Koti­mai­sen ruuan teki­jöistä pulaa – ”Maati­lat tarvit­se­vat työn­te­ki­jöitä ulkomailta”

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN

KUVITUS TUOMAS IKONEN

Yhä useampi maatila on osakeyh­tiö, jonka johta­mi­nen vaatii osaa­mista. Sitä kysy­tään myös työn­te­ki­jöiltä, ja ammat­ti­tai­toi­sesta työvoi­masta onkin maata­lou­dessa pulaa.

Maata­lous­tuo­tan­nolle on Suomessa hyvät edel­ly­tyk­set myös tule­vai­suu­dessa, sanoo vanhempi maata­lous­e­ko­no­misti Päivi Kujala Peller­von talous­tut­ki­muk­sesta (PTT).

– Ruuan kysyntä maail­massa kasvaa, ja meillä on hyvät pohja­ve­si­va­rat, suuri vuosit­tai­nen sade­määrä, puhdas maaperä ja osaa­via yrit­tä­jiä, Kujala toteaa.

Halli­tus­oh­jel­maan onkin kirjattu tavoit­teeksi tuplata Suomen elintarvikevienti.

– Vetu­rina ovat olleet maito­tuot­teet ja myös sian­li­haa on viety. Viljoista kauran vienti on kasva­nut, koska sen vilje­ly­ala on lisään­ty­nyt viimei­sen kymme­nen vuoden aikana.

Kannat­ta­vuu­dessa on haas­teita, mutta meillä on myös maati­loja, jotka pärjää­vät hyvin.

Peller­von talous­tut­ki­mus julkai­see kaksi kertaa vuodessa maa- ja elin­tar­vi­ke­ta­lou­den suhdanne-ennus­teen. Tuorein ennuste on viime syksyltä. Sen mukaan yrit­tä­jä­tulo laski viime vuonna kahdek­san prosent­tia edel­lis­vuo­teen verrattuna.

– Kannat­ta­vuu­dessa on haas­teita, mutta meillä on myös maati­loja, jotka pärjää­vät hyvin. Kannat­ta­vuu­den kannalta yrit­tä­jän ammat­ti­taito ja johta­mis­osaa­mi­nen ovat ykkösasioita.

Loka­kuussa maidon keski­mää­räi­nen tuot­ta­ja­hinta oli 52 sent­tiä litralta. Naudan­li­hasta tuot­taja sai keski­mää­rin noin neljä ja sian­li­hasta kaksi euroa kilolta.

Eniten viljelty kasvi Suomessa on ohra. Sitä käyte­tään eläin­ten rehuksi suoraan tiloilla sekä raaka-aineena rehu‑, tärkki- sekä mallasteollisuudessa.

– Ukrai­nan-sota nosti hetkel­li­sesti viljan hintoja myös Suomessa. Ne kuiten­kin tasaan­tui­vat, kun viljan uusi vien­ti­ka­nava Ukrai­nasta maail­malle aukesi.

Tuot­ta­ja­hin­toi­hin pitäisi saada taso­ko­ro­tus, Kujala sanoo. Maata­lou­den kannat­ta­vuutta paran­taisi hänen mukaansa myös se, jos tulo jakaan­tuisi alku­tuot­ta­jalta kulut­ta­jalle kulke­vassa ruoka­ket­jussa nykyistä tasaisemmin.

OMAVARAISUUS KORKEALLA

Suomessa oli viime vuonna runsaat 40 000 maati­laa, kun niitä vielä 30 vuotta sitten oli sata­tu­hatta, selviää Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen tilas­tosta. Viime vuonna maati­lo­jen määrä väheni edel­lis­vuo­teen verrat­tuna 1 400:lla. Se on hieman enem­män kuin edel­tä­neinä vuosina.

– Meillä on paljon eriko­koi­sia tiloja, ja kasvin­vil­je­li­jöitä on runsaasti suhteessa kotie­läin­ti­loi­hin. Tilo­jen keski­mää­räi­nen vilje­ly­ala on 56 hehtaa­ria, Kujala kertoo.

Suomessa on noin 350 sika- ja siipi­kar­ja­ti­laa ja alle 4 000 maito­ti­laa. Maamme 30 000 kasvin­vil­je­ly­ti­lalla viljel­lään muun muassa viljoja, hernettä, härkä­pa­pua, soke­ri­juu­ri­kasta, peru­naa ja öljykasveja.

Meillä on paljon eriko­koi­sia tiloja, ja kasvin­vil­je­li­jöitä on runsaasti suhteessa kotieläintiloihin.

Vaikka maati­lo­jen määrä viime vuonna väheni, pysyi käytössä olevan maata­lous­maan pinta-ala ennal­laan vajaassa 2,3 miljoo­nassa hehtaa­rissa. Käytän­nössä siis maati­lo­jen koko kasvaa.

– Sian- ja naudan­li­han tuotanto on laske­nut loivasti, mutta muuten tuotan­to­mää­rät eivät ole pienen­ty­neet, joten omava­rai­suusaste on yhä korkea ja huol­to­var­muus on taattu.

Vuonna 2023 lihan ja neste­mäis­ten maito­tuot­tei­den omava­rai­suusaste oli Suomessa yli 90 ja leipä­vil­jo­jen lähes 120 prosent­tia. Viljo­jen omava­rai­suusaste kuiten­kin vaih­te­lee vuosit­tain muun muassa kasvu­kau­den sääolo­suh­teissa ja sato­mää­rissä tapah­tu­vien muutos­ten vuoksi.

Kasvis­ten osalta Suomi ei ole yhtä omava­rai­nen. Esimer­kiksi tomaa­tin kohdalla koti­mai­sen tuotan­non osuus kulu­tuk­sesta on 60 prosen­tin luokkaa.

KESTÄVÄÄ LIHANTUOTANTOA

Vaikka punai­sen lihan kysyntä ja tuotanto Suomessa vähe­nee, Pohjo­lan peru­koilla tuote­taan lihaa jatkos­sa­kin, sanoo tutki­mus­pääl­likkö Hanna Kari­kal­lio Luonnonvarakeskuksesta.

– Maail­man­laa­jui­sesti lihan­ku­lu­tus on kasvussa ja pohjois­ten aluei­den merki­tys maail­man kestä­välle ruoka­tuo­tan­nolle ja ruoka­tur­valle lisään­tyy tulevaisuudessa.

Kari­kal­lion mukaan lihan­tuo­tanto on Suomessa kestä­väm­pää kuin esimer­kiksi Etelä-Euroo­passa muun muassa siksi, että täällä naudat syövät nurmi­re­hua, eivät mais­sia tai soijaa.

– Nurmessa on hiilen­si­don­ta­po­ten­ti­aa­lia eikä suoma­lais­ten nauto­jen vuoksi kaadeta Amazo­nin sade­met­sää uusien soija­vil­jel­mien tieltä.

Lannoit­teissa pitäisi päästä eroon fossii­li­sista raaka-aineista.

Myös eläin­ten hyvin­voin­nista huoleh­di­taan Suomessa Kari­kal­lion mukaan parem­min kuin monissa muissa maissa. Hän antaa esimer­kin anti­bioot­tien käytöstä.

– Esimer­kiksi Etelä-Euroo­pan maissa naudoille syöte­tään koko ajan ennal­taeh­käi­se­västi anti­bioot­teja. Suomessa niitä anne­taan vain tarvittaessa.

Sian- ja naudan­li­han sijaan siipi­kar­jan­li­halle, erityi­sesti broi­le­rille, on Suomessa kysyn­tää ja sen tuotanto onkin yli kaksin­ker­tais­tu­nut 2000-luvulla.

Myös koti­mai­sen maata­lous­tuo­tan­non kestä­vyy­dessä on yhä teke­mistä, Kari­kal­lio sanoo.

– Meille tuodaan soijaa eläin­ten rehuksi, mutta suoma­lai­nen kotie­läin­tuo­tanto pyrkii korvaa­maan sen esimer­kiksi koti­mai­sen rehu­her­neen avulla, ja lannoit­teissa pitäisi päästä eroon fossii­li­sista raaka-aineista.

OSAKEYHTIÖT YLEISTYVÄT

Monet isot kotie­läin­ti­lat ovat nyky­ään osakeyh­tiö­muo­toi­sia yrityk­siä ja tule­vai­suu­dessa niiden osuus Kari­kal­lion mukaan vain kasvaa.

– Maata­lous­tuo­tanto ammat­ti­mais­tuu. Osakeyh­tiö­muo­toi­sissa maata­lous­yri­tyk­sissä tuotanto on teho­kasta. Ne ovat hyvin johdet­tuja ja ne myös inves­toi­vat ja kehit­tä­vät alaa.

Suun­taus entistä suurem­paan tila­ko­koon käy ilmi myös Savo­nia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun, Osuus­kunta Maito­suo­men ja Maito­y­rit­tä­jät ry:n viime vuonna Pohjois-Savossa toteut­ta­masta Maito­ti­la­ba­ro­met­ristä. Kyse­lyyn vastasi 210 maito­ti­lal­lista, joilla oli yli 70 lypsylehmää.

Maata­lous­tuo­tanto ammat­ti­mais­tuu. Osakeyh­tiö­muo­toi­sissa maata­lous­yri­tyk­sissä tuotanto on tehokasta.

Kun heiltä tiedus­tel­tiin, minkä­ko­koi­nen tila on kannat­tava vuonna 2030, vastaus kuului: tila, jolla on 150 lehmää ja 200 hehtaa­ria peltoa.

– Jos tilalla on nyt yksi lypsy­ro­botti, jatkossa niitä on kaksi, sanoo Savo­nia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tutkimus‑, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­asian­tun­tija Mika Repo.

Tila­koon kasvaessa myös tilan ulko­puo­li­sen työvoi­man tarve lisään­tyy. Lisää käsi­pa­reja tarvi­taan myös siksi, että yrit­tä­jien oma työaika menee tilan johta­mi­seen, Repo sanoo.

Maito ei kuiten­kaan maistu suoma­lai­sille enää enti­seen malliin. Vuonna 2023 suoma­lai­nen käytti keski­mää­rin enää 87 litraa maitoa, kun kulu­tus vuonna 2013 oli lähes 130.

– Suoma­lai­set kulut­ta­vat maitoa kuiten­kin jugurt­teina ja juus­toina. Myös voin ja erilais­ten maito­jau­hei­den vienti on kasvussa, Kari­kal­lio sanoo.

TYÖVOIMASTA PULAA

Maata­lou­dessa on nyt työn­tekijän mark­ki­nat, sillä alalla on pulaa ammat­ti­tai­toi­sesta työvoi­masta, sanoo Teol­li­suus­lii­ton maaseu­tue­lin­kei­no­jen sopi­mus­asian­tun­tija Asta Kääriäi­nen.

– Ruumiil­li­sesti ja henki­sesti raskaat työt eivät houkut­tele nuoria, eikä suoma­lai­sen työvoi­man osuus maati­loilla kasva, joten maati­lat tarvit­se­vat työn­te­ki­jöitä ulkomailta.

Tuorein tilas­to­tieto maa- ja puutar­ha­ta­lou­dessa työs­ken­te­le­vien määrästä on vuodelta 2020.

Silloin ala työl­listi 134 000 ihmistä, joista palkan­saa­jia oli noin kolman­nes, sillä valtao­san töistä maa- ja puutar­ha­ti­loilla teke­vät vilje­li­jät ja vilje­li­jä­per­hei­den jäsenet.

Ruumiil­li­sesti ja henki­sesti raskaat työt eivät houkut­tele nuoria

Vaki­tui­sia työn­te­ki­jöitä oli hieman yli 10 000 ja lyhy­tai­kaista työvoi­maa 33 000 henki­löä. Vaki­tuista työtä on tarjolla lähinnä kasvi­huone- ja lypsy­kar­ja­ti­loilla. Avomaan puutar­ha­ti­lat puoles­taan työl­lis­tä­vät suurim­man osan lyhy­tai­kai­sesta työvoimasta.

Ulko­mai­sen työvoi­man osuus on jo nyt huomat­tava. Vuonna 2020 maati­loilla ja puutar­hoilla työs­ken­teli lähes 20 000 ulko­maista työntekijää.

Kääriäi­sen mukaan hyvät työolot ovat kilpai­lu­valtti työvoi­man saata­vuu­dessa. Erityi­sen tärkeää on työn terveel­li­syys ja turval­li­suus, hän sanoo.

– Toivon, että työnan­ta­jat ja työn­te­ki­jät voisi­vat yhdessä kehit­tää yhteis­toi­min­taa ja työeh­to­jen toimi­vuutta ja lisätä niiden keski­näistä ymmär­rystä työpai­koilla. Tällä kaikella on merki­tystä myös työn tuot­ta­vuu­teen ja työssäjaksamiseen.

UUSI VALVONNAN KEINO

Vuoden alusta EU:n maata­lous­tu­ki­jär­jes­tel­mään tuli uusi elementti, sosi­aa­li­nen ehdol­li­suus. Tiivis­te­tysti se tarkoit­taa sitä, että työso­pi­muk­sia ja työtur­val­li­suutta koske­van lain­sää­dän­nön laimin­lyö­mi­nen voi johtaa tukimenetyksiin.

– Enti­seen verrat­tuna on mullis­ta­vaa, että tällai­ses­sa­kin asiassa raha puhuu, jos väärin­käy­tök­siä ei pystytä torju­maan suosi­tuk­silla, sopi­muk­silla, lain­sää­dän­nöllä eikä viran­omais­val­von­nalla ja sitä kautta tulleilla sank­tioilla, Kääriäi­nen sanoo.

Hän huomaut­taa, että työso­pi­mus­ten ja työtur­val­li­suu­den laimin­lyö­mi­sestä kärsi­vät sekä työn­te­ki­jät että työnantajat.

– Se on väärin myös niitä työnan­ta­jia kohtaan, jotka hoita­vat asiansa hyvin. Sosi­aa­li­nen ehdol­li­suus auttaa kitke­mään epäter­vettä kilpai­lua maata­lous­a­lalta, Kääriäi­nen uskoo.

Tiloilla tehdään arvo­kasta työtä.

Hän toivoo kuiten­kin, että tuki­me­ne­tyk­siltä vältyt­täi­siin, mutta jos mikään muu ei auta, voi alue­hal­lin­to­vi­ras­ton tarkas­taja ilmoit­taa viran­omais­val­von­nassa ilmi tulleista työso­pi­muk­siin tai työtur­val­li­suu­teen liit­ty­vistä laimin­lyön­neistä maata­lous­tu­kia maksa­valla taholle.

Parhaim­mil­laan työeh­to­jen ja työtur­val­li­suu­den valvon­nan para­ne­mi­nen voi Kääriäi­sen mukaan nostaa maata­lous­a­lan imagoa ja paran­taa sen houkuttelevuutta.

– Alan hyviä puolia pitäisi muuten­kin tuoda nykyistä enem­män esiin. Kyse on kuiten­kin vastuul­li­sesti tuote­tusta suoma­lai­sesta ruuasta. Tiloilla tehdään arvo­kasta työtä.