSSA 3.10. Tornion Outokummulla: ”Nyt on aihetta lakkoon”

LAKOSSA 3.10. Nokian Renkailla: ”Nyt ei pidä antaa periksi”

LAKOSSA 3.10. Savonlinnan UPM:llä: ”Irtisanomisen pelko ei saa olla koko ajan läsnä”

TAUSTA

Teollisuusliiton hallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ensimmäinen vaihe eli ylityökielto astui voimaan 17.9. ja jatkuu toistaiseksi.

Toinen vaihe eli lakkopäivä 3.10. pysäytti työt noin 150 liiton toimialojen työpaikalla, joista oli lakossa noin 22 000 työntekijää.

Liitto harkitsee painostustoimista luopumista, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.