Lakossa olleet ammattiliitto UAW:n jäsenet osoittivat mieltään John Deeren tehtaan ulkopuolella Ankenyssä Iowassa 20. lokakuuta.

Joukkorahoitusta ja sympatiaa lakkoilijoille Yhdysvalloissa

30.12.2021

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA AP/LEHTIKUVA

John Deere -maatalous- ja työkoneistaan tunnetun Deere & Company -yhtiön tehtaat seisoivat Yhdysvalloissa viisi viikkoa lokakuusta marraskuulle. Lakkoon yhtyi yli 10 000 työläistä useassa osavaltiossa.

Sopimus syntyi yhtiön ja United Auto Workers -liiton kolmatta, työläisten hylkäämää ehdotusta muokkaamalla.

Lakkorintama piti, sillä lakko sai paljon ymmärrystä ja sympatiaa kansalaisilta. Tämä on poikkeuksellista, koska ammattiliitot on ahdistettu maassa hyvin ahtaalle.

Sanomalehti Des Moines Register selvitti iowalaisten tukevan laajasti lakkolaisia. Peräti 58 prosenttia asettui lakossa olevien puolelle ja vain 16 prosenttia työnantajien puolelle.

Tuki ei riippunut poliittisesta kannasta, asuinpaikasta, etnisestä taustasta tai uskonnosta. Jopa republikaaneista työläisiä tuki 49 prosenttia ja työnantajia vain 24 prosenttia.

Kansalaisten sympatia näkyi toisellakin tavalla: lakkolaisille kerättiin tukea joukkorahoituksella. Liitosta riippumaton hanke keräsi yli 140 000 euroa, lähes kokonaan pieninä lahjoituksina. UAW-liiton lakkoavustus jäsenilleen oli 242 euroa viikossa.

Kansalaisten tuen selittää yhtiön voiton raju kasvu. Tämä vuosi on John Deeren kaikkien aikojen tuottoisin ja voitoksi arvellaan 5,2 miljardia euroa. Osingot kasvoivat reippaasti. Yhtiön toimitusjohtaja sai 160 prosentin palkankorotuksen.

Kansalaisten tuen selittää yhtiön voiton raju kasvu. Tämä vuosi on John Deeren kaikkien aikojen tuottoisin ja voitoksi arvellaan 5,2 miljardia euroa.

Näillä eväillä yhtiö lähti neuvottelemaan sopimuksesta. Se tarjosi pieniä korotuksia ja halusi poistaa uusilta työntekijöiltä eläkevakuutuksen. Yhdysvalloissa ei ole kansallista sairausvakuutusta ja työntekijät ovat erittäin riippuvaisia työnantajan vakuutuksista.

Yhtiö ilmoitti voivansa selvitä lakon yli lisäämällä tuotantoa tehtaillaan muissa maissa. John Deere -tuotteita valmistetaan Suomessakin. Silti sen oli suostuttava alkuperäistä ehdotustaan paljon parempaan sopimukseen.

Se tuo heti 10 prosentin korotuksen, kaksi 5 prosentin korotusta sopimuskaudella, elinkustannusten nousun mukaiset korotukset neljännesvuosittain, eläkevakuutuksen uusillekin työntekijöille, 7 500 euron bonuksen sopimuksen allekirjoittaville sekä kolmesti kolmen prosentin kertamaksun. Sairausvakuutus säilyy ja eläke-edut paranevat.

Lakossa ei ollut kyse ainoastaan rahasta. Työntekijät kokivat yhtiön unohtavan, mistä omistajille ja johtajille siirretty ennätystulos tulee: tehtaiden työläisten työstä. He eivät hyväksyneet sitäkään, kuinka yhtiö yritti jakaa työntekijät eri kasteihin eri oikeuksin.