Työntekijät valmistivat vaatteita tekstiilitehtaassa Gazipurin teollisuusalueella Dhakan liepeillä Bangladeshissa 12. elokuuta. Bangladeshilaiset tehtaat valmistavat vaatteita monille suurille vaatemerkeille.

Uusi sopimus säästää ihmishenkiä Bangladeshissa

Bangladeshin tekstiiliteollisuuden työntekijöiden turvallisuutta parantanut vaatetehtaiden sopimus jatkuu entistä kattavampana.

12.11.2021

Alkuperäinen palo- ja rakennusturvallisuussopimus syntyi vuonna 2013, vain kuusi viikkoa Rana Plaza -vaatetehtaan romahtamisen jälkeen. Siinä kuoli yli 1 100 tehtaan työntekijää. Sopimusta jatkettiin vuonna 2018.

Nyt teollisuusliittojen maailmanjärjestö IndustriALL sekä palvelualojen maailmanliitto UNI Global ovat solmineet kansainvälisten vaatebrändien kanssa uuden sopimuksen, The International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry. Teollisuusliitto on molempien maailmanjärjestöjen jäsen.

Syyskuun alusta voimaan tulleeseen sopimukseen oli liittynyt parissa viikossa 113 alan yritystä, ja määrä noussee vielä. Joukossa ovat muun muassa Gina Tricot, Hennes & Mauritz, Inditex, KappAhl sekä Mango. Suomesta mukaan ovat jo ehtineet Reima, Stockmann ja Tokmanni.

Aiemman sopimuksen perusteella tehtiin yli 38 000 tarkastusta. Niissä löytyi sadoissa tuhansissa laskettava määrä työturvallisuuden puutteita.

Määräykset edellyttivät puutteiden korjaamista, ja näin useimmissa tapauksissa tehtiinkin. Sovitun toteutumista valvoo Alankomaissa toimiva riippumaton säätiö International Accord Foundation.

Tarkastuksissa löytyi sadoissa tuhansissa laskettava määrä työturvallisuuden puutteita.

Sopimus on säästänyt useita ihmishenkiä. Mikäli se olisi ollut voimassa jo 2013, Rana Plazankin uhrit olisivat todennäköisesti yhä hengissä.

Uusi sopimus on kattavampi kuin aiempi. Aiempi keskittyi työturvallisuuden kannalta keskeisiin palo- ja rakennusturvallisuuteen, nyt mukana on laajemminkin työterveys.

Edistysaskel aiempaan verrattuna on, että sopimus voidaan ottaa käyttöön toisessakin maassa kahden vuoden sisään. Pakistanissa on laaja tekstiiliteollisuus, ja siellä on näkynyt kiinnostusta sopimuksen laajentamiseksi maahan.

Sopimuksen soveltamista seuraa kolmikantainen RMG Sustainability Council, jossa ovat mukana kansainväliset vaatemerkit, Bangladeshin tekstiiliteollisuus ja ay-liikkeen maailmanliitot.

– Sopimus säilyttää yhtiöitä laillisesti sitovat säännökset, ja mikä tärkeintä, sen ala on laajentunut muihinkin maihin ja säännöksiin kattamaan yleisen terveyden ja turvallisuuden, sanoo IndustriALL:n pääsihteeri Valter Sanches.

Bangladeshin tekstiiliteollisuus on maailman kolmanneksi suurin Kiinan ja Vietnamin jälkeen. Kansainvälinen työjärjestö ILO laskee sen työllistävän 4,2 miljoonaa ihmistä. Tehtaita on yli 4 000.

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA EYEPIX/LEHTIKUVA