Lakkovahdit ABB:n portilla maanantaiaamuna 9.12.2019. Vasemmalta PRO:n Tuomo Veikkola, Teollisuusliitosta pääluottamusmies Jyrki Nieminen, varapääluottamusmies Petri Vasu ja Jarmo Kiema sekä Janne Inkilä YTN:stä.

Lakossa Vuosaaren ABB:lla: ”Kikystä eroon ilman kustannusvaikutuksia”

Pääluottamusmies Jyrki Niemisen mukaan kilpailukykysopimuksen (kiky) mukaisesta 24 talkootunnista on päästävä eroon ilman kustannusvaikutuksia.

9.12.2019

Vuosaaren sataman kupeessa sijaitsevan ABB Marine and Portsin Helsingin toimipisteen maanantaiaamu 9.12.2019 käynnistyi pimeässä niukan plussakelin tuulisessa tihkusateessa hiukan kello kuuden jälkeen. Kolme teollisuusliittolaista, kaksi prolaista ja yksi YTN:läinen järjestivät toimipisteen ulkopuolelle yhteisen lakkovahdin.

– Aamu lakkovahtina meni ihan hienosti. Ei meillä sen kummoisempaa ohjelmaa ollut siinä. Lakko näyttää purevan hyvin, pääluottamusmies Jyrki Nieminen arvioi.

TYÖNANTAJA KOVENTANUT LINJAANSA

Työnantajien käyttäytyminen tällä neuvottelukierroksella ei tullut vuodesta 2009 lähtien pääluottamusmiehenä toimineelle Niemiselle yllätyksenä.

– Sen tiesi jo Sipilän hallituksen jäljiltä, että työnantajat käänsivät linjansa selvästi aikaisempaa tiukemmaksi. Se näkyi esimerkiksi siinä, että EK muutti sääntöjänsä, että eivät muka palkkaratkaisuihin sotkeennu. Paitsi, että sotkeentuvat sen minkä kerkeävät. Sehän on nähty. Koordinoivat rajusti.

– Ei se ole yllättänyt. Työnantaja on hyökännyt rajusti ay-liikettä kohtaan, ja siksi tässä on lakkoon jouduttu.

”Lakko näyttää purevan hyvin”, kertoi pääluottamusmies Jyrki Nieminen ABB:n Vuosaaren toimipisteen portilta maanantaiaamuna 9.12.2019.

Niemiseltä ei heru ymmärrystä työnantajan toiminnalle.

– Kun sovitaan kolmen vuoden määräaikaisesta kikystä, ja työnantajat rupeavat sitä yhtäkkiä vääntämään toiseen suuntaan, että ei, kun se on tarkoitettu pysyväksi, ja ryhtyvät sen päälle vielä talkootunneille hintaa laskemaan, niin luottohan siinä menee. Ei sitä kukaan ymmärrä. Eikä sellainen temppuilu onnistu.

OSTOVOIMAAN PARANNUS

Niemisen sävelet työehtosopimuksen syntymiselle ovat selvät.

– Kiky-tuntien poistumisesta pitää saada täysi varmuus. Se tuli ilman kustannusvaikutuksia, joten kyllä se pitää ilman kustannusvaikutuksia poiskin saada. Toisaalta palkankorotuksen pitää olla sellainen, että se nostaa ostovoimaa.

– Muuten ei sopimusta pidä minun mielestäni ruveta tekemään. Jos ostovoima päästettäisiin hiipumaan, vaikuttaisi se monen mutkan kautta kurjistavasti, Nieminen toteaa.

”Palkankorotuksen pitää olla sellainen, että se nostaa ostovoimaa”, sanoo pääluottamusmies Jyrki Nieminen (toinen vasemmalta). ABB:n Vuosaaren toimipisteen lakkovartiossa olivat myös Tuomo Veikkola, Petri Vasu, Jarmo Kiema ja Janne Inkilä.

TEKSTI PETTERI RAITO
KUVAT PEKKA ELOMAA