Aamu kuudelta Medisizen porteilla teollisuusliittolaiset Matti Varis, Timo Laakkonen ja Jani Kähkönen sekä prolaiset Vellu Räsänen ja Janne Rautio pitivät lakkovahtia.

Lakossa Kontiolahden Medisizella: ”Hallitus nakertaa nyt monesta suunnasta aivan sietämättömän paljon”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT JARNO ARTIKA

Hallituksen kiristystoimet vievät muovituoteyhtiön työntekijöiden uskoa tulevaisuuteen. Pääluottamusmies Matti Variksen mukaan työntekijät ovat olleet valmiit päivän mielenilmaisuun.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastustavat Teollisuusliiton lakot jatkuivat torstaina 9.11.2023 yhteensä 13 työpaikalla Savo-Karjalan vaalipiirin alueella. Päivän pituiset lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Kontiolahden kylmässä aamuviimassa lakkovahtia pitivät Medisize Oy:n työntekijät pääluottamusmies Matti Variksen johdolla. Pääluottamusmiehen mukaan tunnelmat ovat kuitenkin hyvät. Lakossa ovat sekä työntekijät että toimihenkilöt.

– Hyvät ovat tunnelmat. Työntekijät ovat ottaneet hyvin osaa tähän mielenilmaisuun. Meillä on käytännössä kaikki tuntipalkkalaiset ja työntekijät jääneet kotiin tänään, pääluottamusmies Varis kertoo.

Kontiolahdella Joensuun kupeessa sijaitseva Medisize on alueen iso työllistäjä. Muovikomponentteja, laitteita ja niiden osia lääketeollisuuden ja terveysteknologian yritysten tarpeisiin valmistavalla Medisizella on yli 340 teollisuusliittolaista jäsentä. Pääluottamusmiehen mukaan järjestäytymisaste on noin 76 prosenttia. Päivän mittaisessa lakossa ovat sekä yhtiön Ensolantien että Lammintien yksiköt.

Hallitus on lähdössä romuttamaan meidän järjestäytymismahdollisuuksia ja pääluottamusmiehen sopimusoikeuksia.

Pääluottamusmiehen mukaan työantaja toki hieman harmitteli päivän työtaistelua, mutta suhtautui kuitenkin ymmärtäväisesti mielenilmaisuun. Varis muistuttaa, että mielenilmaisuhan ei ole osoitettu työnantajaa vastaan.

– Missään nimessä emme ole työantajaa vastaan vaan maan hallituksen poliittisia päätöksiä ja kiristyksiä vastaan, Varis sanoo.

– Mielestäni hallitus nakerretaa nyt monesta suunnasta aivan sietämättömän paljon.

Medisizen pääluottamusmies Matti Varis sanoo, etteivät hallituksen leikkauspäätökset osu heti yhtiön työntekijöihin. Mutta äkkiä uudet toimintamallit leviävät.

HALLITUS ROMUTTAA SOPIMUSKULTTUURIA

Orpon-Purran hallituksen suunnittelemia työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä on otettu Kontiolahdella vastaan tyrmistyneenä. Pääluottamusmies Variksen mukaan hallituksen heikennysehdotuksilla ei ole suoraa vaikutusta Medisizen työntekijöihin, mutta ne vievät tulevaisuudenuskoa.

–Nämä heikennykset eivät näytä osuvan meille suoraan, mutta väki katsoo tätä laajemmassa mittakaavassa ja tulevaisuutta silmällä pitäen, Varis kertoo työntekijöiden tunnelmista.

– Hallitus on lähdössä romuttamaan meidän järjestäytymismahdollisuuksia ja pääluottamusmiehen sopimusoikeuksia. Isona asiana nähdään myös lomautettujen tai irtisanottujen ansiosidonnaisen päivärahan syöminen.

Orpon-Purran oikeistohallitus suunnittelee muun muassa luottamusmiesten ohittamista työehtosopimusneuvotteluissa sallimalla sopiminen myös luottamusvaltuutetuille. Lisäksi hallitus haluaisi sallia yrityskohtaisten työehtosopimusten poiketa työlainsäädännöstä, myös lakia heikompaan suuntaan.

Hallitusohjelmassa on elementtejä, jotka vaikeuttavat työelämään lähtevien nuorten elämää.

Suunnitelmat eivät saa Medisizen työntekijöiden kannatusta. Pääluottamusmies Varis uskoo, että Kontiolahdella työantaja ei ainakaan heti lähde romuttamaan luottamusmiesmallia, jota se pitää tärkeänä.

– Meillä on täällä tietyt toimintatavat ja tietty toimintakulttuuri. Olemme niin iso työpaikka, että täällä on pakko olla tietyt pelisäännöt. Uskon, että luottamustoimet ovat työantajalle tärkeät, Varis sanoo.

– En usko, että toimet aivan heti osuvat. Mutta jos päätökset menevät läpi, äkkiähän uudet toimintamallit leviävät työantajien keskuudessa.

Myös suunnitelmat ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennyksistä puhututtavat Medisizella. Etenkin muutosten vaikutukset nuorten työelämään huolestuttavat.

– Hallitusohjelmassa on elementtejä, jotka vaikeuttavat työelämään lähtevien nuorten elämää ensiasunnon ostamisesta lähtien. Ansiosidonnaisen päivärahan kertymisaikakin tuplaantuu, Varis muistuttaa.

–  Kun nämä kuviot työelämässä muuttuvat niin äkkiä, ehtiikö sitä ansiosidonnaisen oikeutta edes kertyä.

MIELENILMAISUJA ON JATKETTAVA

Purevassa aamutuulessa värjöttelevät medisizelaiset miettivät jo tulevaa. Pääluottamusmies Varis sanoo työntekijöillä olevan valmiutta jatkaa mielenilmaisuja, jos tarve niin vaatii.

– Kyllä tänäkin aamuna tässä on juteltu, että näitä toimia on varmasti jatkettava. Tuskin tämä lakko vielä mitään muuttaa, Varis sanoo.

­– Nyt katsotaan jo eteenpäin. Me olemme täällä tarkkana korvana ja yhdessä tuumin.

Tämä on melkein meidän ainut konsti työntekijöinä.

Mielenilmaisut ovat Variksen mukaan työntekijöiden vaikutuskeino. Lisää on tulossa, jos hallitus ei muuta päätöksiään.

– Tämä on melkein meidän ainut konsti työntekijöinä. En usko, että Orpon-Purran hallitus perääntyy näistä toimistaan ihan vähällä.

Teollisuusliitto järjestää marraskuussa 2023 neljän viikon ajan alueellisia päivän mittaisia lakkoja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.

Pääluottamusmies Matti Variksen mukaan lähes kaikki Medisizen tuntipalkkalaiset ja työntekijät ovat osallistuneet päivän lakkoon.