Lakkovahdit UPM:n vaneritehtaan portilla Savonlinnassa. KUVA MARKKU TISSARINEN

Lakossa Savonlinnan UPM:llä: ”Irtisanomisen pelko ei saa olla koko ajan läsnä”

”Työelämän lainsäädännön on tarkoitus suojata työntekijää. Eihän sen heikentäminen missään määrin ole hyväksyttävää”, sanoo UPM:n Savonlinnan vaneritehtaan pääluottamusmies Kimmo Natunen.

3.10.2018

Lakkopäivä on sujunut mallikkaasti, kertoo UPM Plywoodin Savonlinnan vaneritehtaan pääluottamusmies Kimmo Natunen.

Vaneritehtaan kahta porttia vartioitiin viiden lakkovahdin voimin. Rivit pysyivät suorana, kaikki 270 työntekijää olivat lakossa.

– Ei ole rikkureita näkynyt.

Lakkovahdissa Savonlinnan UPM:llä pääluottamusmies Kimmo Natunen ja Jouko Immonen. KUVA MARKKU TISSARINEN

Natusen mukaan tehtaan työntekijöiltä on tullut myönteistä palautetta siitä, kuinka työntekijöiden oikeuksia nyt puolustetaan: Liitot hoitavat sitä tehtäväänsä, mitä varten ne on perustettu.

– Työelämän lainsäädännön on tarkoitus suojata työntekijää. Eihän sen heikentäminen missään määrin ole hyväksyttävää. Irtisanomissuojaa heikentävä lakiesitys olisi vielä ajamassa erikokoiset työpaikat eriarvoiseen asemaan, sekään ei ole ollenkaan hyväksyttävää, Natunen sanoo.

TYÖLLISTÄMISEN KEINOT ETSITTÄVÄ KOLMIKANNASSA

Natunen muistuttaa, että kun kilpailukykysopimus tehtiin, työntekijäpuolelle luvattiin, ettei työelämälainsäädäntöön tehdä tällä hallituskaudella enää uusia huononnuksia. Siitä täytyy pitää kiinni.

Lakkovahdit Jouko Immonen ja Mika Mononen. KUVA MARKKU TISSARINEN

Natusen mielestä liittojen järjestöllisiä toimia täytyy jatkaa, kunnes lakiesitys on kaatunut. Työllistämisen edistämiseen on toki hyvä etsiä ratkaisuja, mutta se pitää tehdä kolmikantaisen valmistelun kautta, hän näkee.

– Ihmiset tarvitsevat työssään työsuhdeturvaa. Työpaikoilla ei voi olla niin paljoa epävarmuuksia, etteivät ihmiset pysty rakentamaan omaa elämäänsä. Irtisanomisen pelko ei saa olla koko ajan läsnä.

Pääluottamusmies Kimmo Natunen. KUVA MARKKU TISSARINEN

TEKSTI ASKO-MATTI KOSKELAINEN
KUVAT MARKKU TISSARINEN

Lue myös juttupaketin muut osat:

LAKOSSA 3.10. Lahden Iskulla: ”Olen ylpeä meidän porukoista”

LAKOSSA 3.10. Imatran Ovakolla: ”Meillä on valveutuneita ihmisiä”

LAKOSSA 3.10. Mikkelin Mölnlyckellä: ”Isompi auttaa pienempää”

LAKOSSA 3.10. Joensuun Exelillä: ”Meillä on täysin tyhjä tehdassali”

LAKOSSA 3.10. Tornion Outokummulla: ”Nyt on aihetta lakkoon”

LAKOSSA 3.10. Nokian Renkailla: ”Nyt ei pidä antaa periksi”

TAUSTA

Teollisuusliiton hallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ensimmäinen vaihe eli ylityökielto astui voimaan 17.9. ja jatkuu toistaiseksi.

Toinen vaihe eli lakkopäivä 3.10. pysäytti työt noin 150 liiton toimialojen työpaikalla, joista oli lakossa noin 22 000 työntekijää.

Liitto harkitsee painostustoimista luopumista, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.