Nina Wessberg: Jag vill leva klimatsmart

23.4.2024

TEXT NINA WESSBERG
FOTO KITI HAILA

Jag har alltid oroat mig för att världen ska gå under, eftersom vi människor själva tycks vilja förstöra jorden, så att den blir obeboelig. I lågstadieåldern var jag rädd för att solen slocknar och i högstadiet var jag säker på att kärnkraftverket Tjernobyl skulle orsaka en kedjereaktion som inte gick att stoppa.

När jag var småbarnsmamma blev oron för en hurdan värld vi ger i arv åt våra barn ännu större. Jag ville visa att man kan konsumera mindre och inte slösa med jordens resurser. Jag började sortera våra sopor, skaffade kompost, använde miljövänliga tvätt- och rengöringsmedel och bytte barnkläder med väninnor, långt före det blev trendigt.

Fortfarande tycker jag det är dumt att köpa nytt, om man kan använda något begagnat.

När barnen flyttat ut beslöt jag mig att försöka leva lite enklare, på en lite mindre boendeyta. För ett år sedan flyttade jag permanent till min stuga ute på landsbygden. Här värmer jag huset i första hand med ved, tillreder mat och värmer diskvattnet på vedspisen, bastun och varmvattnet värms likaså med ved.

För ett år sedan flyttade jag permanent till min stuga ute på landsbygden.

Jag plockar bär och svamp, skördar äpplen och bär från egna buskar, köper hjortkött, handlar inhemskt – och om möjligt lokalt. Dessutom skaffar jag sparsamt med kläder, jag byter och lånar saker, samåker med grannen, handlar på loppis, sorterar soporna och komposterar.

Innetemperaturen ligger kring 19 grader och bästa sömnen får jag i en temperatur på 16 grader. Jag trodde jag levde hållbart och klimatsmart, ända tills jag gjorde Livsstilstestet. Förvåningen var stor då mitt koldioxidavtryck var aningen högre (+1,8 %) än den genomsnittliga finländarens, som ligger på 9610kg CO2/år.

I Finland inföll överkonsumtionsdagen i år den 12 april. Det betyder att den dagen har vi redan använt vår andel av jordens naturresurser för i år. Lilla lyckliga Finland kommer på tionde plats i världen gällande konsumtionen. Om alla konsumerade på samma sätt som vi, skulle det behövas 3,5 jordklot!

För att vi ska kunna stoppa uppvärmningen av klimatet från att höjas med mer än 1,5 grader, borde varenda en av oss före år 2030 minska koldioxidavtrycket till 2 500 kg koldioxid per år. För mig gäller det en minskning på hisnande 291 procent! Det är klart att allt detta inte kan göras på en gång, men vi måste alla göra vårt yttersta.

Klimatarbetet ligger inte endast på den vanliga människans axlar och de klimatsmarta beslut vi gör i vår vardag ska stödas av politiska beslut.

Hela 70 procent av utsläppen i Europa hänför sig till vår vardag – det handlar om vad vi äter, hur vi rör oss, var vi bor och hur vi konsumerar. Klimatarbetet ska inte ligga endast på den vanliga människans axlar och de klimatsmarta beslut vi gör i vår vardag ska stödas av politiska beslut.

Och för att politikerna ska förstå vad de ska ta beslut om har Sitra (Jubileumsfonden för Finlands självständighet) utvecklat ett ”Livsstils-test” som hjälp för var och en till att fundera över sin livsstil och hur just du kan minska ditt koldioxidavtryck. Testet ger även tips om hur du kan förbättra ditt resultat och du kan följa upp din plan.

Testet görs i åtta olika europeiska länder och alla testsvar är viktiga för det fortsatta klimatarbetet i hela EU. Du hittar testet här. 

Jag går vidare med mitt projekt och försöker hitta på nya vanor för att minska på mitt koldioxidavtryck och utmanar dig att komma med. Ingen kan förändra något ensam, men tillsammans kan vi göra vårt bästa för att kommande generationer ska ha en chans att leva här.

Nina Wessberg är organisationsombudsman på Industrifacket.