Matias Heiska, Anne Gärding, Tero Kankkunen ja Kati Rantasalo osallistuivat ensimmäistä kertaa Kulttuuriviikonloppuun.

Kulttuuriviikonloppu Murikassa: ”Välillä jo ihan itkettikin”

15.10.2024

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Teollisuusliittolaiset kokoontuivat lokakuussa Murikkaan viettämään Kulttuuriviikonloppua rauhan puolesta. Vakavien aiheiden lomassa heille jäi aikaa myös rentoutua ja tavata tuttuja.

Sinikeltaiset ilmapallot ja viirit koristavat Murikka-opiston auditoriota Tampereen Teiskossa. Sotaa paennut ukrainalainen perhe kertoo yleisölle, kuinka he 2,5 vuotta sitten päätyivät Suomeen.

– Välillä jo ihan itkettikin. Toivon heille paljon onnea ja että heidän tarinansa jatkuu hyvin, ja toivottavasti myös sota päättyy pian, sanoo yleisössä istunut ompelija Anne Gärding Nokialta.

Noin 80 teollisuusliittolaista vietti Murikassa lokakuun toisena viikonloppuna liiton kulttuuri- ja vapaa-aikajaoston järjestämää Kulttuuriviikonloppua rauhan puolesta.

– Minusta on hyvä, että liitto on aktiivisesti mukana rauhantyössä, koska sen kanavat tavoittavat paljon ihmisiä, Gärding sanoo.

”Vaikka piiput eivät tänne osoitakaan, niin onhan se huolestuttavaa, kun naapurimaa käy hyökkäyssotaa”, sanoo Trikoo-ompelimo Kehto Oy:ssä työskentelevä ompelija Anne Gärding.

Trikoo-ompelimo Kehto Oy:ssä Nousu-verkkareita ompeleva Gärding osallistui Kulttuuriviikonloppuun nyt ensimmäistä kertaa.

– Murikka-opistolle on kiva tulla, koska täällä on aina hyvä, monipuolinen ohjelma ja paljon tuttuja. Minusta on mukavaa, että illan esiintyjäkin on valittu teemaan liittyen.

Minusta on hyvä, että liitto on aktiivisesti mukana rauhantyössä.

Lauantain päätteeksi Murikan aulassa kaikuivat ensin ukrainalaiset laulut ja sitten karaoke.

– En tunne juurikaan ukrainalaista musiikkia, mutta kiva, että pääsen sitä nyt kuulemaan.

Rauhankyyhky lennähti Murikka-opiston auditorioon 12.–13.10.2024 vietetyssä Kulttuuriviikonlopussa. Kaksipäiväisen tapahtuman teemana oli Ukraina ja rauha.

KONFLIKTINRATKAISU KIINNOSTI

Kulttuuriviikonloppu alkoi lauantaina Tampereen yliopistosta eläköityneen tutkijan Unto Vesan luennolla. Hän kertoi muun muassa konfliktinratkaisun mahdollisuuksista Ukrainassa.

– Oli mielenkiintoista kuulla hänen näkemyksiään. Hänestä sodan lopettaminen siten, että siitä ei aiheudu uusia sotia, on vaikeaa, kertoo sähköasentaja ja 1. varatyösuojeluvaltuutettu Tero Kankkunen.

Hän työskentelee Normet Oy:llä Iisalmessa. Yritys valmistaa kaivoskoneita sekä muita louhintalaitteita ja -sovelluksia.

– Olen yleensä aina siellä, missä tapahtuu, mutta Kulttuuriviikonloppu on jotenkin jäänyt paitsioon, ja olen täällä ensimmäistä kertaa.

”Minulla oli työpaikalla kova rekrykampanja, mutta tällä kertaa en saanut kyytiläisiä mukaan Murikkaan”, kertoo sähköasentaja ja 1. varatyösuojeluvaltuutettu Tero Kankkunen Normetilta.

Kankkunen kuunteli vakavin ilmein ukrainalaisen perheen tarinaa ja totesi, että jos itse pitäisi tehdä vastaavia päätöksiä, se olisi kova paikka.

– Tässä me vaan jutustellaan ja samaan aikaan naapurivaltiomme harjoittaa hyökkäyssotaa Euroopassa. Sota ei loppujen lopuksi ole maantieteellisesti edes kaukana, Kankkunen pohtii.

Illalta hän odotti saunomista ja rentoa yhdessäoloa.

– Nyt oli hyvä lähteä Kulttuuriviikonloppuun, kun tänne oli tulossa paljon tuttuja. Harmi vaan, ettei Mutteri-klubi ole käytössä kesällä sattuneen vesivahingon takia.

Masuuni-luokassa oli Hupsansaa ry:n kukkabuffet, josta Kulttuuriviikonlopun osanottajat pääsivät kokoamaan itselleen mieluisen kukkakimpun.

RAUHANVIESTEJÄ KUKKASIN

Kulttuuriviikonlopun teema oli vahvasti läsnä lauantain työpajoissa. Masuuni-luokkaan oli katettu värikäs, tuoksuva kukkabuffet, josta kurssilaiset saivat koota omaa kimppunsa.

– Olennaista on, että kimpussani on auringonkukka, koska se on Ukrainan kansalliskukka. Tein myös kaarnalaivan ja siihen pienen kukkakimpun, kertoo työnjärjestelijä Kati Rantasalo.

Sunnuntaina kaarnalaivat laskettiin Murikka-opiston rannasta Näsijärven aalloille vetoomuksena rauhan puolesta. Telakka-luokassa puolestaan syntyi pinssejä, joissa lentävät rauhankyyhkyt.

– Rauhantyö on tärkeää. Minua hirvittää sekin, mitä israelilaiset nyt tekevät. Ne ovat hurjia juttuja nykypäivänä. Luulisi, että ihmiset olisivat jo oppineet jotain.

Lahdessa Isku Interiorilla työskentelevä työnjärjestelijä Kati Rantasalo rentoutui Murikassa lauantai-iltana saunomalla ja uimalla. ”Uin luonnonvesissä ympäri vuoden”, hän kertoo.

Lahdessa Isku Interiorilla työskentelevä Rantasalo käy ahkerasti keikoilla, teatterissa ja taidenäyttelyissä. Kulttuuriviikonloppua hän viettää silti ensimmäistä kertaa.

– Kaikki tutut ovat kehuneet kulttuuriviikonloppuja, ja ajattelin, että kyllä minä nyt lähden. Vein koiran hoitoon ja tulin itse tänne hoitoon. Toivottavasti näitä järjestetään lisää.

Kimppujen lisäksi kurssilaiset tekivät kukkatyöpajassa kaarnaveneitä. Kukin koristellut veneet laskettiin sunnuntaina Näsijärveen vetoomuksena rauhan puolesta.

TYTTÖYSTÄVÄN KANSSA VAPAALLE

Robottisärmääjä, työsuojeluvaltuutettu Matias Heiska Nivalasta on tuttu näky Teollisuusliiton kursseilla, mutta Kulttuuriviikonlopussa hänkin oli mukana nyt ensimmäistä kertaa.

– Sain houkuteltua tyttöystävän mukaan, joten meillä on yhteinen viikonloppureissu. Pääsemme vähän vapaalle ja samalla näemme tuttuja.

Heiska työskentelee ohutlevymekaniikkaan erikoistuneen sopimusvalmistajan AQ Mecanovan palveluksessa. Lauantailta hänelle jäi mieleen erityisesti ukrainalaisten osuus.

– Heidän tarinansa oli koskettava, koska perhe joutui jättämään kotinsa pommitusten vuoksi.

AQ Mecanovan robottisärmääjä Matias Heiska askarteli itselleen Telakka-luokassa pinssin, jota koristi Kulttuuriviikonlopun teemaan liittyen rauhankyyhky.

Heiska arvostaa Kulttuuriviikonlopussa sitä, että rentoutumisen ja tuttujen tapaamisen lomassa kuulee myös Teollisuusliiton ajankohtaisista asioista.

– Odotan liiton puheenjohtajan Riku Aallon puheenvuoroa sunnuntaina. Jospa hänellä olisi jotain uutta kerrottavaa työehtosopimusneuvotteluista, Heiska sanoo.

Lauantai-iltana Heiska rentoutui rantasaunassa ja harkitsi laulavansa myös karaokea.

– En tiedä, mitä täällä tohtii laulaa, mutta Anssi Kelaa, Aarne Tenkasta ja Tapio Rautavaaraa on tullut karaokessa vedettyä.

Kulttuuriviikonlopun järjesti Teollisuusliiton kulttuuri- ja vapaa-aikajaosto. Sen jäsenistä Murikassa olivat Johanna Helminen (vas.), Anne-Marie Paasimäki, Tiia Suikkanen, Mira Karvinen, Petteri Ylijoutsijärvi ja Jonna Junnila. Kuvasta puuttuvat Sami Kettula ja Sari Ojala. Jaoston vastuutoimitsijana toimii Arja Salo ja sihteerinä Inka Nousiainen Teollisuusliiton järjestöpalveluista.