TOIMIJA: Hannu Jokela: ”Ravistellaan liiton rakenteita”

”Ollaan Teollisuusliittona aidosti uusi liitto. Ravistellaan liiton rakenteita. Se effortti, mitä nyt käytetään kahden [puoluepoliittisen] ryhmän väliseen tai jopa ammattiosastojen väliseen kinasteluun, pitää laittaa tämän ammattiliittolaivan eteenpäin hilaamiseen. Puuliiton nuorilla oli tosi yleinen pelko siitä, että ruvetaanko heitä nyt jakamaan kahtia. Että ei saa olla keskellä, pelkkänä teollisuusliittolaisena, vaan on valittava jompikumpi orkesteri. Tällainen saattaa karsia tosi paljon hyviä toimijoita pois. Liiton uudessa strategiassa puhutaan avoimuudesta. Kyllä näistäkin asioista pitää saada puhua, vaikka tiedän, että tämä voi olla hyvä tapa sulkea itseltään ovia.

Kyllä, olemme osa työväenliikettä. Mutta minä haluan, että liiton sisälläkin valitaan toimitsijoiksi hyvät, eivät sopivat. Jos me nyt menetämme tilaisuuden uudistaa ammattiliittoa, menetämme Suomessa silloin paljon muutakin.

Mutta minä olen hyvillä mielin Teollisuusliiton syntymisestä. Liittojen väliset raja-aidat kaatuvat. Voimme järjestää yhteisiä tilaisuuksia ja koulutuksia. Järjestäminen on meille entisille puuliittolaisille uusi asia. Itse olen ehkä vierastanut sitä ajatusmallia. Nyt on ollut jo puhetta aluetoimiston Tarmo Silanderin kanssa, että yksi isompi firma Tampereella pitäisi saada kartoitettua. Itse minun on esimerkiksi todella vaikea irrottautua työpäivän aikana. Firma on start-up yritys ja laajentunut nopeasti, työntekijöitä on 70–80. Siellä on muutama meidän jäsen, ja sieltä saisimme ison lisän ammattiosastoomme, eli kyllähän se työpaikka on jollain lailla otettava haltuun.

”Silloin kun kantaa Teollisuusliiton värejä, en halua koskaan kuulla mitään rasismiin viittaavaa.”

Ammattiosaston on oltava jäsenen asialla. Liittona meidän on tavoiteltava nollatuntisopimusten kieltämistä. Eikä halpa ole aina tuottavinta. Mikä tässä on Suomessa niin vaikea ymmärtää? Kun on kohtuumukava paikka, jonne mennä töihin, ja hyvät olot, työntekijät saavat myös enemmän aikaiseksi! Nollasopparilla oleva vuokramies hakee tietenkin koko ajan vakinaista paikkaa. Ei voi olla pitkässä juoksussa tuottavaa, että maanantaina katsotaan, kukas meille tällä viikolla tuleekaan töihin.

Me ollaan jo oikeasti monikulttuurinen Suomi. Silloin kun kantaa Teollisuusliiton värejä, en halua koskaan kuulla mitään rasismiin viittaavaa. Liiton on tarjottava koulutusta ja materiaalia viroksi, latviaksi, liettuaksi, puolaksi, venäjäksi, vietnamiksi… Kun venäjänkieliset hoksasivat Puuliitossa, että he voivat saada omalla kielellä tes-tietoja, koulutukset olivat hyvin suosittuja.

Pääluottamusmiehenä Transval Teollisuuspalveluissa iso tehtäväni on saada vuokratyöntekijät virallisestikin edunvalvonnan piiriin, vaikka käytännössä heitä jo nyt edustankin. Lisäksi uutta palkkarakennetta kehitetään.”

HANNU JOKELA

Puheenjohtaja
Tampereen Puuseppien ao. 705
Jäseniä 320
Varastotyöntekijä, pakkausvalmistaja
Transval Group Oy

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA JYRKI LUUKKONEN