Hallituksen suunnitelmat ajavat varsinkin lapsiperheet ahtaalle, arvioi Kajaanilainen Juho Roivainen.

Lakossa kotona: ”Tavan duunaria tässä kyykytetään”

TEKSTI PEKKA MOLIIS
KUVAT JA VIDEO MISKA PUUMALA

Hallituksen tiukka linja työelämäuudistusten suhteen on laittanut tänä talvena monen suomalaisen elämän uusiksi. Tärkeitä asioita kannattaa puolustaa. Näiden puolustajien joukkoon kuuluu myös kajaanilainen Juho Roivainen, jonka työviikko Otanmäen junavaunutehtaalla jää tällä viikolla kolme päivää vajaaksi.

Teollisuusliitto järjestää 14.–16.2.2024 kolmipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on yli 750 toimipaikkaa ja noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakko on osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Pakkanen on hellittänyt Kainuussakin, mutta Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalla kunnossapitoasentajana työskentelevä Juho Roivainen lämmittää perheen omakotitalon Murskaajantiellä. Hommaan keskellä päivää on Painava syy, sillä kolmen päivän työnseisaus pitää miehen kotona.

– Tiistaina tähän aikaan olin ison siltanosturin päällä remonttia tekemässä. Minun työssäni nopeat korjaushommat ajavat suunniteltujen töiden edelle, Roivainen kertoo.

– Aamupäivällä kävin hakemassa velipojan Kajaanista junalta. Tai bussillahan hän tuli, kun junat eivät ratarikon takia kulkeneet. Ja kaupassa kävin samalla, niin ei tarvitse eri reissua lähteä sinne, Roivainen jatkaa.

JUHO ROIVAINEN

• 31-vuotias perheenisä Kajaanin Otanmäestä
• Työskentelee kunnossapitoasentajana Skoda Transtechilla
• Aloitti junavaunutehtaalla 15-vuotiaana kesätöissä
• Otanmäen metalli- ja kaivostyöväen ammattiosasto 256:n hallituksen jäsen

RAJA LÖYTYI

Nyt on aikaa puuhastella kotona. Paljon mieluummin lapsiperheen isä olisi työpaikalla remonttihommissa, mutta jossain menee raja. Ja nyt se raja menee duunarien oikeuksien ja Petteri Orpon hallituksen halujen välillä.

– Kun ensi kerran hallituksen suunnitelmista kuulin, niin heti kävi mielessä, että ei tässä hyvä tule heilumaan, jos hallitus saa kaikki nuo suunnitelmat ajettua. Suunnitelmat iskivät paljon juuri lapsiperheisiin, Juho Roivainen toteaa.

– Ensimmäisen sairauslomapäivän maksuttomuus näkyisi kyllä tilipussissa, Roivainen pohtii.

– Ja jos työttömäksi sattuisi jäämään, niin lapsiperheessä ei saisi enää työttömyysturvaan lapsikorotusta. Se iskee lapsiperheen arjessa monesta eri suunnasta, sillä lapsiperheen kulut säilyvät ennallaan sairasteluista tai työttömyydestä huolimatta. Jollain pitää kuitenkin pärjätä, kun lainat pitää saada maksettua ja kulut katettua, Roivainen jatkaa.

Juho Roivainen lakkopäivän kotitöissä Otanmäessä.

Roivaisen perheessä on 4 ja 7 vuoden ikäiset pojat. Epävarmuus tulevasta saa monet perheet pohtimaan, että onko nykyinen lapsimäärä lopullinen.

– Eikös se hallitus jossain vaiheessa lapsentekotalkoisiin yllyttänyt. Kuka siihen tässä tilanteessa ryhtyy, kun ei ole varmuutta tulevasta, ihmettelee kahden pojan isä.

Otanmäen junavaunutehtaalla on useita satoja työntekijöitä. Näin ollen erilaisia mielipiteitäkin riittää.

– Monenlaisia keskusteluita sitä on työpaikan kahvihuoneessa käyty. Osa on puolesta ja osa vastaan. Kaikki eivät ole loppupeleissä kartalla siinä, mitä nämä heikennykset käytännössä omalla työpaikalla merkitsevät. Ei uskota asiaa ennen kuin se kasvoille läsähtää.

Jollain pitää pärjätä, kun lainat pitää saada maksettua ja kulut katettua.

Otanmäessä työskentelee erityisesti paljon ulkomaalaisia hitsareita vuokrafirmojen kautta. Jos yhteistä kieltä kauempaa tulleiden työntekijöiden kanssa löytyy, niin suomalaisten työntekijöiden huoli hallituksen linjauksista saa ymmärrystä. Valitettavasti monen vuokratyöntekijän on mahdotonta osallistua työnseisauksiin tai lakkoihin, vaikka he ymmärtävätkin asian tärkeyden.

– Mitä itse olen lakkovahtina aamulla, niin 60 prosenttisesti ulkomaan vahvistukset tulevat töihin. Kun kauimmat ovat tulleet töihin Filippiineiltä, ovat vielä tulleet vuokrafirmojen kautta ja siellä on kuulemma sanottu, että jos menet lakkoon, niin työt saattavat loppua, Roivainen toteaa.

Kajaanissa Otanmäessä asuva Juho Roivainen lämmitti talonsa uunia lakkopäivänä.

NEUVOTELKAA NYT

Joka tapauksessa Kainuusta lähtee käytännön läheiset terveiset hallituksen riitaan. Pään takominen jääräpäisesti seinään ei ole oikea ratkaisu kiistan hoitamiseksi.

– Semmoiset terveiset haluan hallitukselle sanoa, että nyt pitäisi ruveta aidosti keskustelemaan ja etsimään kultaista keskitietä, joka kaikille sopisi. Koskaan ei neuvotteluissa pääse tuloksiin, joka kaikkia miellyttäisi. Kaikille on parempi ja halvempi, että me duunarit saataisiin käydä töissä kunnollisilla työehdoilla. Jos mennään sanelupolitiikkaan, niin alkaa työntekijän motivaatio olla aika pohjamudissa, Juho Roivainen pohtii.

– Nyt pitää palata vanhaan kolmikantaiseen neuvotteluun ja sopia asiat osapuolten kesken, Roivainen kannustaa.

Tässähän palataan pian kivikauteen, jossa herrat ovat herroja ja orjat orjia.

Jos aitoa neuvottelua ei saada aikaan ja hallitus pitää mahdottomista linjauksistaan kiinni, niin jälki on rumaa.

– Nyt ollaan lähdössä pahasti väärään suuntaan. Se on kaikkien etu, että neuvotellaan ja löydetään asioihin ratkaisu. Tässähän palataan pian kivikauteen, jossa herrat ovat herroja ja orjat orjia, Juho Roivainen pyörittelee päätään maailman menoa pohtiessaan.

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen tunnin mittaisia ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto.