Turja Lehtonen

Turja Lehtonen: Vientimalli tekee kaikista palkansaajista häviäjiä – voittajina vain työnantajat

TEKSTI TURJA LEHTONEN
KUVA KITI HAILA

Suomessa vientimalli määrittää keskeisesti palkkaratkaisut. Mallin ytimessä on ajatus, että vientisektorin työehtosopimukset luovat pohjan niin sanotulle yleiselle palkkalinjalle, jota muiden alojen pitäisi seurata. Hallituksen lakiesityksessä valtakunnansovittelijaa rajoitetaan siten, että hän ei voi esittää palkankorotuksia, jotka ylittäisivät tämän vientisektorilla sovitun linjan.

Julkisessa keskustelussa vientimallin vaikutukset on usein nähty erityisesti julkisen sektorin palkkaratkaisuihin kohdistuvina rajoituksina. Monilla julkisen sektorin aloilla, kuten hoitoalalla, on jo pitkään puhuttu palkkakuopasta. Pelkona on, että yleinen palkkalinja hidastaa julkisen sektorin mahdollisuuksia kuroa umpeen palkkaeroja ja korjata alojen palkkatasoa.

Kuitenkin myös teollisuusliitolaiset kärsivät vientimallin rajoituksista ja kahleista, mikäli eduskunta hyväksyy esityksen.

Vientimallin vaikutukset ulottuvat laajalle, ja se rajoittaa niin julkisen kuin yksityisen sektorin neuvottelujen liikkumavaraa.

Työnantajat koordinoivat keskenään palkkalinjaa. Tässä yhtälössä myös vientialojen palkkaratkaisu joutuisi sopeutumaan siihen, millaisen palkkaratkaisun työnantajat katsovat julkiselle sektorille olevan hyväksyttävissä. Tämä on ainakin tavoite, väittää pääministeri Orpo mitä tahansa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että teollisuuden työntekijöiden palkkaratkaisua rajoittaa julkisen sektorin tuleva palkkalinja, vaikka Suomen kilpailukyky on kohdillaan ja palkanmaksukykyä löytyy.

Näiden näkökulmien pohjalta voidaan todeta, että sekä julkisen sektorin että vientialojen huolet ja kritiikki ovat perusteltuja. Vientimallin vaikutukset ulottuvat laajalle, ja se rajoittaa niin julkisen kuin yksityisen sektorin neuvottelujen liikkumavaraa.

Lopputuloksena on se, että yksikään ammattiryhmä, ammattiliitto tai palkansaaja eivät ole voittajia. Kaikki häviävät. Sitä hallituksen linja käytännössä tarkoittaa. Niin sanottu vientimalli rajoittaa kaikkien mahdollisuuksia neuvotella parhaista mahdollisista palkkaratkaisuista. Tällaisessa asetelmassa koko suomalainen palkansaajaliike on häviäjä. Voittajia ovat työnantajat.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton varapuheenjohtaja.