Álvaro Corredor Ochoa är assisterande tränare på frivillig basis.

Álvaro Corredor Ochoa hittar ro på fotbollsplanen i Ekenäs – ”Här kan jag rensa hjärnan”

TEXT TIIA KYYNÄRÄINEN
FOTO PATRIK LINDSTRÖM
ÖVERSÄTTNING OCH BEARBETNING JOHANNES WARIS 

Ekenäsbon Álvaro Corredor Ochoa är hjälptränare för fotbollsklubben Ekenäs IF:s akademilag. Tränaruppdraget skapar en bra motvikt till tankearbetet på jobbet.

– Jag gör egentligen lite av allt. På träningarna kan chefstränaren be mig att leda en viss övning eller vara domare, berättar Álvaro Corredor Ochoa.

Under matcherna har Corredor Ochoa också en annan viktig uppgift.

– Jag fotograferar på matcherna och sköter lagets konto på Instagram. Jag gör kort och gott det som chefstränaren ber mig att göra, säger den spanskbördige tränaren.

Corredor Ochoa är hjälptränare för Ekenäs IF:s akademilag på herrsidan. EIF:s herrlag kämpar för att stanna kvar i ligan medan akademilaget håller till i trean, det vill säga den femte högsta nivån i Finland.

Jag gör egentligen lite av allt.

Álvaro Corredor Ochoa är något av en allt-i-allo för laget och klubben i stort. Förutom uppgifterna för assisterande tränare sköter han sociala medier och hjälper till med mediekontakter. Han har också utbildat sig till fotbollsdomare efter önskemål från klubbens håll.

Corredor Ochoa tycker om sin mångsidiga roll som hjälptränare.  För tillfället är han inne på målrakan med UEFA C-tränarkursen som ger rätt att träna juniorer. Corredor Ochoa anser ändå att han inte har tillräckligt med kunskap för att vara chefstränare på vuxennivå.

”Det är aningen friare för mig då jag är hjälptränare. Jag måste inte vara med på varje träning, om jag inte hinner på grund av jobb eller andra förhinder”, säger Alvaro Corredor Ochoa.

– Egentligen gillar jag inte så mycket att planera övningar och jag har inte tillräckligt med taktiskt kunnande eller kunskap om fysiska träningar som krävs på den högsta nivån, säger han.

– Jag är ganska bra på att visa för barn hur man passar och kontrollerar bollen.

ERFARENHET FRÅN FLERA KLUBBAR

Fotboll har alltid varit en viktig del av Alvaro Corredor Ochoas liv. En knäskada tvingade dock den då 21 år gamla spelaren att lämna fotbollen för flera år. Under senare år har tränarrollen svarat effektivt på fotbollssuget, berättar han. Efter en lyckad knäoperation har också fotbollsdojorna åkt på och Corredor Ochoa har fått spela igen.

Corredor Ochoa följde sin fru till hennes hemland Finland för drygt tio år sedan. På en kurs i finska träffade han en person som spelade fotboll på proffsnivå, men samtidigt också coachade ett lag. Corredor Ochoa började med att hjälpa sin kompis med tränaruppdraget i klubbar i Esbo och Grankulla.

För två år sedan bar flyttlasset till Correro Ochoas frus hemort i Västnyland. Corredor Ochoas kompis i Ekenäs visste om hans bakgrund som tränare och fick EIF att börja locka Corredor Ochoa till klubben. Det finns inte ett överflöd av skickliga tränare på frivillig basis.

Att träna ett lag är ett bra alternativ för att integreras i ett samhälle. Jag anser ändå att vad som helst för frivilligarbete kan fungera.

Till en början var Corredor Ochoa assisterande tränare för klubbens damlag.Ifjol gick han över till akademilaget på herrsidan.

De flesta spelarna i laget är yngre än 20 år och avsikten är att de i framtiden ska utgöra stommen för representationslaget. EIF:s representationslag steg upp till finrummet i finländsk fotboll, Veikkausliiga, till den här säsongen. Laget ligger för tillfället nästsist i ligan.

– Representationslaget på herrsidan har inte klarat sig så bra i ligan men vårt akademilag har spelat väldigt bra. Vi ligger för tillfället tvåa i vår serie.

EIF/Akademi nosar alltså på avancemang till kvalet till division två. I skrivande stund ligger Helsingforslaget Toukolan Teräs sex poäng före Ekenäslaget.

Alvaro Corredor Ochoa har tidigare varit huvudförtroendeman på sin arbetsplats.  Han var också kongressombud på Industrifackets kongress i fjol.

HJÄLPER ATT RENSA HJÄRNAN

Corredor Ochoa säger att tränarjobbet erbjuder en bra motvikt till det stora mängd tankearbetet som doktorandstudierna vid Tammerfors universitet kräver.

– Då jag tränar fotboll hjälper det mig att ställa om tankarna. Forskning kräver väldigt mycket tänkande och koncentration. På träningarna kan jag rensa hjärnan.

Corredor Ochoa jobbade tidigare för Posti palvelut i Olars i Esbo och har en bakgrund som huvudförtroendeman. Han är fortfarande medlem i Industrifacket och deltar aktivt i verksamheten, speciellt bland medlemmar med rötter i utlandet.

I familjen pratas det svenska och han säger sig förstå språket bra.

Han upprätthåller bland annat en Whatsappgrupp för engelsktalande medlemmar. I gruppen diskuterar man och hjälper och stöder andra. Han talar varmt för facklig utbildning och har som en del av sina universitetsstudier planerat en kurs om arbetslivet i Finland och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter för medlemmar med ett annat modersmål än finska eller svenska.

Corredor Ochoa säger att han trivs och känner sig hemma i Ekenäs. I familjen pratas det svenska och han säger sig förstå språket bra.

Det sägs ofta att Finland och finländarna gör det svårt för människor från utlandet att integrera sig idet finländska samhället. Corredor Ochoa anser att fotboll, eller vilken som helst annan social hobby hjälper mycket vid integration.

– Dessutom har jag haft stor nytta av tränarverksamheten när det gällt att lära mig språket, säger Corredor Ochoa.

– Att träna ett lag är ett bra alternativ för att integreras i ett samhälle. Jag anser ändå att vad som helst för frivilligarbete kan fungera.

Du kan följa med Ekenäs IF:s akademilag på Instagram
https://www.instagram.com/eif_akademi/ eller på klubbens webbsidor. 

EIF/Akademi möter Nummelan Palloseura på bortaplan i Vichtis fredagen 23.8 kl. 18.00.  Följande hemmamatch EIF/Akademi– LJS på Ekenäs Sparbank Arena onsdagen 28.8 kl. 19.00.