Famifarm Oy:n pääluottamusmies Vesa Kosunen. Kuvattu Joroisissa 23.3.2020 Tekijä -lehteen.

KORONAKRIISI Famifarmilla Joroisissa: ”Salaattilinjalla nyt turvavälit”

”Salaatin nostolinjalla työskentelee nyt vain 3–4 hengen pienryhmiä tavanomaisen 6–7 hengen sijasta turvavälien saamiseksi”, kertoo Joroisissa sijaitsevilta Järvikylän salaattien ja yrttien kasvihuoneilta pääluottamusmies, pakkaamotyöntekijä Vesa Kosunen.

Haastattelu tehty 24.3.2020. Kuvat otettu 23.3.2020.

Famifarm Oy:n kasvihuoneilla Joroisissa paiskii töitä 84 vakinaista ja 34 määräaikaista työntekijää, pääluottamusmies Vesa Kosunen kertoo. Kaikkia on kehotettu välttämään matkustamista, ja vierailut on kielletty niin Joroisten kuin Helsingin toimipisteissä. Kasvihuoneilla tehdään kahta vuoroa, ja kaikki ruoka- ja kahvitauot on porrastettu.

– Kolmostiimin töistä eli istutuksesta ja taimipuolelta ei saa käydä salaattipuolella tai pakkaamossa, ylipäänsä kulku eri puolilla ja kanssakäyminen on kielletty.

Kasvihuoneiden työntekijöistä 70 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Muutamia Thaimaasta matkalta tulleita työntekijöitä on määrätty ohjeiden mukaisesti kahden viikon karanteeniin, ja työnantaja maksaa heille palkan kotiin.

Kosunen kertoo työnjohdon myös ohjeistaneen, että nyt jos koskaan ei pidä käväistä t-paidassa ulkosalla, vaikka säät vaihtelevat. Työmatkaa ei kannata tehdä liian vähissä vaatteissa.

– Pukeutumisellakin voi estää kausiflunssaa, ettei tietein tahtoin hanki sairautta itselleen.

”RUOKAKETJUJA EI KATKAISTA”

– Kai pyörät on pidettävä pyörimässä ruokaketjujen turvaamiseksi, vaikka tulisi jopa ulkonaliikkumiskielto…

Näin Kosunen vastaa, kun häneltä kysyy ennustetta vaikutuksista, joita Famifarm kohtaisi, jos valmiuslain voimassaolo ja poikkeustila maassa aina vain venyisivät.

– Uskon, että toiminta tulee pyörimään ihan normaalisti. Ei tule mitään ongelmia, ellei nyt sitten puolet työntekijöistä sairastuisi, pääluottamusmies pohtii.

Kasvihuoneilla on töissä pariskunta, jolla on pieniä lapsia. Kriisiohjeiden mukaisesti heidän lapsilleen on Kosusen mukaan järjestetty päivähoito Joroisten kunnan puolesta.

Kasvihuoneille on haettu jo kesätyöntekijöitä, ja ”hyvästi heitä on saatukin”, Kosonen kuvaa.

”TÄMÄ TYÖ ON TÄRKEÄÄ”

Koronakriisi on nostanut siivoojat arvoon arvaamattomaan, vaikka normiaikoina heidän työtään ei palkan muodossa erityisesti arvosteta. Ruoan tuottaminen kansakunnalle on yhtä oleellista.

– Onhan tämän työn tärkeys tullut mieleen. Ilman muuta tällaiset asiat korostuvat nyt, Kosunen tuumaa.

Sen pääluottamusmies on huomannut, että koko valtakunnassa epidemian ohella riehuva epävarmuus ja epätietoisuus luovat kireyttä työpaikalle. Tiedottaminen ja keskustelut kuuluvat Kosusen mielestä purevimpiin ja parhaimpiin vastalääkkeisiin.

– Puhumalla ne asiat selviävät! Ja mielestäni työnantaja tiedottaa asioista hyvin. Isolla ruudulla on tiedotteita ja päivittäin tulee sähköpostia. Mielestäni työnantaja on normaaliaikoinakin hyvin myötämielinen ja joustava esimerkiksi lastenhoidon suhteen, Kosunen kehuu työnantajansa joustavaa asennetta.

Pääluottamusmies itse kuvaa ottavansa asiat sellaisina kuin asiat ovat.

– En ole pystynyt hermoilemaan, lehmän hermot kun on. En tässä mitään pelkoja tunne. Kun kaikki vain tekevät oman osansa, hoitavat sen normaalin maalaisjärjen mukaisen, ahkeran käsien pesun ja kunnon siivouksen, niin kyllä tästä selvitään, koko valtakunta selviää.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA MARKKU TISSARINEN