SAK:n ja ammattiliittojen tiedotustilaisuus järjestettiin Helsingissä Annankadulla sijaitsevassa Hotelli Scandic Hubissa. Edessä puheenjohtajat Jarkko Eloranta, Ismo Kokko, Riku Aalto, Annika Rönni-Sällinen, Håkan Ekström ja Veli-Matti Kuntonen.

Lakot laajenevat maanlaajuisiksi – ”Hallituksen on nyt avattava aiheuttamansa umpisolmu”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT PEKKA ELOMAA

 

SAK:laiset jäsenliitot valmistautuvat seuraaviin työtaistelutoimiin. Vuorokauden mittainen lakko toteutuu torstaina 14. joulukuuta, mikäli hallitus ei sitä ennen viesti aitojen neuvotteluiden aloittamisesta palkansaajajärjestöille.

SAK:laiset ammattiliitot jatkavat työtaistelutoimiaan. Torstaina 14.12.2023 liitot aloittavat vuorokauden mittaiset työtaistelutoimet koko Suomessa, mikäli hallitus ei sitä ennen avaa aitoja neuvotteluita työmarkkinaosapuolten kanssa esittämistään työelämän heikennysesityksistä sekä sosiaaliturvan leikkauksista.

SAK:laiset ammattiliitot ilmoittavat erikseen tarkemmista toimista ja yrityksistä, joita lakko koskee. Tiedot työtaistelutoimista löytyy liittojen verkkosivuilta ja kootusti SAK:n verkkosivuilta.

Myös Teollisuusliitto on mukana työtaistelutoimissa. Teollisuusliiton sopimusalojen toimipaikoista lakkoon on menossa 456 toimipaikkaa ja toimien piirissä on noin 40 000 työntekijää. Tarkemmat tiedot lakkotoimipaikoista näet täältä.

– SAK vastustaa hallituksen tarpeettomia työelämän heikennyksiä sekä epäoikeudenmukaisia ja suhdannetilanteeseen sopimattomia sosiaaliturvan leikkauksia, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi mediatilaisuudessa torstaina.

– Mielestämme hallituksen työelämäkirjaukset ovat erittäin epätasapainoisia. Leikkausten ja säästöjen maksumiehinä ovat työntekijät ja heikoimmassa asemassa tässä maassa olevat.

SAK vastustaa hallituksen tarpeettomia työelämän heikennyksiä sekä epäoikeudenmukaisia sosiaaliturvan leikkauksia.

Koko maan kattavat työtaistelutoimet ovat ehdollisia. Eloranta sanoi, että Orpon-Purran johtamalla hallituksella on aikaa keskiviikkoon 13.12.2023 viestiä halukkuudestaan avata aidot neuvottelut palkansaajajärjestöjen kanssa.

– Kolmannen kerran tavataan ja niinhän sitä sanotaan, että kolmas kerta toden sanoo. Valitettavasti ei näilläkään toimilla kaikkia hallitusohjelman valuvikoja saada pois. Emme me varmasti sitä kokonaisuutena vaadikaan. Vain että hallitus avaisi aluksi aiheuttamansa työmarkkinoiden umpisolmun, Eloranta muotoili.

AIDOT NEUVOTTELUT ALULLE JA TYÖTTÖMYYSTURVAN HEIKENNYKSET PERUTTAVA

SAK:laisille jäsenliitoille ei riitä, että hallitus on antanut työmarkkinajärjestöille mahdollisuuden sopia vientivetoisesta työmarkkinamallista.

SAK on mukana keskusteluissa, mutta Elorannan mukaan nämäkin keskustelut ovat vaarassa, jos hallitus ei laajenna keskusteluita aidoiksi neuvotteluiksi.

– Me emme voi neuvotella pelkästään palkkamallista. Meidän on voitava keskustella, neuvotella ja mahdollisesti sopia muistakin kiinteästi työmarkkinamalliin kuuluvista asioista. Neuvotteluiden laajentaminen ja työttömyysturvan heikennysten valmistelujen keskeyttäminen ovat edellytyksiä yhteisen näkemyksen löytämiselle työmarkkinamallista, Eloranta sanoi.

Me emme voi neuvotella pelkästään palkkamallista.

– Nämä keskustelut eivät voi muuttua neuvotteluiksi, ellei ensi keskiviikkoon 13.12. mennessä Orpon-Purran hallitukselta tule selkeää viestiä, että työntekijöiden näkemykset ja vaatimukset otetaan tosissaan.

MUKANA KYMMENIÄ TUHANSIA TYÖNTEKIJÖITÄ

Suunnitellut työtaistelutoimet koskettavat kymmeniätuhansia SAK:laisia työntekijöitä.

– En tiedä, onko kuusinumeroinen luku osallistujia, mutta aika lähelle sitä ainakin, Eloranta sanoi.

Yksistään Teollisuusliiton ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitosta JHL:stä osallistujia on noin 60 000.

Teollisuusliiton pj. Riku Aalto, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta työtaistelutoimia koskevassa tiedotustilaisuudessa 7.12.2023 Helsingissä.

Teollisuusliitto ilmoitti lakkopaikoista hieman myöhemmin torstaina 7.12. Osa lakkoon menevistä toimipaikoista on sellaisia, joiden hallittu alasajo kestää useamman päivän.

Teollisuusliiton jäsenkuntaa ja myös järjestäytymättömiä työntekijöitä on jo osallistunut syksyn aikana järjestettyihin ulosmarsseihin ja päivän mittaisiin työtaistelutoimiin eri puolilla Suomea.

– Olemme saaneet jäsenkunnalta erittäin positiivista palautetta. Myös järjestäytymättömät työntekijät ovat näihin toimiin osallistuneet, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi.

– Viime viikon valtuuston kokouksessa käytettiin lukuisia puheenvuoroja, että toimia pitää lisätä ja niiden merkittävyyttä kasvattaa ja tämä on osaltaan vastausta siihen.

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoi, että myös pamilaiset ovat osallistuneet aiempiin työtaistelutoimiin ja mielenilmaisuihin laajasti.

– Tietenkään siinä mielessä emme ole toimillamme onnistuneet, koska hallitus ei ole antanut vieläkään minkäänlaista vihjettä siihen suuntaan, että he osoittaisivat minkäänlaista ymmärrystä työntekijöiden näkemyksille. Siksi joudumme toimia koventamaan, Rönni-Sällinen perusteli lisätoimia.

Todennäköisesti hyvin monen ihmisen joulu menee pilalle tulevina vuosina tämän hallituksen leikkauksilla.

Myös Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL on osallistumassa työtaistelutoimiin. Puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen epäili, että torstain työtaistelutoimilla ei vielä pilata suomalaisten joulua.

– Kenenkään joulu tuskin menee pilalle, jos jostain tuotteesta on pula jonakin päivänä. Mutta todennäköisesti hyvin monen ihmisen joulu menee pilalle tulevina vuosina tämän hallituksen leikkauksilla, Kuntonen arveli.

VARAA ON VIELÄ KIRISTÄÄ TOIMIA

Auto- ja kuljetusalan ammattiliiton puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi AKT:n osallistuvan ensi torstaina suunniteltuun lakkoon laajasti. Lentoliikenne ei mene kuitenkaan kiinni. Varsinaisista toimista ilmoitetaan ensi viikon alussa.

– AKT on laajasti mukana eri toimialoilla, Kokko sanoi.

Kokon mukaan lisää on luvassa, jos tarve niin vaatii.

– On hyvä jättää kiristämisen varaa tulevaisuuteen, jos hallitus ei lähde meidän kanssamme neuvottelemaan. Sitä kuitenkin katsomme sitten uudelleen.

Teollisuusliiton Aalto puolestaan muistutti, että valtiovarainministeriö on valmistelemassa uusia säästötoimia. Kun hallitusohjelma on jo nyt rakennettu työantajien toiveista, lisää toivelistan toteutuksia voidaan odottaa.

– Voi olla, että meillä on vieläkin painavampi syy työtaistelutoimiin jatkossa, Aalto sanoi.

Nämä toimet tulevat vaikuttamaan seuraavaan työmarkkinakierrokseen aivan olennaisesti.

Hallituksen toimilla on vaikutusta myös seuraaviin työehtosopimuskierroksiin. Niihin valmistaudutaan Teollisuusliitossa jo täyttä häkää.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto uskoo hallituksen toimien vaikuttavan suuresti seuraaviin työehtosopimuskierroksiin.

– Ilmi selvää on se, että mikäli hallitus toteuttaa ohjelmaansa kirjaimellisesti, nämä toimet tulevat vaikuttamaan seuraavaan työmarkkinakierrokseen aivan olennaisesti, Aalto huomautti.

– Kaikki ammattiliitot tulevat tekemään omiin työehtosopimusneuvotteluihinsa sellaisia esityksiä, joilla pyritään lainsäädäntöhankkeiden vaikutukset vähentämään tai poistamaan työehtosopimusten kautta. Siellä ei neuvotella pelkästään palkasta vaan paljon laveammista työehtosopimuskirjauksista.