Alla behövs

TEXT ASKO-MATTI KOSKELAINEN

Finland har varit ett ganska enhetligt samhälle. I och med internationaliseringen har arbetsmarknaden i Finland blivit allt mångsidigare.

Finlands befolkningen åldras och antalet personer i arbetsför ålder minskar, vilket medför problem på arbetsmarknaden. Arbetstagare med utländsk bakgrund spelar en viktig roll i att lösa situationen. Till exempel inom industrin, byggsektorn och hälso- och sjukvården är arbetstagare med utländsk bakgrund redan nu livsviktiga.

Mångfald på arbetsplatserna är en ekonomisk nödvändighet och främjar också konkurrenskraften. Olika bakgrunder och perspektiv utvecklar arbetsgemenskaper och tillför idéer, effektivitet och kreativitet.

Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där mångfald ses som en tillgång.

Det är viktigt att alla arbetstagare, oavsett härkomst, känner sig delaktiga i arbetsgemenskapen och rättvist bemötta. Vi har alla ett ansvar att utrota fördomar. Industrifacket har till uppgift att se till att varje medlem i facket behandlas lika och att deras rättigheter respekteras.

Finland behöver invandring. Ett framgångsrikt genomförande av detta kräver satsningar på språkutbildning, förståelse för olika kulturer och ett jämlikt arbetsliv. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där mångfald ses som en tillgång och varje arbetstagare kan känna att de är en uppskattad del av samhället.