Yksi lahjusten ottamisesta epäilty on maailmanjärjestö ITUC:n pääsihteeri Luca Visentini.

Lahjusvyyhti Euroopan parlamentissa

2.3.2023

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA ANNIKA HAAS / EU2017EE (CC BY 2.0)

Viime joulukuussa Belgian poliisi pidätti useita EU:n parlamenttiin linkittyviä ihmisiä epäillen heidän saaneen ja jakaneen Qatarista ja Marokosta peräisin olevia lahjuksia.

Näkyvin pidätetyistä on parlamentin kreikkalainen varapuheenjohtaja Eva Kaili, jonka isä pidätettiin Brysselin Sofitel-hotellista laukku täynnä käteistä. Yksi pidätetyistä oli maailman ay-liikkeen kattojärjestö ITUC:n tuore pääsihteeri, italialainen Luca Visentini.

Keskeisinä toimijoina jutussa ovat entinen europarlamentaarikko, italialainen Pier Antonio Panzeri ja hänen johtamansa Stop Impunity -järjestö.

Belgian poliisi alkoi epäillä Panzerin toimia jo viime kesänä ja asensi hänen kotiinsa videokameran.

Belgialaislehti Le Soirin mukaan videolla näkyy, kuinka Visentini ottaa lokakuussa Panzerilta tämän olohuoneessa kolme joulupukin kuvalla koristeltua kuorta täynnä rahaa. Summa oli ilmeisesti 46 000 euroa.

– Tuntuu aivan kuin olisimme ne kaverit Ocean’s Elevenissa, Panzeri sanoo videolla viitaten tunnettuun rikoselokuvaan.

Vain 48 tunnin jälkeen vapautettu Visentini korostaa syyttömyyttään. Hän sanoo luovuttaneensa rahat ITUC:n solidaarisuusrahastoon ja ottaneensa ne, koska lahjoittaja oli hyvämaineinen järjestö.

Osalla rahasta Visentini kuitenkin maksoi ITUC:n marraskuussa pidetyn pääsihteerin vaalin kampanjakulujaan. Hän voitti vaalin ja siirtyi tehtävään Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö ETUC:n pääsihteerin työstä.

ETUC kattoi Visentinin kampanjakuluja, jotka hän lupasi palauttaa. Der Spiegelin mukaan työtoverit ihmettelivät, kun hän maksoi 13 000 euroa takaisin käteisellä. Belgian laki kieltää yli 3 000 euron käteismaksut.

ITUC toteaa selkeästi, että se tuomitsee tiukasti korruption. Sen hallitus päätti tammikuussa, että Visentinin vapautus tehtävistään jatkuu seuraavaan kokoukseen 11. maaliskuuta.

Järjestö teettää ulkopuolisilla tilintarkastajilla täyden selvityksen taloudestaan. Se perustaa lisäksi työryhmän selvittämään kaikki Visentiniin liittyvät syytökset sekä oman hallintonsa säännöt ja käytännöt.