KUVA LIIKENNETURVA

TYÖYMPÄRISTÖ: Vaara vaanii matkalla

Päivän valoisa aika on lyhentynyt kesäkuusta lähtien. Kuljemme työmatkat usein hämärässä tai myöhemmin syksyllä aivan pimeässä. Tämä lisää työmatkojen riskejä.

Säätila vaikuttaa näkyvyyteen. Talvella tähän lisätään liukkaus. Nämä olosuhteet myötävaikuttavat siihen, että Suomessa sattuu vuosittain noin 20 000 työmatkatapaturmaa.

Turvallisen työmatkan ainekset ovat yksinkertaiset.

  • Ennen liikenteeseen lähtöä katsotaan ulos ikkunasta ja arvioidaan säätila. Liukkaus, sade ja pimeys moninkertaistavat riskit. Liukkauteen pitää varustautua kunnolla, laittaa esimerkiksi liukuesteet kenkiin ja varustaa polkupyörä nastarenkailla ja auto kunnollisilla talvirenkailla.
  • Nukutaan riittävät yöunet. Liikenteeseen ei silloin tarvitse lähteä väsyneenä.
  • Varataan reilusti aikaa työmatkaan, sillä kiire on usean onnettomuuden syy. Liikenteeseen pitää myös aina keskittyä, oli siellä mukana sitten autolla, pyörällä, veneellä tai jalan.
  • Jokaisen pitää myös näkyä liikenteessä. Heijastinliivi päälle, niin jalan tai pyörällä kulkeva työmatkalainen näkyy kunnolla. Nykyautoissa eivät takavalot pala, jos valoa on riittävästi. Valitettavasti automatiikka ei huomioi sumua eikä sadetta, eli huonossa kelissä on itse laitettava sumuvalo päälle.

Pienillä asioilla saadaan reilusti lisää turvallisuutta liikenteeseen! Hyvää syksyä ja turvallisia työmatkoja!

TEKSTI JUHA SUTINEN
KUVA LIIKENNETURVA