Nokian Renkailla lakkovahteina (vasemmalta) Jarkko Kulju, Heikki Aho, Kalle Forsman, Teresa Kvick ja Jarno Kopsa. KUVA JYRKI LUUKKONEN

Lakossa Nokian Renkailla: ”Nyt ei pidä antaa periksi”

”Tulevaisuudessa voisi tulla vielä kipeämpiäkin asioita, yleissitovuuteen puuttumista ja muuta. Siksi nyt ei pidä antaa periksi”, toteaa varapääluottamusmies Kalle Forsman. Teollisuusliiton jäsenten riveistä ei rikkureita ole ilmaantunut Nokian Renkaiden tehtaalla Nokialla.

3.10.2018

– Salit ovat tyhjät, summaa varapääluottamusmies Kalle Forsman tilanteen oltuaan aamulla kuuden muun kanssa lakkovahtina.

Vahtien rivistössä oli myös edustajat Ammattiliitto Prosta ja Nokian Raskaiden Renkaiden puolelta. Yhteisrintamaa tullaan tarvitsemaan, sillä työministeri Jari Lindströmin eilen esittelemät muutokset irtisanomissuojaan eivät kelpaa.

– Eihän lakiehdotuksen sallima eriarvoinen kohtelu muutu miksikään, vaikka firman kokoa muuteltaisiin, Forsman toteaa.

Varapääluottamusmies Kalle Forsman. KUVA JYRKI LUUKKONEN

Varapääluottamusmies kuvailee, että porvarihallituksia saattaa olla maassa jatkossakin. Nyt on yksinkertaisesti laitettava stoppi työelämän uudistuksille, jotka ovat olleet vain huononnuksia. Noiden ”uudistusten” taustalla kurkkivat SY:n eli Suomen Yrittäjien propagandistit.

– Eihän tässä sinänsä mitään uutta ole. SY:n propaganda on jatkunut jo monta vuotta.

Sitä Forsman ihmettelee, että hallitus on ”hööpäytetty” soittamaan samaa viulua SY:n kanssa.

– Melkein sääliksi käy työministeri Lindströmiä. Puolentoista prosentin mies on heitetty susille, Forsman kuvailee.

Tässä Forsman viittaa siihen, että sinisiä edustava Lindström on pistetty kiertämään tv-studioita ja selittelemään asioita parhain päin. Hallituspuolue siniset kipuaa vaivoin sellaiseen prosenttilukemaan, että gallupien tekijät pystyisivät ylipäänsä tekemään havainnon puolueen kannattamisesta.

”JOS IRTISANOMISEEN ON SYYTÄ, SUOMESSA PYSTYY KYLLÄ IRTISANOMAAN”

Suomessa on lähes 200 000 työtöntä. Jos Suomessa irtisanominen olisi valtaisan hankalaa, he varmaan olisivat kaikki töissä. Forsman painottaakin sitä, että yrittäjäkunnan pitää tiedostaa omat ylimieliset asenteensa. Yrittäjienkin on noudatettava Suomen lakeja.

– Jos irtisanomiseen on syytä, Suomessa pystyy kyllä irtisanomaan työntekijän lakien ja asetusten mukaan. Yrittäjän ei pidä ihmetellä sitä, jos hän joutuu vaikeuksiin, kun irtisanoo laittomasti esimerkiksi sairauslomalla olevan henkilön.

Irtisanomissuojan hapertaminen ei tuo Suomeen uusia työpaikkoja. Forsman painottaa, että työväenpuolueista on jo noussut montakin hyvää ehdotusta työllisyyden parantamiseen.

– Ymmärrän kyllä, että pienyrittäjälle sen ensimmäisen tai toisen palkatun työntekijän ottaminen on iso kynnys. Mutta miksei työllistämistä voisi sitten tässä tilanteessa tukea? Forsman ihmettelee.

– Ja on muistettava, että jos pienyrittäjällä menee hyvin, hän saa voitot, ei työntekijä. Kun tulee huono paikka, yrittäjän riskiä ei saa kaataa vastaavasti työntekijän niskaan.

Nokian Renkailla lakkovahteina Risto Järvinen, Antti Sinilehto, Veli-Pekka Kallio ja Kalle Forsman. KUVA JYRKI LUUKKONEN

Kun ihmistä tuetaan silloin, kun hän on vaarassa syrjäytyä, tulee se valtavan paljon halvemmaksi kuin sen pelkääminen, että tuetaan työllistymistä, Forsman pohtii.

– Tämä ei ole huono paikka käyttää rahaa. Minusta yhteiskunnalla on vastuu ja moraalinen velvollisuus auttaa ihmisiä työllistymään. On niin paljon helpompaa saada uusi työpaikka, kun on jo töissä. Yhteiskunnan tuella työllistetystä työntekijästä voi tulla aikanaan vaikka veronmaksaja.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Lue myös juttupaketin muut osat:

LAKOSSA 3.10. Lahden Iskulla: ”Olen ylpeä meidän porukoista”

LAKOSSA 3.10. Imatran Ovakolla: ”Meillä on valveutuneita ihmisiä”

LAKOSSA 3.10. Mikkelin Mölnlyckellä: ”Isompi auttaa pienempää”

LAKOSSA 3.10. Joensuun Exelillä: ”Meillä on täysin tyhjä tehdassali”

LAKOSSA 3.10. Tornion Outokummulla: ”Nyt on aihetta lakkoon”

LAKOSSA 3.10. Savonlinnan UPM:llä: ”Irtisanomisen pelko ei saa olla koko ajan läsnä”

TAUSTA

Teollisuusliiton hallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ensimmäinen vaihe eli ylityökielto astui voimaan 17.9. ja jatkuu toistaiseksi.

Toinen vaihe eli lakkopäivä 3.10. pysäytti työt noin 150 liiton toimialojen työpaikalla, joista oli lakossa noin 22 000 työntekijää.

Liitto harkitsee painostustoimista luopumista, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.