Vladimir Batrakov (vas.) ja Sergei Unukainen keskittyivät tiukasti tunnin sisältöön. “Parempi oppia asiasta täällä, kuin lukea Wikipediasta”, Unukainen sanoo.

Union News -kurssin terveisinä selkeä ja yhtenäinen viesti: Lisää englanninkielisiä kursseja

TEKSTI SEMI SALMIKANNAS

KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Ulkomaalaistaustaisille jäsenille suunnattu Union News -kurssi on tuorein lisäys liiton englanninkielisten kurssien valikoimaan. Kurssin sisältö keskittyi Teollisuusliiton ja ammattiliittojen historiaan, mutta katseet ovat jo tulevaisuudessa ja uusissa kursseissa.

Luento on kiinnittänyt oppilaiden jakamattoman huomion Murikka-opiston Latomo-luokassa. Moni nojaa keskittyneesti eteenpäin muutamien käsien noustessa aika ajoin viittaamaan kysymyksiä ja selvennyksiä varten. Ohjaajana toimiva kansainvälisen edunvalvonnan erityisasiantuntija Arto Helenius siirtää keskustelua kohti ajankohtaisia poliittisia aiheita juuri ennen iltapäivän kahvitaukoa. Kertaus Orpon-Purran hallituksen ajamista muutoksista saa osallistujakunnasta irti jopa muutamat naurut puhtaalla absurdisuudellaan.

Kansainvälisen edunvalvonnan erityisasiantuntija Arto Helenius antoi oppitunnin suomalaisesta työmarkkinamallista.

Union News – training for foreign language members on Teollisuusliiton tuorein lisäys ulkomaalaistaustaisille jäsenille suunnattuun kurssivalikoimaan. Suurin osa osallistujista on ollut liiton kursseilla aiemminkin, mutta Frank Ogheneruno Akpedeye on paikalla ensimmäistä kertaa. Akpedeye työskentelee operaattorina Teleste Information Solutionsilla Forssassa ja on vasta hiljattain kiinnostunut liiton toiminnasta. Akpedeye muutti Suomeen vuonna 2010 opiskelijana ja on valmistunut insinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) ja tekniikan maisteriksi Vaasan Ammattikorkeakoulussa (VAMK).

Frank Ogheneruno Akpedeyen mielestä useampien ulkomaalaistaustaisten jäsenten tulisi hyödyntää mahdollisuus osallistua liiton kursseille ja tapahtumiin.

– On mukava olla täällä ja saada lisää tietoa liiton asioista sekä tavata uusia ihmisiä. On hyödyllistä tietää, miten liitto toimii ja mitä se tekee, Akpedeye sanoo.

LÄMMIN VASTAANOTTO

Sergei Unukainen ja Vladimir Batrakov liittyivät jäseniksi lähes välittömästi Suomeen muutettuaan ja saatuaan työpaikan. Virolaiskaksikko on osallistunut kursseille useamman kerran yhdessä.

– Kurssi on sisältänyt mielenkiintoisia ja tärkeitä oppitunteja. Parhaat osat ovat liiton historian painottuva teema sekä kurssikaverit, jotka tekevät ryhmätöistä entistä parempia, kertoo Unukainen.

– Kurssilla parasta on uuden tiedon ja informaation oppiminen, avun saaminen ja uusien ihmisten tapaaminen. Osallistuin jokin aika sitten Teollisuusliiton Nuorten tapahtumaan ja olin ainoa ulkomaalainen osallistuja. Siitä huolimatta kaikki ottivat minut todella hyvin vastaan. Jotkin pelit ja aktiviteetit olivat englanniksi vain yhden tyypin takia, joka ei osannut vielä paljoa suomea. Se todella lämmitti mieltä, Batrakov muistelee.

– Todellista integraation voimaa, Akpedeye lisää.

Sergei Unukainen (vas.), Frank Ogheneruno Akpedeye ja Vladimir Batrakov jakavat kaikki toiveen uusista englanniksi järjestettävistä kursseista.

Ajankohtaiset työehto- ja liittoasiat eivät ole kolmikon työpaikoilla kahvipöytäkeskustelujen kuumimpia aiheita, mutta Unukainen kehuu hetken ”vastapuoltaan.”

– Minulla on mukava työpaikka Aurajoki Oy:ssa. Pomoni on ymmärtäväinen ja päästää minut lähtemään kursseille ilman minkäänlaisia ongelmia. Hän ymmärtää meidän lakko-oikeutemme ja mielestäni hänen pitäisi olla toisella puolella, Unukainen naurahtaa.

OLEELLINEN OSA JÄRJESTÄYTYMISTÄ

Union News -kurssin sisältö koostuu ammattiliittoa käsittelevistä uutisista ja aiheista. Kurssin teemana on ammattiliittojen synty ja historia Suomessa sekä ajankohtaiset aiheet, kuten tämänhetkinen poliittinen ilmapiiri. Kurssin sisältö oli koostettu aiemmin järjestetyn Rules of working life -kurssin osallistujien toiveiden pohjalta.

– Toiveena on, että kurssi järjestettäisiin vuosittain ja sen sisältö muuttuisi vuodesta toiseen. Uusien kurssien perään on ollut kysyntää, Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Martti Paavilainen kertoo.

Uusien kurssien tarve on tullut osallistujien suunnasta yhtenäisenä viestinä.

Paavilainen oli mukana järjestämässä ja suunnittelemassa kurssia sekä piti luennon suomalaisen ammattiyhdistystoiminnan historiasta. Kurssin muut pääaiheet käsittelivät yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluja Suomessa sekä nykyistä työmarkkinamallia maan hallitusten viimeaikaisten muutosten valossa.

– On tärkeää järjestää koulutusta, joka saavuttaa jäseniä heidän ymmärtämällään kielellä. Koulutus tuo ulkomaalaistaustaisia jäseniämme yhteen ja kertoo, että he eivät ole yksin. Näin saadaan jäsenistöä rohkeammin mukaan toimintaan. Ulkomaalaistaustaisille jäsenille suunnatut kurssit ovat oleellinen osa järjestäytymistä, Paavilainen sanoo.

”Tunnelma kurssilla on lämmin, vilpitön ja välitön”, Martti Paavilainen sanoo.

ENEMMÄN KURSSEJA JA ENEMMÄN INTEGRAATIOTA

Päivän koulutus on siirtymässä loppusuoralle. Ohjaajat Deniz Kazar ja Henri von Adlerkrone opastavat kurssilaisia Hermes-sovelluksen markkinoinnin työpajassa. Kolmipäiväinen kurssi huipentuu seuraavana aamupäivänä kurssin aikana työstettyjen ryhmätöiden esittelyyn ja läpikäyntiin. Ennen takaisin sorvin ääreen kiiruhtamista Akpedeye, Batrakov ja Unukainen jakavat lähes sanasta sanaan saman ajatuksen: me haluamme enemmän kursseja.

– Haluaisin osallistua luottamusmiehen peruskurssille englanniksi. Haluaisin myös osallistua useammille kursseille englanniksi. Suomeksi kursseja järjestetään viikoittain, mutta englanniksi harvemmin, Unukainen sanoo.

Sergei Unukainen on asunut Suomessa lähes seitsemän vuotta ja on osallistunut myös suomenkielisiin koulutuksiin.

– Olemassa olevista kursseista pitäisi myös tiedottaa enemmän, jotta useammat jäsenet saisivat tietoa koulutusmahdollisuuksista ja voisivat osallistua, Akpedeye vuorostaan kertoo.

On hyödyllistä tietää, miten liitto toimii ja mitä se tekee.

Lisäkurssien kysyntä ei ole jäänyt huomaamatta.

– Uusien kurssien tarve on tullut osallistujien suunnasta yhtenäisenä viestinä. Meidän on kuunneltava ulkomaalaistaustaisten jäsenten näkemyksiä, joiden jäsenmäärä on jatkuvasti nousussa. Tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa luottamusmiesten peruskurssi myös englanniksi. Toiveissa on, että Union News -kurssista tulee pysyvä osa kurssitarjontaa. Nämä kurssit ovat tärkeitä myös meille järjestäjille. Saamme kurssien kautta jäsenten omia näkemyksiä ja ehdotuksia, joita saamme siirrettyä eteenpäin, Paavilainen toteaa.

”Liitto pitää huolta ulkomaalaistaustaisista jäsenistään”, Vladimir Batrakov sanoo.

– Kurssi liiton tarjoamista eduista ja niiden käyttämisestä voisi olla hyödyllinen. Mielestäni myös kurssi, jossa on mukana suomalaisia ja ulkomaalaistaustaisia jäseniä voisi olla hyvä kokemus. Se voisi tehdä hyvää sopeutumiselle, olla mahdollisuus tutustua toisiimme paremmin ja auttaa meitä ymmärtämään toistemme kulttuureita paremmin, Batrakov lisää.

 

Lue juttu englanniksi!