Työntekijä järjesteli öljypalmujen hedelmiä palmuöljytehtaalla Sepangissa Kuala Lumpurin lähettyvillä Malesiassa.

Vangit paikkaamaan työvoimapulaa?

10.12.2021

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA MOHD RASFAN / AFP PHOTO / LEHTIKUVA

Pandemia lopetti työvoiman liikkumisen rajojen yli, ja monessa maassa on pula työntekijöistä, erityisesti maataloudessa, teollisuudessa ja rakennustyömailla. Nyt eri puolilta maailmaa kuuluukin sama ehdotus: vankeja on käytettävä yksityisissäkin yrityksissä.

Rankimmin työvoimapula iski EU:sta eronneeseen Britanniaan. Ruokakauppojen hyllyt ja bensa-asemat ovat jääneet ilman täydennyksiä. Maan oikeusministeri Dominic Raab ehdottikin, että vangit voisivat täyttää osan tekijöitä vailla olevista työpaikoista.

Jo kesällä maan lihateollisuus esitti, että elintarviketeollisuuden brexitin jälkeinen kriisi helpottuisi vankityövoiman käytöllä teurastamoissa. Esitys tyrmättiin julkisuudessa.

Britannian oikeistohallitus kuitenkin näyttää harkitsevan asiaa. Sille kenties sopisi se, mihin kritiikki eniten kohdistuu: vankityövoiman hyväksikäytön vaara. Vangit eivät voisi järjestäytyä ammattiliittoon, eivät kuulua työttömyyskassaan, heillä ei olisi sananvaltaa työoloihinsa eikä työehtosopimuksia.

Maan vähimmäispalkkalaki säätää lisäksi erityisesti, että sitä ei voi soveltaa vankityövoimaan. Tämä avaisi oven työntekijöiden oikeuksien sekä palkkojen laajemmallekin polkemiselle.

Thaimaassa oikeusministeri Somsak Thepsuthin esitti väkivallattomista rikoksista istuvien käyttämistä yksityisissä yrityksissä, kertoi uutistoimisto Bloomberg maaliskuussa. Yritykset voisivat saada vangeista verohelpotuksia.

Bangkok Post raportoi lokakuussa vankien vakavasta hyväksikäytöstä vankiloiden omissa tuotantolaitoksissa. Ammattikoulutuksen nimellä kulkeva työ tehdään usein yksityisten yritysten alihankkijoina. Työläisten päiväpalkka alkaa 13 bahtista eli 33 sentistä, lehti kertoo.

Malesian palmuöljyviljelmät menettivät korona-aikana 85 prosenttia halvasta ulkomaisesta siirtotyövoimastaan. Sielläkin ratkaisua haetaan vankityöstä, koska maan omia asukkaita ei viljelmille saada.

The Guardian kertoo, että viime vuonna New York Cityn rakennustyömailla oli 9 173 ehdonalaisvankia. Palkkaa tuli hieman yli 15 dollarin vähimmäispalkan, kun liiton jäsenet saavat vähintään 28 dollaria tunnilta. Vangeilla ei ole sairausvakuutusta eikä palkanlisiä.

Mikäli he menettävät työnsä, vapaus loppuu ja he joutuvat takaisin vankilaan. Vankityövoima ei hevin nouse barrikadille etujaan puolustamaan.

Suomessa yksittäinen vanki voi saada siviilityöluvan. Vankeuslaki säätää, että tällöin palkka ja työehdot eivät saa olennaisesti poiketa alan yleisistä ehdoista.