Näihin maalipurkkeihin loppui Huberilla yli sadan vuoden tuotanto – Pääluottamusmies: ”Ei jääty valoja sammuttelemaan”

Huber Packaging Oy:n Vantaan tehtaan yt-neuvottelut päättyivät yrityksen lakkauttamiseen. Työt loppuivat koko henkilöstöltä. Työntekijöiden työvelvoite päättyi joulukuun alussa, ja viimeiset työsuhteet päättyvät ensi vuoden kesäkuussa.

KUVA YLLÄ: Viimeiset Huber Packagingin tuottamat metallipakkaukset. Lava jäi vajaaksi.

– Perjantaina 29.11. olimme viimeistä päivää työpaikalla ja heitimme jäähyväiset. Osa helsinkiläistä teollisuushistoriaa kuopattiin. Fiilikset olivat porukalla alamaissa, kuvailee pääluottamusmies Markku Nieminen.

– Pisimmät työsuhteet kestivät 45 vuotta. Oma työsuhde on kestänyt 34 vuotta, siitä viimeiset 17 vuotta pääluottona. Arvaa, oliko tunteet pinnassa?

Pääluottamusmies Markku Nieminen arkistokuvassa tehtaan Crown Pakkauksen ajoilta vuodelta 2007. KUVA HENRIK KETTUNEN

ENSIN YRITYSKAUPPA, SITTEN LAKKAUTUS

Yli sata vuotta metallipakkauksia valmistanut Huber Packaging myytiin Emballator Metalpak Oy:lle lokakuun alussa. Kaksi päivää myöhemmin henkilöstöryhmien edustajat saivat kutsun yt-neuvotteluihin mahdollisesta tehtaan lakkauttamisesta.

Neuvottelut päättyivät 14.11., jonka jälkeen Emballator Metalpakin hallitus päätti lakkauttaa Huber Packagingin toiminnan ja siirtää tuotannon Emballatorin Lempäälän tehtaalle.

Nimillä G.W.Sohlberg, GWS Metallipakkaus ja Crown Pakkaus aiemmin tunnettu metallipakkaustehdas sijaitsi 1900-luvun alkupuolella Helsingin Jääkärinkadulla ja vuodesta 1947 lähtien Helsingin Herttoniemessä, mistä se kaksi vuotta sitten muutti Vantaan Piispankylään.

Tehtaalla ollut valokuva Jääkärinkadun tehtaasta 1900-luvun alkupuolelta.

”ÄLKÄÄ ANTAKO PERIKSI”

Vielä 1980-luvulla tehtaassa oli 450 työntekijää. 1990-luvun laman sekä lukuisten yritysjärjestelyjen seurauksena väkeä on vähennetty niin, että lopetushetkellä henkilökunnan määrä oli enää 23.

– Viimeisenä päivänä meidän vielä jäljellä olevien duunareiden kohtaloksi koitui lakkauttaa vuonna 1945 perustettu työhuonekunta. Ei ollut hauska kokemus sekään. Iltapäivällä häivyimme tehtaalta, ei jääty valoja sammuttelemaan, Nieminen kertoo, ja lähettää terveisiä:

– Monta vääntöä on työnantajan kanssa käyty, kerran työtuomioistuimessakin testattu kumpi tulkitsi paikallista sopimusta oikein. Porukalta olen aina saanut tukea, kun sitä olen tarvinnut. Pitäkää toverit lippu korkealla, kouluttautukaa Murikassa, pyytäkää apua ja tukea liitosta, kun sitä tarvitsette. Älkää antako periksi!

Tähän loppui yli sadan vuoden metallipakkaustuotanto. Kuvassa pääluottamusmies Markku Niemisen ikuistamana viimeinen Huberin tehtaan valmistama maalipurkki.

TEKSTI ASKO-MATTI KOSKELAINEN
KUVAT MARKKU NIEMINEN JA HENRIK KETTUNEN