Stefan Sjölund är huvudförtroendeman på Nautor.

Runt 30 sägs upp på Nautor i Jakobstad – ”Jag hoppas och tror att de här inte är de slutliga siffrorna”

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO JOHANNES TERVO

Båttillverkaren Nautor i Jakobstad säger upp runt 30 personer. ”Arbetsgivaren har inte riktigt lyssnat på oss”, säger huvudförtroendeman Stefan Sjölund.

Omställningsförhandlingarna på segelbåttillverkaren Nautor i Jakobstad inleddes efter resultatvarsel i juni och förhandlingarna har pågått även under semestersäsongen.

Företaget har meddelat att tjugo produktionsanställda, sju tjänstemän och en högre tjänsteman sägs upp eller omplaceras.

Sammanlagt runt 300 personer jobbar idag på Nautor i Jakobstad. Företaget är grundat 1966 och tillverkar segelbåtar av modell Swan.

Huvudförtroendeman Stefan Sjölund kommer under fredagen (16.8) att ha ett ytterligare ett möte med arbetsgivarens representant.

– Jag hoppas och tror att de här inte är de slutliga siffrorna, utan att vi fortfarande ska kunna få ner den, säger Sjölund.

Sjölund uppskattar att fyra eller fem anställda i produktion, som nu blivit uppsagda, kan gå i pension.

UTBILDNING AV PERSONAL

Enligt Sjölund har den svåraste frågan under omställningsförhandlingarna varit den som berör underleverantörer i produktion. Sjölund uppger att det för tillfället rör sig om runt 40 personer.

– Det finns arbetsuppgifter i produktion där vi sedan länge haft utomstående på jobb och där det är motiverat. Det handlar till exempel om de som jobbar i måleriet och elmontörerna. I nuläget har vi ändå runt 25 inhyrda som jobbar med andra uppgifter, till exempel i snickeriet och med inredningen.

Vi har frågat gång på gång men inte fått några exakta tal.

Huvudförtroendemannen anser att ett stort problem ligger i att arbetsgivaren inte velat satsa på utbildning av de anställda.

– Vi förtroendevalda har försökt så gott det går att förklara situationen för arbetsgivaren, med det har inte riktigt lyssnat på oss.

Sjölund anser också att arbetsgivaren varit otydlig när det kommer till att berätta om vilket specialkunskap de icke-anställda i produktion har och vilka andra lösningar som skulle kunna fungera.

–  Vi har frågat gång på gång men inte fått några exakta tal.

Han har tidigare kritiserat upplägget med att företag kontinuerligt använder sig av utomstående arbetskraft i stället för att göra nyanställningar och utbilda personal.

–  Tanken med hyresarbetskraft är ju att det ska tas in när det finns ett behov under de så kallade topparna – inte hela tiden. Det är något som kanske borde föras fram mer i förhandlingarna, då det är frågan om något som gäller de flesta avtalsbranscher, sa Sjölund inför den förra avtalsrörelsen.

NY ÄGARE VID RODRET

Då Nautor meddelade om att företaget inleder omställningsförhandlingar i juni hette det att runt femtio arbetstillfällen var hotade. Nyheten om uppsägningarna har presenterats i termer av att det varit färre än befarat som får gå.

– Det är tack vare att vi nu har fått en del orderförfrågningar och skrivit på föravtal under sommaren. Dessutom stärker ägarbytet situationen, säger HR-chef Magnus Ljung till Svenska Yle.

För bara några veckor sedan kom nyheten att företaget får ny ägare då Oy Nautor AB går samman med den italienska lyxyachttillverkaren Sanlorenzo.

Sextio procent av aktierna i Nautor till Sanlorenzo. Målet är dock att 100 procent av aktierna ska ha överförts till Sanlorenzo ägo före april 2028.