20171012 Somero. Teollisuusliitto. Työympäristöosaston toimitsija Mika Poikolainen työympäristöpäivävierailulla Laukamo Groupissa ja Kart Oy:ssä. Laukamon tehtaalla vastassa Anne-Mari Toikka (farkkupaita, vaal. hiukset), Harri Kurttila (viikset) ja Iiris Räty (värjätyt hiukset, pun. paita). Kuva: Vesa-Matti Väärä.

TYÖYMPÄRISTÖ: Älä hio sorvilla käsin!

Hiomanauhan kanssa on hengenvaarallista hioa mitään käsin sorvilla, joka pyörii. Tämän työmenetelmän takia Suomessa kuoli työntekijä viimeksi vuonna 2015.

Teollisuusliiton työympäristöasiantuntija Mika Poikolainen (kuvassa) on löytänyt hiomanauhan sorvin liepeiltä työpaikkakäynnillään. Hän pysähtyy keskustelemaan nauhan käytöstä muistuttaen, että hiomanauhan käyttö käsin sorvilla on johtanut säännöllisesti vakaviin tapaturmiin ja jopa kuolemantapauksiin.

Tässä väärässä työmenetelmässä työntekijä pitää molemmilla käsillään kiinni hiomanauhasta, joka on kärkisorviin kiinnitetyn pyörivän kappaleen ympärillä. Käytetyllä työmenetelmällä saadaan hiottua kappaleen pinta tasaiseksi, mutta samalla työntekijän kädet voivat joutua nauhan ja pyörivän, hiottavan kappaleen väliin, jolloin käsi pyörii kappaleen mukana.

Työturvallisuuslain mukaan työssä saa käyttää vain sellaisia koneita ja työvälineitä, jotka ovat niitä koskevien säännösten mukaisia sekä kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin sopivia ja tarkoituksenmukaisia. Hiontatyöhön tulee käyttää siihen tarkoitettuja laitteita tai kärkisorviin hiontatyötä varten asennettavaa lisälaitetta.

Ihmishenki on mittaamattoman kallis. Kalliiksi työturvallisuusrikos tulee euroissa myös sille yritykselle, jossa sallitaan tämä riskialtis hiontamenetelmä. Jutun alussa mainittu kuolemaan johtanut tapaturma sattui Hollolassa vuoden 2015 tammikuussa. Päijät-Hämeen käräjäoikeus langetti yritykselle 20 000 euron suuruisen yhteisösakon. Varatoimitusjohtaja sai yli 4 000 euron ja työnjohtaja yli 2 000 euron sakkorangaistuksen.

Tässä oikeuteen menneessä työtapaturmassa sorvaaja puristui akselin ja johteiden välissä kuoliaaksi. Tapaturma sattui, kun työntekijä oli hiomassa rullakuljettimen akselia manuaalisesti hiomanauhalla automaattisorvin ovien ollessa auki. Hionnan aikana sorvaajan hiha tai käsine oli juuttunut tai jäänyt akselin väliin ja vetänyt samalla sorvaajan akselin ja johteiden väliin puristuksiin siten, että sorvaaja menehtyi. Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä. Työtapaturman jälkeen yhtiössä kiellettiin kyseinen käsinhionta ja kehitettiin työtehtävään toisenlainen tekninen ratkaisu.

Poikolainen kertoo, että aiemmin jopa ammattioppilaitoksissa opetettiin tällaista riskialtista työmenetelmää. Työsuojeluviranomaiset joutuivat tiedottamaan vielä vuonna 2014 asiasta. Poikolaisen käsityksen mukaan oppilaitokset ovat nyttemmin noudattaneet viranomaisten tiukkaa kehotusta luopua tämän tavattoman riskialttiin työmenetelmän opettamisesta.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ