”Pyöräillessä mieli lepää. Se on loistava rentoutumismuoto. Pyörällä voi halutessaan pysähtyä melkein mihin vaan”, sanoo Keski-Euroopassakin useaan otteeseen pyöräillyt Ilpo Sirniö.

Pyöräilevä kansalaisaktiivi

24.8.2023

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Ulkomailla pyöräilleessään Ilpo Sirniö ihailee maisemia ja ihmettelee ohittamiensa työmaiden työturvallisuuden puutteita. Satulassa tekemiään havaintoja hän hyödynsi myös kuntapolitiikassa.

ILPO SIRNIÖ

Projektityöntekijä, eläkeläinen
Tampere

Oranssi paita vilahtaa koivujen välistä, kun Ilpo Sirniö ajaa pyörällään Ahvenisjärven rantaa Hervannassa Tampereella. Hänelle kertyy keskimäärin 2 000 kilometriä kesässä.

– Tämä on nautiskelua. En polje kilometrejä, vaan maisemat ja nähtävyydet ovat pääasia. Kulttuurikohteiden ja historiallisten paikkojen takia voi aina poiketa reitiltä, hän sanoo.

Sirniö on aktiivinen muutenkin kuin vain pyörän selässä. Viimeiset 40 vuotta hän on toiminut yhteiseksi hyväksi ensin ay-liikkeessä ja sitten kuntapolitiikassa. Kaikki sai alkunsa, kun parikymppinen Sirniö valittiin Tampellan kompressoriyksikön työsuojeluasiamieheksi.

– Minulla on ollut aina voimakas oikeudenmukaisuudentaju. Haluan, että ihmisiä kohdellaan hyvin. Jos on olemassa sääntöjä ja sopimuksia, niitä pitää noudattaa.

Sittemmin Sirniö toimi osaston luottamusmiehenä, pääluottamusmiehenä ja ammattiosasto 195:n puheenjohtajana. Teollisuusliiton edeltäjässä Metalliliitossa hän vaikutti liittotoimikunnassa ja hallituksessa.

– Työehtosopimukset ovat tärkeintä, mistä olen ollut ay-liikkeessä päättämässä, sanoo aikanaan Metalliliiton työehtosopimusneuvottelukunnassa istunut Sirniö.

Hollannissa Ilpo Sirniötä luultiin kilpapyöräilijäksi. Paikallisen asukkaan mukaan muut eivät maassa käytä kypärää, koska pyöräily on kuulemma siellä niin turvallista, Sirniö päivittelee.

PYÖRÄLLÄ HOLLANTIIN

Aluksi Sirniö harrasti työmatkapyöräilyä. Ulkomailla pyöräilystä hän innostui liityttyään kuntoliikunnan erikoisseuraan, Tampereen kuntoliikuntaan.

– Teimme ensin kotimaassa erilaisia teemalenkkejä, kuten Kokkolasta kotiin tai Lähde Lappeenrantaan, ja sitten joku sai päähänsä, että mitäs jos lähdettäisiin ulkomaille.

Sirniön ensimmäinen ulkomaanreissu suuntautui Hollantiin vuonna 2008. Hän on pyöräillyt myös Ranskassa, Saksassa ja Tšekissä. Kesäkuussa hän kävi pyöräretkellä Itävallassa.

– Lähdimme Krimmlistä ja sieltä pikkuhiljaa koukimme Salzburgiin. Koitimme vältellä kaikista isoimpia mäkiä. Ulkomailla ajamme aina vuokrapyörillä, Sirniö kertoo.

Neljässä päivässä hän pyöräili 200 kilometriä. Erityisesti matkalta jäivät mieleen Krimmlin vesiputoukset, jotka ovat Keski-Euroopan korkeimmat. Satulassa istuessaan Sirniö ehtii havainnoida myös ympäristöä.

– Työturvallisuus on monissa Euroopan maissa paljon huonommalla tasolla kuin meillä. Suojavarusteet ovat työmailla usein puutteellisia, ja sähköjohdot roikkuvat miten sattuu.

Kun Ilpo Sirniö aikanaan toimi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana, hän kävi yhtenä kesänä polkupyörällä kaikissa sairaanhoitopiirin 23 jäsenkunnassa.

VALOKUVIA KOKOUKSIIN

Vuonna 2004 Ilpo Sirniöstä tuli Tampereen kaupunginvaltuutettu. Hän istui valtuustossa kaikkiaan neljä kautta vuoteen 2021 saakka.

– Jos on toiminut ammattiosastossa tai pääluottamusmiehenä ja käynyt Murikan kursseilla, on hyvät edellytykset hoitaa luottamustehtäviä, Sirniö sanoo.

Kun hän puhui työpaikalla äänestämisen merkityksestä, vastaus oli yleensä, että politiikka ei kiinnosta tai että se on syvältä.

– Vastasin, että monet asiat elämässä ovat politiikkaa, kuten koulut, tiet ja terveydenhuolto. Politiikka on tavallisten, yhteisten asioiden hoitamista ja se koskee kaikkia.

Sirniö vaikutti muun muassa Tampereen kaupunginhallituksessa ja yhdyskuntalautakunnassa, jossa päätetään esimerkiksi maankäytöstä, liikenteestä ja rakentamisesta.

– Lautakunnan jäsenissä oli sellaisiakin, joilla ei ollut edes ajokorttia. Teitä suunnitellessa minulla oli paljon käytännön hyötyä siitä, että olin ajanut sekä pyörällä että autolla.

Ulkomailla pyöräillessään Sirniö katseli usein kevyenliikenteenväyliä, teitä ja risteyksiä ja vertasi niitä Tampereella tehtyihin ratkaisuihin.

– Välillä näytin kokouksissa valokuviakin muun muassa siitä, että rotvallissa eli jalkakäytävän reunakivessä ei tarvitse olla korkeaa kulmikasta reunaa.

SOPII KAIKENKUNTOISILLE

Pyöräily sopii Sirniön mukaan kaikenkuntoisille, etenkin jos alla on sähköpyörä.

– Se laskee kynnystä lähteä myös ulkomaille. Siinä ei vastatuuli ja mäet haittaa. Sähköpyörällä voi tehdä päivässä jopa sadan kilometrin lenkin ja sillä pääsee halutessa maastoonkin.

Lajista kiinnostuneille Sirniö suosittelee Pyhäjärven kierrosta. Kolmenkymmenen kilometrin reitti kulkee Pyhäjärven rantamaisemissa Tampereella, Nokialla ja Pirkkalassa.

– Kotimaassa pyöräily on todella edullista. Etelä-Suomessa on paljon aamiaismajoituspaikkoja, joissa voi yöpyä.

Joulukuussa eläkkeelle jäänyt Sirniö on vähitellen luopunut kaikista luottamustehtävistään. Eläkepäivinään hän aikoo tehdä vapaaehtoistyötä ja tietysti pyöräillä.