Virtuaalikahvilan keskusteluista saa lisää voimavaroja, jos luottamustehtävässä meinaa kuppi mennä nurin.

Porukalla kahvilla – mikä voima!

5.5.2023

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA EMILIE UGGLA

Tuntojen tuuletusta, vertaistukea, vinkkejä, kokemusten jakoa. Tällaisista asioista syntyy virtuaalinen voimavarakahvila. Siellä teollisuusliittolaiset luottamushenkilöt voivat puhua omassa porukassa itselleen tärkeistä asioista.

– Sisällön tuottavat osallistujat itse. Jokainen tuo mukanaan oman asiansa ja osallistuu sillä panoksella millä haluaa osallistua, kuvailee aluetoimitsija Tanja Mettovaara.

Mettovaara ja kahdeksan muuta Teollisuusliiton työntekijää ovat vetämässä pareittain kerran kuussa Teams-sovelluksen kautta kokoontuvaa virtuaalitapaamista. Tietokonekahveja voi hörppiä istuntopäivänä joko päivävuoron aikaan tai sitten päivävuoron jälkeen. Kutsut lähetetään aluetoimistoista kaikille alueen pääluottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille, ja mukaan mahtuu kerrallaan 15 henkeä. Kahvitteluaika on puolitoista tuntia.

Koulutettuna työnohjaajana Mettovaara oli mukana siinä ryhmässä, joka ryhtyi kehittelemään kahvilaa. Se on varsinaisten työnohjausryhmien ohella vastaus valtuuston vuoden 2020 syyskokouksen aloitteeseen, jossa ehdotettiin, että pääluottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun kaltaisissa pesteissä uurastaville luottamushenkilöille tarjottaisiin tukea.

MATALA KYNNYS, HYVÄ HENKI

– Kahvilaan voi tulla matalalla kynnyksellä, tämä ei vaadi rankkaa sitoutumista. Kaikki lähtevät samalta viivalta. Ihmiset auttavat mielellään toisiaan. Keskustelu on hyväntahtoista, Mettovaara luonnehtii istuntoja.

Avoin ja hyvä henki kahvilan keskusteluissa syntyy jo tasavertaisesta asemasta, kun kaikki keskustelijat toimivat jossain luottamustehtävässä.

Kahvilanpitäjien tehtävänä on varmistella, että jos ei heti saada jutun juuresta kiinni, jokin avoin kysymys lykkää keskustelun liikkeelle. Usein joku tuo myös oman työpaikkansa akuutin tilanteen esiin, ja toisten kokemuksien ja pohdintojen kautta etsitään siihen ratkaisuja.

– Palautteen mukaan ihmiset kokevat saavansa kahvilasta vinkkejä ja vertaistukea, Mettovaara tiivistää.

LUOTTAMUKSELLA!

Teollisuusliiton työympäristöpäällikkö Vesa Kotaviita on hänkin ollut kehittämässä ja vetämässä voimavarakahviloita.

– On hyvin tärkeää, että kahvilassa puhutaan luottamuksellisesti. Meillä kaikilla on tarve tulla kuulluksi. Täällä saa tuulettaa tuntojansa, jotta jaksaa arkea paremmin.

Kahvilan keskusteluista voi luottamushenkilö saada myös konkreettista tietoa liiton koulutuksista ja ajankohtaisista asioista.

Kotaviidan mielestä lakien ja sopimusten tunteminen ei luottamushenkilöille enää riitä. Yksittäisellä työpaikalla on tunnettava yhteistoiminnan rakenteet ja sopimisen lainalaisuudet.

– Meillä kaikilla on valmiuksia neuvotella. Neuvottelemiseen valmistautumisen, omien näkökantojensa perustelemisen ja itse sopimisen pystyy kyllä oppimaan. Luottamushenkilöiden on vahvistettava näitä taitojaan enemmän kuin muiden. Kahvilassa voimaannumme yhdessä näissäkin asioissa, Kotaviita sanoo.

Luottamushenkilö, jos kiinnostuit, ota yhteyttä: tanja.mettovaara(at)teollisuusliitto.fi. Paikan varannut, jos et pääsekään kahville, muistathan perua paikkasi niin joku toinen pääsee kahville!