Niina Isomäki yllyttää teollisuusliittolaisia hyödyntämään jäsenetuna tarjottuja, erittäin edullisesti vuokrattavia lomapaikkoja.

Jakajien jaksaminen koetuksella

31.5.2023

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA JYRKI LUUKKONEN

”Jakajien tämän hetken suurin huolenaihe on jaksaminen. On tullut muutosta muutoksen perään”, sanoo Niina Isomäki, Postipalvelut Oy:n työsuojeluvaltuutettu Porista.

Niina Isomäki osallistui huhtikuun lopulla jakajien täydennyskurssille Murikassa. Omaan valtuutetun lääniin kuuluvat Satakunta, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Suomi, ja päätoimisena valtuutettuna hän edustaa 1 080 varhaisjakelijaa. Isomäki on myös Satakunnan pääluottamusmies. Muutoksiin lukeutuu työnantajan muuttuminen Postipalvelut Oy:ksi.

– Olemme olleet nyt kolme vuotta Postin palveluksessa. Olemme siirtyneet postin autoihin. Piirejä on uudistettu, mutta samalla ne on mitoitettu uudestaan ja työtahti on kiristynyt, Isomäki sanoo.

Ohjeistukset eivät ole aina pysyneet piirimuutosten mukana, ja Isomäki aikoo kurssin jälkeen paneutua taas kerran työohjeiden tarkentamiseen ja yötyön riskien arviointiin. Työohjeissa pitää määritellä ”ikuisuuskysymyksiin” kuuluvat ohjeet jakeluautojen renkaiden ja kunnon tarkistuksista.

Valtuutettu yllyttää kaikkia Teollisuusliiton jäseniä hyödyntämään liiton jäsenetuja. Isomäki kehuu, että esimerkiksi Tammisaaren Ängesholmissa hänen koko perheensä vietti uskomattoman vähällä rahalla eli 120 eurolla lomaa maanantaista perjantaihin.

– Kaunis paikka, hieno mökki, vene käytössä ja lupa kalastaa. Näitä liiton paikkoja on ympäri maan. Niiden käyttäminen auttaa jaksamaan, Isomäki alleviivaa.

TOIMEENTULO HUOLETTAA

Seitsenpäiväisiä lehtiä on muutettu kuusipäiväisiksi, ja muutenkin painettujen lehtien jakaminen vähenee. Miten huolehtia lehdenjakajien toimeentulosta?

– Lehdet aiemmin kiinni. Tätä kautta jakajat ehtisivät tehdä isompia työkokonaisuuksia ja ansiotaso nousisi. Tämä vaatisi piirien uudistamista, mutta jos jakajalla olisi esimerkiksi 1 tunti lisää töitä yössä, siitä tulisi meidän kahdeksan päivän työviikkorytmissämme jo keskimäärin 23 tuntia lisää kuukaudessa. Se näkyisi tilipussissa.

Tämä on lehdenjakaja Teppo Puolakan resepti mediakentän muutoksiin jakajien näkökulmasta. Lounais-Suomen Tietojakelu Oy:n turkulainen pääluottamusmies huomauttaa vielä, että ei niitä viime hetken urheilutuloksia kannattaisi toimituksessa enää nykyaikana odottaa.

LAATU – HYVÄ TAVOITE

Myös Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Martti Paavilainen pitää niin lehtien lukijoiden kuin jakajien kannalta painoaikataulun rukkaamista hyvänä tavoitteena.

Suomen noin 3 500 lehdenjakajasta runsas 1 000 on järjestäytynyt Teollisuusliittoon. Kun potentiaaliset jäsenet, joista reippaasti yli puolet on taustaltaan ulkomaalaisia, löytyvät yksinäisistä lehdenjättöpisteistä yösydämen tunteina, ei jäsenhankinta ole helppoa.

– Se vaatii vahvaa jalkatyötä. Ei pidä väheksyä perinteistä tapaa: Pyydä jäseneksi ja anna lappu lapaan. Tai näytä kännykältä, miten liittyä sähköisesti, Paavilainen sanoo.