Tulemme todella hyvin toimeen ja meillä on töissä lystiä, kertovat Comfortalla Tampereella työskentelevät tekstiilihuoltajat Vimukthi Madanayaka ja Jaan Paavola.

Huumori yhdistää työpaikalla, sanovat tekstiilihuoltajat Vimukthi ja Jaan

12.8.2024

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Parasta työpäivässä on vitsailu työn lomassa, kertovat Comfortan pesulassa Tampereella työskentelevät Vimukthi Madanayaka ja Jaan Paavola.

JAAN PAAVOLA: Keväällä 2017 mietin, mihin hakisin kesätöihin. Veljeni oli töissä Comfortalla, ja kysyin häneltä, onko tänne mahdollista päästä. Olin täällä kahtena ensimmäisenä vuonna kesätyöntekijänä ja sitten jäin tänne töihin.

VIMUKTHI MADANAYAKA: Olen kotoisin Sri Lankasta. Tulin Suomeen opiskelemaan tekstiili- ja materiaalitekniikkaa syksyllä 2022. Opettajani Tampereen ammattikorkeakoulussa kertoi, että voin suorittaa työharjoitteluni Comfortalla. Työskentelin ensin kuukauden Vantaan Comfortalla ja siirryin sieltä tänne viime kesänä. Siitä alkaen olemme olleet työkavereita.

JAAN: Päädyimme töissä samaan ryhmään, ja sitä kautta aloimme tutustua enemmän. Lisäksi toimin Vimukthin opastajana likaisen pyykin vastaanotossa. Olimme viikon samassa työpisteessä. Siinä tuli juteltua aika paljon.

VIMUKTHI: Työharjoittelun jälkeen jatkoin täällä, koska pidän työstä. Minulla on todella kivat työkaverit, ja joustava työnantaja. Jos tarvitsen vapaata opintojen vuoksi, se yleensä järjestyy.

VAIHTELEVUUS PLUSSAA

VIMUKTHI: Kun aloitin työharjoittelun, tiesin vain sen, että Comforta on pesula. Työskentelen vastaanotossa, mankelilla, pakkauksessa ja viikkauksessa.

JAAN: Vastaanotossa valitaan, mitä likaisista pyykeistä pestään. Mankelilla syötämme puhtaita pyyhkeitä ja liinavaatteita koneeseen. Mankelin toisessa päässä laskemme ja pakkaamme niitä asiakkaille rullakoihin. Ja viikkauksessa viikkaamme asiakkaiden vaatteita.

VIMUKTHI: Pidän eniten vastaanotosta. Kun Jaan opasti minua, ajattelin, että se on vaikeaa, mutta kun totuin siihen, huomasin, että se on ihan mielenkiintoista. Siinä on koko ajan jotain tekemistä, työtehtävät vaihtelevat enkä ehdi pitkästyä, kuten esimerkiksi mankelilla.

JAAN: Minä pidän sairaalapakkaamisesta. Siinä saa kuljeksia ympäri rullakon kanssa ja lastata tavaraa toisista rullakoista omaan rullakkoon. Sairaalapakkaamisessa ei ole sellaista kiirettä kuin mankelin perällä, jossa tavaraa tulee koko ajan.

VIMUKTHI MADANAYAKA

Tekstiilihuoltaja
Comforta Oy
Tampere

ILTAVUOROT INHOKKEJA

JAAN: Teemme kolmea vuoroa. Vuorotöissä en saa oikein rytmiä mihinkään. Joka viikko joudun miettimään, että miten tämän viikon rytmitys menee.

VIMUKTHI: Aamu- ja yövuorot ovat ok, mutta en pidä iltavuoroista. Ne pilaavat koko päivän. En ehdi tehdä oikein mitään ennen iltavuoroa.

JAAN: Minäkään en pidä iltavuorosta. Pistämme itsemme töissä likoon enemmän kuin saamme vastineeksi, mutta se on monessa työpaikassa sama asia. Työssä itsessään ei ole vikaa.

VIMUKTHI: Minusta palkka on ok. Selviän sillä kuluistani.

Jaan on ensimmäinen ja ainoa suomalainen ystäväni.

JAAN: Työturvallisuudesta on tullut meillä ykkösprioriteetti, mutta rullakoiden kanssa on silti aina ongelmia. Osa niistä on ihan vinkurallaan, eikä niitä ei saa auki eikä kiinni. Rullakko saattaa myös räjähtää auki ja tulla vaikka naamalle.

VIMUKTHI: He, jotka lajittelevat sairaalapyykkiä, tekevät kovaa työtä, koska pyykit ovat niin likaisia. He saivat hiljattain pitkähihaiset työpaidat.

JAAN: Pyykin likaisuuden puolesta on mukavampi pitää pitkähihaista paitaa, mutta siinä hommassa tulee niin kuuma, että pitkähihainen on välillä liikaa.

JAAN PAAVOLA

Tekstiilihuoltaja
Comforta Oy
Tampere

”VITSAILEMME KAIKESTA”

VIMUKTHI: Jaan on todella kiva työkaveri. Hän on mukava ja kiltti. Jaan on ensimmäinen ja ainoa suomalainen ystäväni.

JAAN: Vimukthi on aina iloinen. Se tarttuu. Hänen kanssaan on mukava tehdä töitä, koska hän ei pelkää opetella uusia asioita ja minusta on kiva, että hän kysyy, jos joku asia on vialla. Meillä mätsää juuri siksi, että minä tykkään opettaa ja hän tykkää oppia.

VIMUKTHI: Minusta on kiva tehdä töitä Jaanin kanssa, koska vitsailemme paljon.

JAAN: Vitsailemme kaikesta, mistä saamme vähänkään revittyä huumoria. Se on meille työpäivän suola. Emme ole vielä tavanneet vapaa-ajalla, mutta vaihdamme viestejä Instagramissa.

VIMUKTHI: Hiljattain Jaan pyysi minua pelaamaan koripalloa.

JAAN: Puhumme keskenämme englantia. Koen, että osaan sitä, mutta välillä joudun hakemaan sanoja. Vimukthi auttaa minua sanojen kanssa tai antaa aikaa, kun etsin jotain sanaa. Eikä minun tarvitse puhua täydellistä englantia, että ymmärrän toista tai saan asiani sanotuksi.

VIMUKTHI: En tiennyt juuri mitään Suomesta, kun tulin tänne töihin, mutta olen oppinut Jaanilta paljon esimerkiksi kulttuurista ja koulujärjestelmästä.

JAAN: Se on vähän sellaista pallottelua. Vertaamme toistemme kotimaita ja kulttuuria ja keskustelemme vaikka siitä, miten teillä valmistetaan riisi.

 

Lue juttu englanniksi!