Kylmässä työskentely

Viimataulukosta vinkkejä pakkasella pukeutumiseen

TEKSTI JUHA SUTINEN
GRAFIIKKA EMILIE UGGLA

Kovalla tuulella pienikin pakkanen voi altistaa paleltumille. Tärkein keino suojautua kylmältä on oikeanlainen vaatetus. Purevan pakkasen ja voimakkaan tuulen yhteisvaikutus näkyy viimataulukosta.

Kylmälle altistutaan lähes kaikissa Teollisuusliiton sopimusalojen töissä. Käytännössä kylmälle voidaan altistua, jos työskennellään alle +10 °C:n lämpötilassa. Kymmenen astetta tai sitä kylmempi lukema lämpömittarissa ei ole ainoa tekijä altistumisriskin arvioinnissa. Viima, sade ja ilman kosteus vaikuttavat merkittävästi altistumiseen.

Tyynellä ilmalla pieni pakkanen ei useinkaan tunnu kovin epämiellyttävältä, mutta sen yhdistyminen kovaan viimaan voi jo altistaa paleltumille.

MITEN SUOJAUTUA?

Työntekijän tärkein kylmältä suojautumisen keino on riittävä ja asianmukainen vaatetus kerrospukeutumisen periaatteita noudattaen.

Ihoa vasten puetaan lämmin, hikeä läpäisevä kerros. Materiaaleista villa on todettu hyväksi, samoin niin sanotut tekniset, liikuntaan tarkoitetut alusasut. Puuvillaisia alusvaatteita ei kannata käyttää, sillä ne ovat kastuessaan kylmiä ja epämiellyttävän tuntuisia. Päällimmäisenä käytetään tuulen- ja vedenpitävää vaatetusta. Näiden väliin puetaan välikerroksia tarpeen mukaan.

Voimakas kylmäaltistus työssä heikentää lihasten toimintakykyä, etenkin raskaissa töissä.

Pään suojaaminen on erittäin tärkeää, sillä pään kautta voi haihtua kovassa pakkasessa jopa 80 prosenttia kehon tuottamasta lämmöstä. Myös kehon ääreisosien kuten sormien ja varpaiden suojaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Lain mukaan työnantajan on hankittava työntekijälle tämän tarvitsemat suojavälineet.  Kylmässä työskentelevälle on syytä kustantaa myös kunnolliset alusasut.

JOS EI SUOJAUDUTAKAAN?

Fyysisessä kuormituksessa voimakas kylmäaltistus aiheuttaa yleisesti hengitystieoireita vaikeuttaen koko hengitystä. Kylmyys voi aiheuttaa paleltumia. Se saattaa myös kuormittaa kohtalokkaalla tavalla sydän- ja verenkiertoelimistöä. Kolaamisen tapaisilla, runsaan lumentulon jälkeen tehdyillä raskailla lumitöillä on todettu yhteys lisääntyneisiin sydänkuolemiin.

Voimakas kylmäaltistus työssä heikentää lihasten toimintakykyä, etenkin raskaissa töissä. Vuosia jatkuneessa kylmäaltistuksessa näyttää erityisesti nivel- ja lihasvaivoja kehittyvän enemmän kuin vastaavanlaisessa työssä, jota on tehty lämpimässä.

Työn suunnittelu korostuu kylmässä työskentelyssä. Työ kannatta pyrkiä jaksottamaan mahdollisimman pieniin jaksoihin, jolloin altistumisajat jäävät kohtuullisiksi. Edellytyksenä on, että työntekijällä on mahdollisuus siirtyä lämpimään tilaan tauon ajaksi.

Sekä työsuojeluviranomaisen että Työterveyslaitoksen nettisivustoilta löytyy ohjeistusta kylmyydeltä suojautumiseen.

 

Lue, millä konsteilla kemijärveläinen metsuri selviytyy pakkasissa: Rauno Javarus: ”Minä pärjäisin, raivuusaha ei” 3.2.2022