Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta avasi toimintapäivän tapahtuman Tikkurilassa.

Toimintapäivänä Vantaalla: ”Kuunnelkaa meitä!”

TEKSTI JA VIDEO ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT PEKKA ELOMAA

Tikkurilan toritapahtumassa työntekijät viestittivät oikeistohallitukselle, että sen palkansaajavastaiset suunnitelmat eivät käy. Hallituksen on kuunneltava myös työntekijöitä.

SAK:laisten liittojen yhteiseen #PainavaSyy-toimintapäivään kuului 14.12.2023 noin 100000 työntekijän poliittinen lakko, jolla vastustetaan oikeistohallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Teollisuusliiton julistamien lakkojen piirissä oli noin 40000 työntekijää.

Toimintapäivässä oli myös tapahtumia eri puolilla Suomea. Vantaan Tikkurilassa toritapahtumaan osallistui laaja joukko eri ammattiliittojen edustajia.

Teollisuusliiton jäsen Ella Jaakkola osallistui poliittiseen työtaisteluun ja Tikkurilan toritapahtumaan osoittaakseen vastalauseensa oikeistohallituksen suunnitelmille.

– Lakkoon osallistuminen on minulle tosi tärkeää. Jokainen meistä pelkää, mitä tarkoittaa, jos hallituksen suunnitelmat menevät läpi, Jaakkola sanoo.

Teollisuusliittolaiset Ella Jaakkola ja Paavo Niskanen kertovat videolla, millaisiksi he arvioivat hallitusohjelman seuraukset.

Okmetic Oy:llä Vantaalla työskentelevä Jaakkola kertoo, että työpaikalla on puhuttu aktiivisesti hallitusohjelman kirjauksista ja niiden mahdollisista seurauksista.

– Erityisesti esille nousee lakko-oikeuden rajoittaminen. Jos se viedään pois, meillä ei ole keinoja taistella muita heikennyksiä vastaan, Jaakkola sanoo.

Hallitusohjelmaan on kirjattu monenlaisia työntekijöiden asemaan, toimeentuloon ja oikeuksiin liittyviä heikennyksiä. Maailma ja työelämä ovat hyvin eri näköisiä, jos hallitus toteuttaa suunnitelmansa.

– Työelämä olisi pelossa elämistä oman toimeentulon ja turvallisuuden kannalta, Jaakkola sanoo.

Toritapahtumaan osallistui työntekijöitä useista ammattiliitoista.

Taistelutahtoa löytyy jatkossakin, jos tarve vaatii.

– Toivoisin, että Orpon-Purran hallitus kuuntelisi meitä työntekijöitä, Jaakkola sanoo.

Koivuhaan Teollisuustyöntekijät ao. 168:n puheenjohtajaksi ensi vuodesta alkaen valittu Jaakkola on 24-vuotiaana yksi nuorimmista ammattiosastojen puheenjohtajista. Hän odottaa innolla uutta pestiä, jossa on turvallista aloittaa.

– Taustajoukot ovat tosi hyvät. Tuki on takana, Jaakkola kertoo.

Teollisuusliittolaiset Paavo Niskanen ja Ella Jaakkola viestittivät maan hallitukselle, että sen on kuultava työntekijöitäkin.

LAKKOVAHTIIN TUNKUA

Okmetic Oy:n pääluottamusmies ja Teollisuusliiton hallituksen jäsen Paavo Niskanen kertoo, että lakkopäivä alkoi kuuden aikoihin tehtaan portilta.

– Lakkovahdiksi oli tällä kertaa tunkua. Aihe koetaan tärkeäksi ja ihmiset lähtevät liikkeelle, Niskanen sanoo.

Hallitusohjelman suunnitelmat ovat järkyttäneet tehtaan työntekijöitä. Myös harvemmin kantojaan ilmaisevat ihmiset ovat aktivoituneet.

– Huoli ja jopa tietynlainen viha suunniteltuja leikkauksia kohtaan on noussut esille. Lomautusten pelko ja työttömyysturvan murentaminen huolettavat ihmisiä, Niskanen kertoo.

Oikeistohallitus ottaa työntekijöiltä ja heikompiosaisilta ja samaan aikaan on antamassa rikkaille. Eriarvoisuuden kasvu huolestuttaa työntekijöitä.

– Koko hallitusohjelma on täysin vinoon kirjoitettu. Se on karmeaa luettavaa, kun työntekijöitä ei kuunnella yhtään. Käytännössä työnantajat ovat kirjoittaneet hallitusohjelmaan joululahjalistansa, Niskanen sanoo.

Käytännössä työnantajat ovat kirjoittaneet hallitusohjelmaan joululahjalistansa.

Okmeticilla on kaikkiaan noin 350 työntekijää. Niskanen kertoo, että kymmenhenkinen lakkotoimikunta on kiertänyt tehtaalla kuulemassa ihmisten ajatuksia. Sadoissa keskusteluissa on tullut selväksi, että taisteluvalmiutta löytyy jatkossakin.

– Noinkin iso porukka lähtee lakkoilemaan, niin viesti hallitukselle on: kuunnelkaa meitä, Niskanen sanoo.

SAK:n toimintapäivän tapahtumia Niskanen pitää tarpeellisina. Tikkurilan tapahtumassa osallistujien huomioliiveistä sai lukea monien liittojen tunnuksia.

– Yhteen kokoontuminen on tärkeää. Nähdään eri liittojen ihmisiä. Se on voimaannuttavaa, Niskanen sanoo.

Toimintapäivässä tarjottiin hernekeittoa.

YHDESSÄ SEURAAVIA KOITOKSIA KOHTI

Tikkurilan tapahtumassa puhunut SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korosti, että lakkoihin jouduttiin, koska maan hallitus ei ole suostunut neuvottelemaan työntekijöitä koskevista suunnitelmistaan.

– Koko syksyn olemme viestineet hallituksen suuntaan, että on saatava tasapainoiset aidot neuvottelut niin työmarkkinoiden kuin sosiaaliturvan uudistuksista, Eloranta sanoi.

Muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan romutus ja työehtosopimusten yleissitovuuden hävittäminen ovat hallituksen pitkällä työntekijävastaisella listalla.

– Haluan kiittää kaikkia teitä, jotka tänään olette olleet lakossa, osoittamassa mieltä ja kertomassa hallitukselle, että suomalainen duunari ei hyväksy, mitä hallitus on tekemässä, Eloranta sanoi.

Euroopan ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestön ETUC:n pääsihteeri Esther Lynch ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta osallistuivat #PainavaSyy-toimintapäivän toritapahtumaan Tikkurilassa.

Tapahtumaan osallistui myös Euroopan ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestön ETUC:n pääsihteeri Esther Lynch, joka toi kuulijoille solidaariset terveiset 54 miljoonalta eurooppalaiselta työntekijältä.

– Edustamanne asiat ovat tärkeitä kaikille työläisille Euroopassa, Lynch sanoi.

Suomen hallitus toimii samoin kuin monissa muissa maissa, joissa talouskuripuheen varjolla heikennetään työntekijöiden asemaa. Lynch korosti, että tulevaisuutta pitää rakentaa investointien, ei leikkausten varaan.

– Kaikkialla Euroopassa työntekijät vaativat reilua kohtelua. Kun pidämme yhtä, voitamme, Lynch sanoi.

Toimintapäivän tapahtumassa puhui myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko. Hän kiitti lakkoon osallistujia ja korosti, että ammattiliittojen yhteinen lakkopäivä on tärkeä voimannäyttö.

– Saattaa hyvin olla, että tämä ei vielä riitä, mutta se ei haittaa. Me olemme valmiina myös seuraaviin koitoksiin, Kokko sanoi.

 

Teollisuusliitto on järjestänyt syksyn aikana tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto.