Lakkovahdit Excel Composites Oy:llä 3.10.2018. pääluottamusmies Marko Kemppainen. Kuva: Johanna Kokkola

KORONAKRIISI Exelin Joensuun tehtaalla: ”Huoli nyt Suomesta, ei vain omasta toimeentulosta”

”Nyt ei katsota vain omaa toimeentuloa. Nyt huolehditaan siitä, miten koko Suomi tästä selviää ja mitkä ovat pidemmän ajan vaikutukset. Muuten otetaan rauhallisesti”, toteaa tehtaalaisten tunnoista Exel Composites Oy:n pääluottamusmies, operaattori Marko Kemppainen. Toistaiseksi tuotanto pyörii Joensuussa aivan normaalisti.

Haastattelu tehty 23.3.2020. Kuva lokakuulta 2018.

– Kesää kohti mennään ja kaunis ilma. Ei täällä lähellä Venäjän rajaa parane hötkyillä, pääluottamusmies Marko Kemppainen kuvailee omaa ja muittenkin tehtaalaisten yleisasennetta vaikeuksien ja kriisien kohdatessa.

Mutta selkeästi tälläkin kolkalla maata on kuvaannollisesti astuttu ulos omista pihapiireistä.

– On ylimaallisempaa nyt tämä ajattelu. Huolehditaan siitä, miten koko Suomi selviytyy ja millaisia tulevat olemaan pitkän ajan vaikutukset, jos kriisi jatkuu pitkään. Nousevatko vaikka verot moneksi vuodeksi, Kemppainen kertoo tehtaalaisten mietiskelyn aiheista.

Erilaisia komposiittiratkaisuja teollisuuteen valmistavalla Exelillä on noin 115 tuotannon työntekijää, toimihenkilöitä on runsas 30. Tuotanto jyskää tällä haavaa eteenpäin tavanomaisesti eli keskeytymättömässä kolmivuorossa. Tosin viikonloppuisin vain muutama linja on käynnissä, kuten on normiaikoinakin. Raaka-aineikseen tehdas tarvitsee lasi- ja hiilikuituja, samoin monenlaisia hartseja, täyte- ja koveteaineita.

– Vielä ei ole näkynyt, että mikään tuotannossa sakkaisi. Materiaaleja saadaan ihan normaalisti.

Kemppainen kertoo, että suurin osa tuotannosta lähtee vientiin. Sekin vetää edelleen.

– Aivan valtaosa on vientiä Keski-Eurooppaan. Siellähän se tauti jyllää kaikkein pahiten. Jos tilaukset keskeytyvät, en usko, että ne häviäisivät mihinkään. Meillä asiakkuudet ovat kunnossa, Kemppainen mietiskelee luottavaisena.

Pääluottamusmies tiedostaa, että tilanteet voivat muuttua aivan päivä päivältä. Hän kuitenkin uskoo, että lomautuksilla selvittäisiin, jos tuotantoa jouduttaisiin koronan takia ajamaan alas.

– Tietysti pelko on olemassa yt-neuvotteluista. Odotetaan ja katsotaan, laittavatko asiakkaat jotkut tuotteet niin sanotusti telakalle tai mikä on sitten viime kädessä raaka-aineiden saatavuus. Mutta niin kauan tehdään ihan tavanomaisesti töitä kuin edellytykset siihen ovat olemassa. Meillä on yleensäkin tehtaalla rauhallinen asenne yt-neuvotteluihin, niin sanottua kimpoilua ei ole ollut, Kemppainen selvittää itäsuomalaista tyyliä suhtautua asioihin.

”EI PORUKOINTIA VUORONVAIHDOSSA”

– Juuri sain tehtaalta puhelun, jossa annettiin uusi ohjeistus. Vuoronvaihdot pitää hoitaa ilman porukointia, Kemppainen kertoo.

Tavallisesti vuorosta lähtevät ja vuoroon tulevat vaihtavat tietoja ”isommalla lössillä”. Kemppainen toteaa, että nyt pitää vain katsoa seinällä olevalta listalta, kuka on menossa millekin linjalle. Keskustelut pitää hoitaa kahden kesken.

”Vähän verkkaisen oloista” on Kemppaisen mukaan tehtaan ohjeistus koronasta ollut, oikeastaan vain käsien pesun tärkeyden neuvontaa ja vierailukieltoja ennen tuota ”porukointikieltoa”.

Teollisuusliiton tiedotusta koronakriisin aikana Kemppainen kehaisee.

– Voisin kiitellä. Ohjeistuksia on tullut hyvin ja runsaasti. Toivottavasti tulee eksaktia informaatiota säännöllisesti myös jatkossa.

Kemppainen toivoo, että myös liitolta tulisi tiedotusta niistä asioista, joita on sovittu työmarkkinajärjestöjen kesken, samoin niistä, joita mahdollisesti sovitaan SAK:n ja hallituksen kriisineuvotteluissa.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA JOHANNA KOKKOLA