Nokia Solutions and Networks Oy:n Oulun tehtaan työntekijät marssivat ulos tiistaina 26.9.2023 vastalauseena Suomen hallituksen kaavailemille työehtojen heikennyksille. Ulosmarssineille työntekijöille oli tarjolla kahvia ja pullaa.

Ulosmarssi Oulun Nokialla: “Mennään niin pitkälle, kuin tarve vaatii”

TEKSTI ANTTI GOMAN

KUVAT VESA RANTA

Nokian tukiasematehtaan työntekijät väläyttivät, mikä hallitusta odottaa, jos se yrittää heikentää palkansaajien oloja.

Suomen hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustavat poliittiset työtaistelut alkoivat 26.9.2023 Pohjois-Suomesta. Ulosmarsseja järjestettiin useissa toimipisteissä. Toimet ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy –kampanjaa.

Tiistaina 26. syyskuuta Nokia Solutions and Networks Oy:n parkkipaikalla Oulussa on rauhallinen, ellei jopa harras tunnelma. Työntekijät ovat juuri marssineet ulos työpaikaltaan ja seisoskelevat pienissä porukoissa pillimehut suussaan.

Kukaan ei pidä palopuheita, huuda iskulauseita tai heiluta kylttejä. Ne on jätetty varastoon, toistaiseksi.

Mielenilmaukseen osallistui satakunta työntekijää. ”Väkeä ei tarvinnut houkutella mukaan”, pääluottamusmies Keijo Alahuhtala sanoo.

Pääluottamusmies Keijo Alahuhtala sanoo, että työntekijöillä on tahtoa ja valmiutta jatkaa toimia, jos asiat niin vaativat.

– Toivon, että hallitus kuulee äänemme, eikä jatkoa tarvita. Nyt se vain luo vastakkainasettelua.

HÄTÄHUUTO JA MAISTIAINEN

Tämä ulosmarssi on siinä mielessä poikkeuksellinen, että sen on tarkoitus aiheuttaa työnantajalle mahdollisimman vähän vahinkoa. Mielenilmaus järjestettiin sivuportilla, ja työntekijät uhrasivat tunnin pituiseen ulosmarssiin oman kahvitaukonsa.

Viesti on suunnattu hallitukselle, joka aikoo heikentää työntekijöiden oikeuksia ja toimeentuloa ennennäkemättömällä tavalla. Samalla se on maistiainen siitä, millainen syksy ja talvi hallituksella on edessään, jos se pyrkii runnomaan suunnitelmansa läpi.

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron jäsenet marssivat ulos Oulun Nokian tehtaalta tiistaina 26. syyskuuta. Ulosmarssin tarkoitus oli vastustaa hallituksen suunnitelmia, jotka heikentäisivät työntekijöiden oloja.

Hallituksen lista on harvinaisen pitkä ja ankea: Se aikoo helpottaa irtisanomista, sallia vuoden määräaikaiset työsopimukset ilman syytä, lyhentää ja leikata ansiosidonnaista päivärahaa sekä muuttaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi.

Ansiopäivärahaan oikeuttava työssäoloehto kaksinkertaistuu puolesta vuodesta vuoteen, eikä työttömäksi jäävä saa ansiosidonnaista, ennen kuin on käyttänyt työsuhteen aikana pitämättä jääneet lomapäivät.

Jos ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta säädetään laissa, työnantaja tuo sen varmasti ensi kerralla neuvottelupöytään.

Ansiosidonnaisen suojaosa poistuu, eli työtön ei saa enää ansaita 300:aa euroa kuukaudessa ilman, että se vähentää työttömyyskorvausta. Omavastuupäivien lukumäärä lisääntyy viidestä seitsemään.

Lisäksi hallitus haluaa rajoittaa työntekijöiden oikeutta lakkoon. Poliittiset lakot saisivat kestää vain vuorokauden, tukilakot saisivat kohdistua jatkossa vain työriidan osapuoliin, ja työntekijä voisi saada 200 euron sakon laittomaan lakkoon osallistumisesta. Ja niin edelleen.

NEUVOTTELUSTA SANELUUN

SAK ja ammattiliitot ovat kertoneet hallitukselle leikkausten vaikutuksista työntekijöihin ja työttömiin. Tällä ei ole ollut mitään vaikutusta, joten joudumme käyttämään muita keinoja työntekijän äänen saamiseksi kuuluviin, SAK perustelee.

Luottamusmiesten asemaa ei saa horjuttaa, sanoo työsuojeluvaltuutettu ja varapääluottamusmies Ari-Pekka Kurikka.

Ari-Pekka Kurikka on Nokia Solutions and Networksin Oulun-tehtaan työsuojeluvaltuutettu ja varapääluottamusmies. Hänen mielestään hallitus on muuttanut neuvottelukulttuurin kokonaan.

– Ajatellaanpa toisinpäin, että meillä olisi työntekijöiden hallitus, joka ilmoittaisi työnantajille, että säädetään lailla kolmipäiväinen työviikko, viiden tunnin päivät ja kahdeksan viikon kesälomat. Mitenköhän se otettaisiin vastaan?

PAINAVIN SYY?

SAK:n ja ammattiliittojen mielenilmauksen nimi on Painava syy, mutta mikä työpaikalla painaa eniten?

– Eniten sapettaa kokonaisuus, pääluottamusmies Keijo Alahuhtala sanoo.

– Jos ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta säädetään laissa, työnantaja tuo sen varmasti ensi kerralla neuvottelupöytään.

Alahuhtalan mukaan työntekijöitä korpeavat myös vuorotteluvapaan poisto ja irtisanomisen helpottaminen. Nykyään työntekijän saa irtisanoa asiallisesta ja painavasta syystä, vastedes pelkkä asiallinen syy riittäisi.

Oulun Nokian ulosmarssi keräsi paikalla Tekijän lisäksi laajasti muutakin mediaa.

Hallituksen pelikirja on selvä.

– Ensimmäisenä on tarkoitus heikentää lakko-oikeutta, sen jälkeen on helppoa tehdä uusia heikennyksiä.

Ari-Pekka Kurikkaa tympii eniten se, että luottamusmiesten asemaa yritetään horjuttaa. Myös päivärahan lyhentäminen ja lakko-oikeuden rajoittaminen puhuttavat työntekijöitä.

TÄRKEÄ PUOLUSTAA MYÖS MUITA

Osaston luottamusmies Riikka Minkkinen nostaa esiin vuorotteluvapaan lakkauttamisen.

– Meillä tehdään töitä kolmessa vuorossa, ja yövuorot ovat tosissaan raskaita. Vuorotteluvapaan käyttäminen on ollut ikääntyvillä se viimeinen keino saada lisää työvuosia.

”On tärkeää, että on oikeus puolustaa heikompia”, luottamusmies Riikka Minkkinen sanoo.

Minkkisen mielestä on ei ole vielä selvää, mihin asti tämä menee. Lakko-oikeuden rajoittamisesta ei kuitenkaan neuvotella.

– On tärkeää, että on oikeus puolustaa heikompia, joiden ääni ei kuulu.

– Mennään niin pitkälle, kuin tarve vaatii.

Teollisuusliitto järjestää syys–lokakuussa kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa alueellisia tunnin ulosmarsseja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.