Muovitehtaan olot järkyttävät Mosambikissa

Mosambikilaisen muovipussitehtaan työntekijät joutuvat työskentelemään yli 40 asteen kuumuudessa, eikä heille ole tarjolla terveydenhuoltoa tai edes suihkuja. SASK tukee alan työntekijöitä, jotta tällaiset työolot olisivat mahdollisimman pian historiaa.

SASKin tukema ammattiliitto huomasi tehdasvierailulla, että kiinalaisomisteisessa tehtaassa ei ole minkäänlaista jäähdytysjärjestelmää, ja työntekijät joutuvat paiskimaan töitä yli 40 asteen lämmössä. Sellaisissa lämpötiloissa pahin riski on lämpöhalvaus, joka voi johtaa kuolemaan, jos apua ei ole tarjolla heti.

Tehtaalla on työnantajan turvaksi sähköiset portit ja jopa turvakamerat, mutta työntekijöiden hengen vaikkapa tulipalossa pelastavista hätäuloskäynneistä ei ollut mitään tietoa. Työntekijöillä ei myöskään ollut minkäänlaisia suojavarusteita, ja tapaturmia sattuu paljon. Terveystarkastuksia työnantaja ei järjestä.

IPED-tehdas on kuitenkin toiminut Mosambikin pääkaupungin Maputon liepeillä jo yli 10 vuotta, joten sillä olisi ollut runsaasti aikaa hoitaa asiat kuntoon.

TERVEYDEN UHALLA, PIENELLÄ PALKALLA

Kaikille työntekijöille maksetaan tehtaassa alan minimipalkkaa, mikä on noin 110 euroa kuussa riippumatta osaamisesta tai tehtävän vaativuudesta.

Ammattiliitto SINTIQUIAF vaatii yritystä korjaamaan asiat. Työntekijöille maksettu palkka ei riitä elämiseen Maputon provinssissa – liiton mukaan tarvittaisiin lähes kolme kertaa enemmän.

Liiton asiantuntija Bartolomeu Passado korostaa heidän kyllä toivottavan tervetulleiksi työpaikkoja luovat ulkomaiset investoinnit, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Emme hyväksy sitä, että yritys tekee voittoa käyttämällä työntekijöitä hyväksi ja pakottamalla heidät työskentelemään terveydelle vaarallisissa oloissa hyvin matalaa palkkaa vastaan.

KIINALAISET TYÖNANTAJAT PAHIMPIA

SASK ja suomalaiset teollisuusliitot tukevat SINTIQUIAFia sen työssä terveellisten ja turvallisten työolojen saavuttamiseksi. SASKin tuella on järjestetty koulutuksia muun muassa työsuojeluun ja neuvottelutaitoihin liittyen.

– Juuri ne taidot ovat avainasemassa esiin tulleita ongelmia ratkottaessa, sanoo SASKin asiantuntija Tarja Valtonen.

Mosambik on SASKin merkittävin yksittäinen tuensaajamaa.

– Siellä kiinalaiset investoinnit ovat merkittäviä, mutta valitettavasti kiinalaiset työnantajat tunnetaan hankalimpina neuvottelukumppaneina, jotka usein viis veisaavat Mosambikin sinänsä ihan hyvällä tolalla olevasta työlainsäädännöstä, Valtonen kuvaa tilannetta.

Kiina valloittaa erityisesti Afrikkaa viemällä sinne teollisuutta ja rakentamalla infrastruktuuria. Asiasta raportoi viime viikolla myös Yle.

TEKSTI INDUSTRIALL JA LAURA VENTÄ
KUVA INDUSTRIALL